Zonguldak ilinin tarım yatırım rehberi açıklandı.

EN FAZLA MISIR ÜRETİLDİ: Toplam 56 bin 214 hektar tarım arazisi bulunan Zonguldak'ta en fazla üretilen bitkisel ürün 56 bin 230 ton ile mısır oldu. İl genelinde 20 bin 365 ton fındık üretimi gerçekleştirilirken Kdz.Ereğli'nin simgesi haline gelen çileğin üretimi ise 688 tonda kaldı.

HAYVAN SAYILARI: Zonguldak il genelinde toplam 62 bin 104 sığır bulunuyor. Bunların dağılımı ise 18 bin 779 yerli, 20 bin 964 melez, 22 bin 361 kültür sığırı. Küçükbaş hayvan varlığında ise koyun 13 bin 946, keçi 12 bin 534 olmak üzere toplam küçükbaş hayvan sayısı 26 bin 480. Yine il genelinde kanatlı hayvan sayısı 4 milyon 391 bin 948, arı kovanı 35 bin 614 ve manda sayısı ise 336.

ZONGULDAK'IN TARIM CAZİBESİ: Yaklaşık bin 300 çiftçi ve 46 bin dekar ekilen alan ile İl'de organik tarımın önemli bir noktaya gelmiş olması, İlin Filyos ve Gülüç havzası gibi verimli vadilerinde sebzeciliğin çok gelişmiş olması, Ereğli Osmanlı Çileği ve Çaycuma Manda Yoğurdu gibi özel ürünlerin üretiliyor olması, İlin zengin doğal bitki örtüsünde 51 çeşit Endemik bitkiye sahip olması, İlin önemli bir gümrük kapısı olması ve demiryolu ve karayolu ile büyük pazarlara bağlanması, İlde gıda maddesi üreten ve ihraç eden şirketlerin bulunması, İlin %70 e yakın bölümünün orman olması ve orman içi meralarda hayvancılık yapılabilmesi, İlde meyvecilik konusunda AB projeleri ve kurslarla çok sayıda çiftçinin eğitilmesi ve bu sayede meyveciliğin oldukça gelişmesi, İlde Yetiştirici Birliklerinin Örgütlerinin tamamlanmış olması, Su ürünleri sektöründe; Karadeniz, iç sular ve balık gölleri ile güçlü bir doğal üretim ve aynı zamanda kültür balıkçılığı altyapısına sahip olması.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının Eylül 2012 ayında yayınladığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi verilerine göre Zonguldak ilinde 27 bin 399 hektar tarla arazisi 810 hektar nadas, 2 bin 946 hektar sebze bahçeleri, 25 bin 59 hektar meyve-bağ arazisi olmak üzere toplam 56 bin 214 hektar tarım alanının bulunduğunu açıkladı.

BİTKİSEL ÜRÜNLER

Zonguldak İl genelinde en fazla üretilen bitkisel ürün 56 bin 230 ton ile mısır oldu. Mısır'ı 24 bin 469 ton ile yonca, 18 bin 344 ton ile buğday, 1.637 ton ile ıspanak ve 713 ton ile yulaf takip ediyor. Yine İl genelinde 20 bin 365 ton fındık üretimi gerçekleştiriliyor. Sıralamada Taze Fasulye 4 bin 359 ton, ceviz 3 bin 68 ton, kiraz 2 bin 608 ton ve Kdz.Ereğli ilçesinin simgesi olan çileğin ise üretiminin 688 ton olduğu duyuruldu.

HAYVAN VARLIĞI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının hazırladığı verilere göre Zonguldak il genelinde toplam 62 bin 104 sığır bulunuyor. Bunların dağılımı ise 18 bin 779 yerli, 20 bin 964 melez, 22 bin 361 kültür sığırı. Küçükbaş hayvan varlığında ise koyun 13 bin 946, keçi 12 bin 534 olmak üzere toplam küçükbaş hayvan sayısı 26 bin 480. Yine il genelinde kanatlı hayvan sayısı 4 milyon 391 bin 948, arı kovanı 35 bin 614 ve manda sayısı ise 336 tane.

TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ

Süt ve süt ürünleri 5, et ve et ürünleri 13, tahıl, un ve unlu mamuller 60, meyve-sebze işleme-paketleme 2, konserve ve salça 3, bitkisel yağ 1, zeytinyağı 1, su ürünleri 2, şekerli mamuller 1, pastacılık ürünleri ve tatlılar 53, yumurta ve yumurta ürünleri 7, gıda ile temas eden maddeler 2, kuruyemiş ve çerezler 2, hazır yemek ve yemek fabrikası 18, yem 164 ve diğer 203 adet tarım ve tarıma dayalı sanayi tesisini Zonguldak ili barındırıyor.

