Çanakkale Zaferi'nin 98. Yıldönümü Zonguldak il genelinde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 98. yıldönümü nedeniyle Ereğli'de iki ayrı tören düzenlendi. İlk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından tören sona erdi. İkinci tören Erdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

 

İKİNCİ TÖREN

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ereğli Lisesi Müdürü Mahir Ersöz, Çanakkale Savaşı'nın 1. Dünya Savaşının en önemli ve hassas bölümünü oluşturduğunu söyledi. Çanakkale Zaferi'nin her zaman hafızalarda canlı kalacağını belirten Ersöz, Bu büyük olay, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, Türk Ulusu kazanılan zaferle birlikte, tarihin akışı üzerinde, belirleyici bir rol oynamıştır. Ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkaran Çanakkale savaşları, millet olma tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına zemin hazırlayan, prestij ve azim mücadelesidir dedi.

 

DESTAN YAZDILAR

Çanakkale Savaşı'nda bugünün Türkiye toplumunun mayasını oluşturanların, Kürdü, Çerkezi, Lazı, Arnavudu, Arabı, Boşnağı ve Gücüsü ile bayrağı yere düşürmemek için yan yana şehit düştüklerini belirten Ersöz sözlerini şöyle sürdürdü: İnanç, vatan sevgisi, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularının, zamanın en güçlü ve donanımlı ordularına karşı koymadaki, üstün başarısını gösterdiler dünyaya. Eşsiz cesaretleriyle, benzersiz bir destan yazdılar. Çanakkale'de şehit vermeyen tek bir ilimiz yoktur. Türklerle etle tırnak gibi kaynaşan gayrimüslüm vatandaşlarımızdan da vatanı için hayatını verenler oldu. Çanakkale Zaferi'nin özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır. Çanakkale Savaşı ortaya koymuştur ki, her ne sebeple olursa olsun savaş, büyük bir yıkımı, insanlık onurunun ayaklar altına alınmasını ifade eder. Türk milleti kendi şehitlerine gösterdiği özeni ve ilgiyi, bu savaşta ölen yabancı askerlere de göstererek, insanlığın yere düşen onurunu da ayağa kaldırmıştır.

İnsanlık, geçmiş hatalarından gerekli dersleri çıkararak, Hiçbir ayrım gözetemeden ve gelecek kaygısı duymadan, huzur, sevgi ve kardeşlik içinde bir arada yaşayacakları, barış olu bir dünyanın temellerini atmalıdır.

 

SALON AYAĞA KALKIP ALKIŞLADI

VATANDAŞLAR TÖREN SONUNDA TEPKİ GÖSTERDİ

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Üsteğmen Ömer Öziş tarafından sunulan, Çanakkale Savaşı'nın tarihsel arka planı ve savaşın askeri açıdan stratejik-taktik aşamalarının anlatıldığı sunumun ardından Ereğli Lisesi tarafından Çanakkale Geçilmez adlı gösteri gerçekleştirildi. Gösterinin son bölümünde öğrenciler tarafından Türk Bayraklarının açılması ve bir kız öğrencinin Atatürk posteri ile sahnede yer almasını salonu dolduranlar ayakta alkışladı. Tarihi zaferin dehası olarak gösterilen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün tören boyunca isminin ise sadece son bölümde dile getirilmesine ise bazı vatandaşlar törenin ardından tepki gösterdi.

 

KATILIM YÜKSEKTİ

İlçe genelinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Programda, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasi parti, sivil toplum örgütü, kamu kurum temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler hazır bulundu.