Zonguldak Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Lozan Antlaşmasının “tam teslimiyetçi” anlayışa karşı “tam bağımsızlıkçı” bir rotada durmanın adı olduğunu vurguladı.

 

Köktürk açıklamasında şu görüşleri savundu:

 

“Lozan Antlaşmasının 88. yıldönümünü yürekten kutlarım.

 

Emperyalizme karşı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 19 Mayıs 1919’da başlayan bağımsızlık mücadelesi, 24 Temmuz 1923’de yapılan Lozan Antlaşmasıyla sona ermiştir. Lozan, Ulusal bağımsızlığımızın tüm dünyaca tanındığı antlaşmanın adıdır.

 

Lozan Antlaşması: Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması ile başlayan ülke topraklarımızın emperyalistlerce işgali yaklaşımını kabullenen “Tam teslimiyetçi” anlayışa karşı “Tam Bağımsızlıkçı” bir rotada durmanın adıdır.

 

Lozan Antlaşması:  Ülkenin elden gitmesine göz yumulmasına “Hayır” diyen bir ulusun, bir büyük kahraman “Mustafa Kemal” etrafında birleşerek, vatanın bütünlüğünü ve ulusun bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirildiği tarihsel mutlak bir zaferin adıdır.

 

Bugün; Lozan Antlaşmasının koşullarını iyi anlamak, orada emperyalist güçlerin hangi konularda taviz koparmak için uğraştıklarını bilmek, buna karşı Lozan Kahramanı II. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün nasıl mücadele ettiğini hepimiz bilmek durumundayız.

 

Lozan Antlaşmasının kazanımlarını korumak konusunda daima uyanık olmak, ülkemiz üzerinde oynanmak isteyen oyunları bozacaktır.

 

Bu duygu ve düşüncelerimle, bir kez daha Lozan Antlaşmasını kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Lozan Antlaşmasıyla yurdumuzun bağımsızlığını sağlayanları saygı ile anıyorum…”