Kastamonu Tapu ve Kadastro 19. Bölge Müdürü Mustafa Çetinkaya “Web Tapu Sistemi” konulu yazılı bir açıklama yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının olurları ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü  taralından yapılan çalışmalar neticesinde web-tapu sisteminin oluşturulduğunu ve tüm tapu müdürlüklerinde  12 Eylül 2017 tarihi uygulamaya başlandığını,  sistem ile gerek vatandaşların, gerekse emlakçılık  faaliyetlerinde bulunan kişiler açısından önemli yeniliklerin  hayata geçirildiğini şöyle bildirdi:

 

Web-tapu sistemine giriş E-devlet kimlik doğrulama sistemi kullanılarak yapılmakta olup, sistem TK.GM-TAKBİS alt yapısı güvencesi ile çalışmaktadır.

 

Sistem ile insan kaynağının daha etkin ve verimli kullanılması, hizmetlerin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilerek vatandaş memnuniyetinin sağlanması, emlakçılık/'takipçilik müessesesinin kayıt altına alınarak standartların belirlenmesi ve yetkisiz kişilerin faaliyetinin önlenmesi hedeflenmiş,

 

Vatandaşlarımızın tapu müdürlüğüne gitmeden, elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebilecekleri ve satış işlemi için elektronik ortamda başvuru yapabilecekleri, işlemler'İçin gerekli olan bilgi ve belgeleri güvenli elektronik ortamda gönderebilecekleri veya bu konularda emlakçılara yetki verebilecekleri bir uygulama hayata geçirilmiştir.

 

WEB-TAPU SİSTEMİ İLE GETİRİLEN YENİLİKLER ŞUNLAR:

 

         Tapu maliki kendi taşınmazının bilgilerini görebilir,

         Tapu maliki kendi taşınmazına ait bilgilerin başkası tarafından incelenmesi için yetki verebilir.

 

         Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.

         Web-tapu ile vatandaşlar, sahibi oldukları taşınmazlara ait tapu kayıtları üzerine "bizzat gelmedikçe taşınmazları üzerinde işlem yapılmamasına yönelik" beyan tesis eder veya tesis ettiği beyanı kaldırabilir.

» Web-tapu sistemi üzerinden, malikin bizzat tapu müdürlüğüne gelmeden tasarruf! işlem yapılmamasına yönelik olarak tesis ettiği "Elektronik sistem üzerinden yukarıda belirttiğim hisselerim üzerine tapu müdürlüğüne bizzat gitmeden tasarrufu işlem yapılmamasına yönelik belirtmenin tesis edilmesini, bu belirtme kaldırılmadan hissem üzerinde hiçbir şekilde vekaleten işlem yapamayacağımı, bu belirtmenin mahkemeler, icra müdürlükleri ile diğer kamu kurumlarından gelen taleplerin karşılanmasına engel teşkil etmediğini ve hu belirtmenin kaldırılması için bizzat talebimin utması gerektiğini bildiğimi, belirtmenin tüm sonuçlarını kabul ettiğimi kabul ve taahhüt ederim." beyanı bulanan taşınmazlarda vekaleten talep edilen işlemler karşılanmayacaktır. Ancak belirtmenin terkin edilmesinden sonra vekaleten talepler karşılanacaktır.

•     Web-tapu sisteminde, vatandaşlarımız taşınmazları üzerinde yapılan işlemlerle ilgili
SMS ile bilgilendirilmektedir.

» Ayrıca. Web-tapu kullanarak malik, emlakçılara güvenli bir şekilde tapu bilgisi görüntüleme ve tapu müdürlüğüne başvuru yapma yetkisi verebilir veya verdiği yetkiyi iptal edebilir.

Web-tapu    uygulamasının    kullanım    klavuzu    île    daha    kapsamlı    bilginin www.tkgm.gov.tr adresinden edinilmesi mümkündür.