Müzeler Haftası Kdz. Ereğli'de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan Müzeler Haftası nedeniyle Karadeniz Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, müzelerin eskisi gibi artık pahalı olmadığını, öğrencilere ücretsiz yetişkinlerin ise 1 yıllığına 20 TL karşılığında Müze Kart sahibi olarak müzeleri gezebileceklerini söyledi. Mercan, “1982 yılından itibaren kutlanan Müzeler Haftası'nın bu yıl 29.'su kutlanmaktadır. Bu hafta içinde yapılan çeşitli etkinliklerle halkımızın müzelere ve tarihi eserlerimize ilgisi çekilmeye çalışılır. Türk Müzeciliği Osman Hamdi Bey ile başladığını söylemek yanlış olmaz. Osman Hamdi Bey'in 1881'de Müze-i Hümayun Müdürlüğüne atanmasıyla müzecilik alanında devrim sayılabilecek gelişmeler yaşanmış, olup 1883 yılında 'Asar-ı Atika Nizamnamesi' hazırlanarak müzecilik alanındaki ilk kanuni düzenleme yapılır Yaptığı kazılarla ilk Arkeologu unvanını alır Türk Müzeciliğinin modern anlamda gerçek kurucusu olarak kabul edilir. Türk Müzeciliği sonraki yıllarda değişik illerde müzelerin açılmasıyla ve en son 1983 yılında çıkan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile günümüz seviyesine gelmiştir. Bugünkü geldiği aşama kesinlikle yeterli değildir. Zira halkımız müzelerin ne olduğu, tarihi eserlerimiz konusunda yeterince bilgi sahibi değildir. Okullarda bu konular yüzeysel olarak işlenmektedir. Müzelerimiz geçmişi geleceğe bağlayan köprülerdir. Tarihin tapu belgelerinin bulunduğu mekanlardır.
Ulu Önder Atatürk'ün dediği gibi 'Geçmişini bilmeyen medeniyetler geleceklerini kuramazlar' bu bağlamda halkımızı ve öğrencilerimizi müze ve ören yerlerini anlayarak inceleyerek gezmeye davet ediyorum. Ayrıca artık müze gezmekte pahalı değildir. Tüm öğrencilerimize müzeler ücretsiz olduğu gibi halkımıza da 20 TL vererek aldıkları bir müze kart ile tüm bir yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müze ve örenyerlerini gezme imkanı verilmiştir. Halkımıza sunulan bu imkanın kullanılarak yaz aylarında herkesin müze kart alarak kültür tatiline çıkmasını ve ülkesinin tarihini daha iyi tanıyıp anlamsını temenni ediyorum. İlçemize gelecek olursak 2009 yılında müzemizi 10 bin 200 kişi, Cehennemağzı Mağaralarını ise 25 bin 500 kişi ziyaret etmiştir. Kdz. Ereğli Müzesi yerli yabancı herkese ücretsiz olup, Cehennemağzı Mağaraları ise 3 TL karşılığında ziyaret edilebilir.
Bu bağlamda özellik halkımızı bulunduğu yerin tarihi ve kültürünü öğrenmek adına müze ve Cehennemağzı Mağaralarını gezmeye davet ediyorum” dedi.