Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Aza Fatih Tar,  CUMHURİYET GAZETESİ'NİN 16 Nisan 2012 tarihli sayısında yer alan 'Kalitesiz çelik piyasayı vuruyor' başlıklı haberinde görüşlerini şöyle aktardı.

 Türkiye'de özellikle 2008'den itibaren yassı üründe üretim kapasitesi hızla arttı ve ülkemiz kendine yetebilir konuma geldi ama neredeyle sıfır gümrükle giren kalitesiz ürünler nedeniyle bu kapasiteyi kullanamıyoruz. 2007'de yüzde 85 civarında olan yassı ürün kapasite kullanım oranı, 2011'de yüzde 55-60'lara geriledi. Oysa bu kapasiteyi kullanmak, özellikle cari açığı azaltmak açısından büyük önem taşıyor diyerek önlem alınması gerektiğini bildiren Tar, özetle şunları söyledi:

*Dünya ham çelik üretim yıllık 1.5 milyon ton. Bunun yarısını oluşturan Çin'de üretim, tüketimden hızlı artıyor. Bu, dünya piyasaları için bir tehdit.

*Son 10 yılda dünyada Erdemir gibi entegre tesislerin girdi fiyatları (cevher ve kok) mamul fiyatlarının iki katı arttı. Bu da karlılıkları olumsuz etkiliyor.

Yassı Üründe Koruma Yok

*Türkiye'ye yapılan ithalatın yüzde 50'si AB ve Serbest Ticaret Anlaşmaları, yüzde 29'u dahilde işleme rejimi kapsamında gümrüksüz. Gümrük, muafiyetinden yararlananlar dahil, sıfır gümrükle giren yassı ürün toplam ithalatın yüzde 89'unu buldu.

*Yassı mamul ithalatının sadece yüzde 11'ine ortalama yüzde 7.99 vergi ödendi. Toplamda ödenen vergi oranı yüzde 0.89'da kaldı. Sektör tümüyle korumasız.

*Oysa normalde yüzde 2-15 vergi var. Ama uygulanamıyor. Rus, Ukrayna ve Uzakdoğu mamulleri yüzünden yerli kapasite kullanılamıyor, dış ticaret açığı artıyor.

*Bütün kaçak yolları tıkanmalı, serbest ticaret anlaşmalarında demir ve çelik yarı ve nihai mamulleri kapsam dışında tutulmalı.

Rakamlarla Erdemir Grubu

·         Erdemir Grubu, toplam 9.1 milyon tonluk yıllık üretim kapasitesine sahip. Erdemir geçen yıl 3.48, İsdemir 4.2 milyon ton olmak üzere toplam 7.68 milyon ton üretim yaptı.

·         Grupta 1.297'si mühendis, 13.433 kişi çalışıyor. Taşeronlarla bu rakam 16 binin üzerinde.

·         Ödenen yıllık ücret toplamı 500 milyon doların üzerinde. Kişi başına ücret yıllık 53 bin lirayı geçiyor. Bu MESS ortalamasının iki katı.

·         Tesisler arasında irtibatı sağlayan ve limanlara uzanan fabrika içi demiryollarının uzunluğu toplam 108 kilometre.

·         Türkiye'nin en büyük limanlarından iki, 16'şar milyon tonla Ereğli ve İsdemir'de.

·         Son 5 yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Halen 561 milyon dolarlık yatırım devam ediyor.