17 Ağustos depreminde başarılı arama kurtarma çalışmaları ile Türkiye'nin gündemine oturan maden işçileri, 12 yıl sonra depremde yaşanılanları anlattı. İlginç açıklamalarda bulunan bir madenci, "Sadece kazma, kürek ve yürekle yola çıktıklarını" söyledi. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışırken 17 Ağustos depreminde gerçekleştirdikleri başarılı arama kurtarma çalışmaları ile Türkiye gündemine oturan madenciler, edindikleri tecrübeler ile 19 Eylül 1999'da Zonguldak Arama Kurtarma Ekibi Derneği'ni kurdu.  

Depremin 12. yıldönümünde bir araya gelen madenciler, unutamadıkları anları anlattı. Depremde hayatını kaybedenleri de anan üyeler, hayatını kaybedenler anısına mevlit okutacaklarını bildirdi. Düzce, Adapazarı, Kaynaşlı ve Bolu'da kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlatan ZAKE Derneği Başkanı Müfit Oer, kurtarma çalışmaları esnasında yaşadığı ilginç bir anısını anlattı. Depremde ailesi ile enkazdan kurtardıkları bir kız ile hâla görüştüklerini belirten Müfit Oer, "Arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında bir aile kalmıştı. Aileyi enkazdan çıkarttık. Ailesi ile Özlem adında bir kızı da kurtardık. Kendisi ile halen haberleşiyoruz. Enkazdan kurtardığımız Özlem arkadaşımız şu an Gaziantep'te üniversite 4. sınıfta okuyor" dedi.  

 

DEPREMİ UNUTTURMAYALIM  

Derneğin genellikle madencilerden oluştuğu için özellikle deprem sonrası enkaz çalışmalarında büyük başarı gösterdiklerini ifade eden Müfit Oer, herkesin 17 Ağustos depremini sürekli hatırlaması gerektiğini söyledi. Derneğin üyeleri madencilerden oluştuğu için genellikle depremlerde yarar gösterdiğini anlatan Oer, şöyle konuştu: "Ağırlık olarak enkazlarda çalışabilmek için eğitim aldık. Zaten mesleğimiz bu. Öncelikle herkes 17 Ağustos depremini unutmamalı. TTK'da çalışan arkadaşlarımızla birlikte 17 Ağustos'da Düzce'de bir gün görev yaptık. Dönemin Bakanı Yüksel Yalova, ekiplere Adapazarı'nda daha çok ihtiyaç olduğunu söyleyerek bizi Adapazarı'na yönlendirdi. 14 gün Adapazarı'nda görev yaptıktan sonra Zonguldak'a döndük. Enkaz çalışmalarında 11'i canlı, 30'a yakın hayatını kaybetmiş vatandaşımızı çıkarttık." 

Müfit Oer, aradan 12 yıl geçmesine rağmen hâla unutamadığı bir anısını paylaştı. Depremde ayakları sütun altında kalan bir vatandaşı kurtarmak için yedi saat boyunca aralıksız çalıştıklarını söyleyen Oer, canlı kurtarılan vatandaşın ameliyat olmasını ailesinin kabul etmemesi üzerine hayatını kaybetmesine çok üzüldüğünü söyledi.  

  Kaynaşlı'da görev yaparken yedi saat boyunca bir vatandaşın kurtarılamadığını anlatan ZAKE Başkanı Müfit Oer, sözlerine şöyle devam etti: "Ekip olarak görevi biz devraldığımızda yedi saat kadar kurtarma çalışmasını yürüttük. Ancak, enkaz altında kalan vatandaşın ayakları sütun altında kaldığı için doktorlar belden aşağı kangren olması ihtimali ile ayaklarının kesilmesi gerektiğini söyledi. Bu sırada deprem bölgesine dönemin Zonguldak Devlet Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Hasan Sever gelerek balta ile kesmeyi düşündüğümüz vatandaşın ayaklarına müdahale etti. Doktor enkazdaki vatandaşı kurtardı ve ameliyat olması gerektiğini söyledi. Yakınları ameliyat ettirmedi. Uzun uğraşlar sonucu o vatandaş ameliyat için Ankara'ya getirildiğinde hayatını kaybetti. O olay halen zihnimden silinmemiştir."