Milletvekili Ercan Candan’ın devreye girmesi ile tarihi Orhangazi Camisinin restorasyon çalışmaları başladı. Yaklaşık 350 bin TL bedelle ihaleye çıkan caminin restorasyonunun yıl sonunda tamamlanması ve ibadethaneye açılması bekleniyor.

 

Ereğli Dini Müesseseleri Yaptırma Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Demirbaş, caminin dışında derneğe ait olan 114 metre kare alanı da bağışladıklarını söz konusu alanda çevre düzenlemesi gerçekleştirileceğini belirterek, “Tarihi öneme sahip Orhangazi Camisi’nin restorasyonunun yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Kdz. Ereğli Dini Müesseseleri Yaptırma Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Halil İbrahim Demirbaş, Orhangazi Caddesi üzerinde bulunan tarihi Orhangazi Camisi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarının yapıldığını yıl sonuna kadar da çalışmaların tamamlanarak ibadethaneye açılacağını açıkladı.

 

RESTORASYONU YAPILIYOR
Demirbaş, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında, Vakıflar Genel Müdürlüğünün tarihi caminin onarımı için harekete geçtiğini ve ihale sürecinin tamamlanmasının ardından çalışmaların başladığını söyledi. 600'lü yıllarda kilise olarak kullanıldığını Orhangazi döneminde ise bu kilisenin camiye dönüştürüldüğünü belirten Demirtaş, Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Orhan Gazi Camisinin restorasyonunun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

MİLLETVEKİLİ CANDAN DEVREYE GİRDİ
Demirbaş, “Orhangazi Camisi Ayasofya Cami camisinin küçük bir tipik örneğidir. Ayasofya zamanında burası kilise olarak yapılmış, daha sonra Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra burası camiye dönüştürülmüş ek ilaveler yapılarak Orhan Gazi camisi adını almış. Bu cami 1990'lı yıllardan önce konumu gereği iyi değildi. Bizde caminin etrafına bakım yaparken 114 metre kare yeri bir şahıstan dernek olarak satın aldık. Burayı da cenaze namazlarının kılınması için yer olarak yaptık. Bir bölümüne şadırvan bir bölümüne de tuvaletleri yaptık. Burası tarihi eser olduğu için zamanla sıkıntılı duruma doğru düştü, defalarca yazılar yazdık Vakıflar Bölge Müdürlüğüne. Geçtiğimiz dönem tarihi caminin restorasyonu için Anadolu Ajansı ve Önder Gazetesi tarafından da haber yapılmıştı, milletvekilimiz Ercan Candan devreye girdi, bu işi takip etti ve neticelendirdi, ihalesi yapıldı ve camide tamirata başlanıldı. 

 

114 METRE YERİ BAĞIŞLADILAR
Vakıflar buraya çevre düzenlemesi yapabilmesi için 114 metre kare yerin de camiye ait olması gerekiyordu biz de bu yeri bağışladık. Bağışlamamız ile birlikte bu alanda çevre düzenlemesi de yapılabilecek. Biz öncelikle daha önce haberimizi yaptığınız için sizlere AK Parti Zonguldak Milletvekilimiz Ercan Candan'a, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gösterdikleri hassasiyetten ötürü teşekkür ediyoruz.

 

600 CEMAAT KALABİLECEK
Burası kilise olarak İstanbul'da Ayasofya, Trabzon'da Ayasofya camisi burada da Ayasofya Kilisesinin o tarihlerde yapıldığı söyleniyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra kiliseler camiye çevriliyordu burası da ilaveler yapılarak camiye çevrilmiştir. 600 Cemaatin namaz kılabileceği bir yer. Taş duvar olduğu için camimiz kışın sıcak yazın da serin olan bir camidir, doğal bir kaloriferi vardı inşallah yeni sistemde ısıtma sistemleri de yenilenecek.”