İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, "Bizler hedef olarak 2023 yılında 3 buçuk milyar dolarlık bir ihracat ve 350 bin ile 400 bin ton arasında miktar bazında bir ihracat hedefledik. Bu hedeflere hızlı bir şekilde konuşuyoruz." dedi.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği aylık olağan yönetim kurulu toplantısını Alaplı'da Alper düğün salonunda yapıldı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği aylık olağan yönetim kurulu toplantısını yönetim kurulu üyemiz Alper Fındık sahibi Burhan Alper'in misafirliğinde  Alaplı'da yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

-Uzun vadeli sürdürülebilir ürün politikası

Yeni fındık sezonu tüm üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını dilediğini ifade eden Gören, "2017-2018 fındık sezonu açılmış durumdadır. Gecen hafta Tarım Bakanlığımız tarafından fındık politikası açıklandı. 10 lira levant, 10.5 lira Giresun fındığının alımı hususunda yeni bir açıklama yaptı. Tabi ki biz ihracatçılar olarak fiyatın ucuz veya pahalı olması hususunda her hangi bir görüş bildirmemiz söz konusu değildir. Bizim için mühim olan uzun vadeli sürdürülebilir ürün politikasıdır. Bildiğiniz gibi üreticinin sosyal refahı çok büyük önem taşımaktadır. Üreticinin rahat olması demek bizim ihracatçıların uzun vadeli olarak önünü görebilecek politikaların oluşması yönünden önem taşıdığı kanaatindeyiz." diye konuştu.

 

-2023 yılında 3 buçuk milyar dolar ihracat

 

  Gönen, Tarım Bakanına çok teşekkür ettiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizler hedef olarak 2023 yılında 3 buçuk milyar dolarlık bir ihracat ve 350 ile 400 bin ton arasında miktar bazında bir ihracat hedefledik. Bu hedeflere hızlı bir şekilde konuşuyoruz. Biz Tarım Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Sezon başlamadan önce yaptığı açıklamaların önümüzü açacağı kanaatindeyiz. Verimli bir sezon geçecektir. Geçmiş yıllara göre rekoltenin 700 bin ton civarında olması, bu sezon gerçekleşen 235,240 bin ton arasındaki ihracatı biz 270,280 bin tonlara taşıyacağımız kanaatindeyiz. Dolayısıyla uzun vadede bizim temel hedefimiz hem Türkiye'deki ihracatı miktar bazında hem de değer bazında artırmaktadır. En büyük handikabımız bu zaman kadar son 20,25 yıl önce yüzde 80,85 olan Dünya pazarındaki üretimimizin yüzde 60, 65'lere düşmesi, aynı şekilde dünya ticaretindeki payımızın yüzde 80,85'lerden yüzde 60'lara düşmesi maalesef sektörümüz acısından büyük handikaptır. Rakip ülkeler üretici ülkelerin üretimlerini arttırması ve Dünya pazarına girmesi bizi belli bir şekilde kamçılamakta olup hedefimiz yine eski değerlerde olup hem dünya ticaretindeki üretimini hem de ihracattaki, ticaretteki payımızı tekrar yüzde 80'lere taşımaktır. Yeni fındık sezonu hayırlı olsun."