Zonguldak Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’yle ilgili Kozlu Belediyesi ve Kilimli Belediyesi’yle protokol imzaladı.
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, tarihi anlaşmanın başlangıcını yaptıklarını belirterek, projenin 70 bin nüfuslu bir arıtma hizmeti vereceğini söyledi. Tesisi, Kozlu, Kilimli ve Zonguldak Belediyesi’nin müşterek olarak kullanacağını dile getiren Başkan Eşref,
EŞREF; “ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA KESİN PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ”
“Bu an tarihi bir başlangıçtır. Önümüzdeki hafta planladığımız protokol anlaşmasının ön anlaşmasını yapıyoruz. Zonguldak Kanalizasyon Arıtma Tesisi ve Şebeke İnşaatı’nın, şebeke kısmı herkesin kendine ait olmak üzere arıtma tesisini müşterek kullanmak istiyoruz. Kozlu, kendi şebekesini kendisi yapacak. Bizim şebekemizi zaten projenin kapsamında var. Arıtma tesisini müşterek kullanmak istiyoruz. Çünkü kamuoyu takdir eder ki, Karadeniz sahilinde Zonguldak’ın arıtması var, arıtarak deşarj ediyor. Kozlu ve Kilimli’nin yok. ‘Tek başına ne işe yarar?’ denildi. Bunu biz de biliyorduk. Bu arıtmayı müşterek kullanmak istiyorduk. Kapasitemiz yeterli. Arıtma kapasitesi 137 bin. Zonguldak’ın nüfusu 108 bin, ama geri gidin ve kullanmayanları düşünürsek yaklaşık 70 bin nüfuslu bir arıtma hizmeti verecekken, nüfusumuz 130 bine hesaplanmış ve ‘Kozlu ile Kilimli’ye bu projenin içine katabiliriz’ dedik. Kozlu Belediye Başkanımız Ali Bektaş’la ilk adımı atıyoruz. Her şey tamam ve anlaşıldı. Bu 137 bin nüfusa, Zonguldak’ın 19, Kozlu’nun 7 ve Kilimli’nin 3 mahallesi de sığıyor. Bugün teknik arkadaşlarımız çalışmalarını bitirdiler ve bunun yeterli olduğunu gördüler. Bugünden itibaren bir hafta içerisinde yapacağımız çalışmayla teknik ve maliyet hesaplarını çıkararak önümüzdeki hafta kesin protokol imzalayacağız” dedi.
BEKTAŞ; “TEMİZ BİR KANALİZASYON ŞEBEKEMİZ OLACAK”
Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş da, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref’e projeye Kozlu Belediyesi’ni dahil ettiği için teşekkür etti. Projenin Zonguldak’a hayırlı olmasını dileyen Başkan Bektaş, “Zonguldak şehri denizine kanalizasyonunu ve çöpünü atan şehir statüsünden artık kurtuluyor. Bu tarihi bir iştir. Belki geç oldu, belki zor oldu, ama sonunda olmak istenen oldu. Bundan sonra geçmişi unutup, önümüze daha iyi bakarsak, önümüze çok daha güzel bir şehir yaratacağımızı düşünüyorum. Belediye Başkanımız Sayın İsmail Eşref’in bundan önceki döneminde başlayan bir mücadele-de emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kaldı ki, bizde aynı maliyetle başka yere yapacaktık bu yatırımı. Ama ortak çalışma yaptık. Artık bundan sonra temiz bir çevremiz, temiz bir denizimiz ve temiz bir kanalizasyon şebekemiz olacak” şeklinde konuştu. Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir’in takılmadığı toplantıda, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ile Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kozlu sahilindeki şantiye binasında protokolü imzaladıktan sonra arıtma tesisini incelediler.