Yeni dönemle ilgili düşüncelerini düzenlediği basın toplantısında dile getiren ZKÜ Rektörü  Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz genel bir değerlendirme yaptı.

2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı açılış töreni ile ilgili kente gelen meslektaşlarına bir tanıtım toplantısı düzenleyen ZKÜ Rektörü  Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz "Sözlerime kısa bir süre önce kaybettiğimiz Devlet Konservatuarımızın Müdürü Sevgili Kardeşim Yrd.Doç.Dr. Aydın İlik'i rahmetle ve hasretle anarak başlamak istiyorum" dedi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin 1992 yılında kurulan bir Devlet Üniversitesi olmasına rağmen,  Zonguldak'ta yükseköğretim hayatı 1924'te başladığını söyleyen Prof Açıkgöz  sözlerine şöyle devam etti:
ZONGULDAK İL
CUMHURİYET ŞEHRİ
'Zonguldak'ın derin toprakları altındaki serveti madeniye ne kadar kıymetli ise Zonguldak ta o kadar kıymetli bir vilayetimizdir' diyen Atatürk'ün genç Türkiye Cumhuriyeti Zonguldak için 3 önemli adım atmıştır.
-Zonguldak Cumhuriyetin ilk şehridir.
-Maden işçisinin sosyal haklarını güvence altına alabilmek amacıyla  28 Nisan 1921'de amele birliği   kurulmuştur.
- 1924 yılında Zonguldak Yüksek Maden ve Sanayi Mühendis Mektebi açılmıştır.
Bu okul günümüz koşullarında bile ileri sayılabilecek bir şekilde donatılmış ve yaklaşık 70 yüksek maden mühendisi yetiştirmiştir.
Cumhuriyet heyecanı ve ''demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan'' dizeleri bu okulun öğrencisi Behçet Kemal Çağlar'ca Zonguldak'tan yüreğimize kazınmıştır.
Bu okul maalesef 1932 yılında kapatılmıştır.
YENİ DÖNEM
1970'li yıllarda açılan  Mühendislik Mimarlık Akademisi yerini Hacettepe Üniversitesine bağlı Zonguldak Mühendislik Fakültesine bırakmış, 1992 yılında Üniversite kurulmuştur.
Üniversitemizden Karabük ve Bartın Üniversiteleri ayrılmıştır.
Üniversitemiz halen 7 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksek Okulu, 3 Enstitü ile 35 Profesör, 71 Doçent, 180 Yardımcı Doçent, 531 Öğretim Elemanı ve  771 idari personeli ile yaklaşık 18.000 öğrencisine hizmet vermektedir.
35  Yüksek  Lisans,13 Doktora Programımız mevcuttur.Üniversitemiz Öğrenci/öğretim üyesi oranı sıralamasında 25.64  ile üniversitelerimiz arasında 20.sıradadır, diğer bir ifade ile öğretim üyesi sayısı  yeterlidir.Öğretim üyesi başına düşen Uluslararası yayın oranı 0.68'dir. Bu oran Türkiye ortalamasının (0.59) çok üzerindedir. Üniversitemiz bu oran ile üniversitelerimiz arasında 30. sıradadır. Bilimsel araştırma projeleri ile desteklenen genç öğretim üyelerimizin uluslararası kongreleri takip etmeleri sağlanmaktadır.
Üniversitemizin ilk programı olan Maden Mühendisliği Bölümümüz  bu yıl MÜDEK akreditasyonu almaya hak kazanmıştır.
2008 YILINDA 257.620
POLİKLİNİK HİZMETİ
Üniversitemiz 2013-2014 dönemi sonuna kadar Erasmus Genişletilmiş Üniversite beyannamesine sahiptir.
2008-2009 Eğitim döneminde 8 ders verme hareketliliği (Giden), 1(Gelen) ders verme hareketliliği, 3 eğitim alma hareketliliği, 6 öğrenci hareketliliği, 3 staj hareketliliği gerçekleştirilmiştir.  
Üniversitemizin bu dönem yatırımlarına bakarsak, 2008-2009 eğitim öğretim döneminde Tıp Fakültesi eğitim bloğu tamamlanmış ve bu ders yılı itibari ile hizmete alınacaktır. 31 öğrencisi ile eğitim öğretime bu yıl başlayan Diş Hekimliği Fakültemiz kendi binası yapılana dek  bu binada ve hastane binasında hizmet verecektir.
Hayırsever Ahmet Erdoğan amcamızın tamamladığı Sağlık Yüksek okulu ve Sağlık Hizmetleri MYO binasının alt yapı bağlantıları ve sağlık kampusü alt yapı inşaatı ihalesi sonuçlanma aşamasındadır. Alt yapı tamamlandığında hemşirelik ve sağlık hizmetleri MYO bazı programları sağlık kampusüne taşınacaklardır.Sağlık kampusünde Merkezi laboratuvar inşaatı devam etmektedir. 18 laboratuvarın yer alacağı binayı önümüzdeki yıl bitirmeyi planlamaktayız.Merkez kampüsde 700 kişilik oditoryumu ve misafirhanesi olan sosyal tesisimizin ikmal inşaatı için ihale gerçekleştirilmiştir.Çaycuma kampusünde yaptıracağımız kapalı spor salonu ihale sürecindedir.
Devrek Belediye Başkanımızdan Devrek kampusu kapalı spor salonu temeli için söz aldık. Temel inşaatı bitirilir ise ihaleye çıkmayı planlamaktayız.
DPT yetkilileri ile bu yılki görüşmemizde önümüzdeki yıllar içinde sağlık kampusünde yarı olimpik kapalı yüzme havuzu inşaatı için mutabık kaldık. Ayrıca 2010 yılı için Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü laboratuvar ve atölyeleri için ihale açacağız. 2011 yılı için yeni mühendislik fakültesi binası projeye konulmuştur.
Üniversitemizin yeni açılan ve açılacak olan Fakülteleri,Yüksek okulları için kampus alanı arayışımız bu yıl içinde TTK ve Belediyemiz ile yaptığımız çalışmalar sonucunda sonuçlanacaktır umudundayız. TTK Genel Müdürümüz Sayın Rıfat Dağdelen'e bu konudaki destekleri için şahsı ve kurumuna şükranlarımızı sunuyoruz.Üniversitemiz  Uygulama ve araştırma hastanemizde 2008 yılında 257.620 hastamız ayaktan poliklinik hizmeti almış, 22.193 kişi yatırılarak tedavi edilmiştir. Hastanemizde 2008 yılında 14.606 ameliyat yapılmıştır. 18.664  hastamız acil serviste tedavi edilmiştir. 550 yatak 85 yoğun bakım yatağı 16 ameliyathanesi olan hastanemizde 2009 yılında ilk 8 ayda 182.588 hasta poliklinik hizmeti almıştır. 17.924 kişi yatırılarak tedavi  edilmiştir. Acil servise 16.134 kişi başvurmuştur. Aynı dönemde 11.587 ameliyat gerçekleştirilmiştir. Hastanemizde açık kalp cerrahisi, özellikli cerrahiler (Endoskopik cerrahi+mikro cerrahiler), kemoterapi ve radyoterapi yapılabilmektedir.