TARIMSAL YATIRIM POTANSİYELİ

Zonguldak'a tarıma yatırım yapmak için ise şu şu örnekler verildi. Yaklaşık 1300 çiftçi ve 46.000 da. ekilen alan ile İlde organik tarımın önemli bir noktaya gelmiş olması, İlin Filyos ve Gülüç havzası gibi verimli vadilerinde sebzeciliğin çok gelişmiş olması, Ereğli Osmanlı Çileği ve Çaycuma Manda Yoğurdu gibi özel ürünlerin üretiliyor olması, İlin zengin doğal bitki örtüsünde 51 çeşit Endemik bitkiye sahip olması, İlin önemli bir gümrük kapısı olması ve demiryolu ve karayolu ile büyük pazarlara bağlanması, İlde gıda maddesi üreten ve ihraç eden şirketlerin bulunması, İlin %70 e yakın bölümünün orman olması ve orman içi meralarda hayvancılık yapılabilmesi, İlde meyvecilik konusunda AB projeleri ve kurslarla çok sayıda çiftçinin eğitilmesi ve bu sayede meyveciliğin oldukça gelişmesi, İlde Yetiştirici Birliklerinin Örgütlerinin tamamlanmış olması, Su ürünleri sektöründe; Karadeniz, iç sular ve balık gölleri ile güçlü bir doğal üretim ve aynı zamanda kültür balıkçılığı altyapısına sahip olması.

 

TEŞVİK VE DESTEKLER

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaya Genel Müdürlüğünün Uygulayıcı Kurum olduğu Zonguldak il genelinde yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1 inci ve 2 nci bölgelerde bir milyon Türk Lirası, 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise beşyüzbin Türk Lirası olması gerekiyor. Ayrıca, yatırımların asgari kapasite, sabit yatırım tutarı ve diğer şartları sağlaması da önemli. Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın, her bir finansal kiralama şirketi için asgari iki yüz bin Türk Lirası olması şart. Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların oranı, teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının yüzde ellisini ise aşamıyor.

 

MÜRACAAT

Teşvik belgesi müracaatları, Ekonomi Bakanlığına yapılıyor. Ancak, genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan ve sabit yatırım tutarı on milyon Türk Lirasını aşmayan, tebliğle belirlenecek yatırımlar için yatırımcının tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki yerel birimlere de müracaat edilebiliyor.

 

TEŞVİK BELGESİ-DESTEKLER

Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için, projenin uygun görülmesi ve teşvik belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Bu kapsamdaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamıyor. Tarım Sektörüne yönelik yatırımlar, Genel Teşvik Sistemi ve Bölgesel Teşviklerden yararlanabilir.  Bölge ayrımı yapılmaksızın, belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartı ile diğer Tebliğ şartlarını sağlayan Tarımsal yatırımlar, Genel Teşvik Sistemi kapsamında; Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstinası desteğinden faydalanılabilir.

 

ZONGULDAK'DA DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Entegre hayvancılık yatırımları 500 bin TL, gıda ürünleri ve içecek imalatı 1 milyon TL, su ürünleri yetiştiriciliği 500 bin TL, soğuk hava deposu hizmetleri bin metre kare, lisanslı depoculuk 1 milyon TL, seracılık 20 dekar asgari yatırım tutarları veya kapasiteleri olarak belirtildi. Süt yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında 300 büyükbaş, et yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında 500 büyükbaş/dönem, damızlık büyükbaş entegre yatırımlarında 300 büyükbaş, damızlık küçükbaş entegre yatırımlarında 1.000 küçükbaş, süt ve et yönlü küçükbaş entegre yatırımlarında 1.000 küçükbaş/dönem ve kanatlı entegre yatırımlarında 200.000 adet/dönem asgari kapasite şart. Gıda ürünleri ve içecek imalatı yatırımlarından "makarna, makarna ile entegre irmik yatırımları, şehriye, kuskus, yufka, kadayıf, pirinç, ev hayvanları için hazır yem, balık unu, balık yağı, balık yemi, ekmek, rakı, bira, kuruyemiş, turşu, linter pamuğu, çay, fındık kırma/kavurma, hazır çorba ve et suları ve müstahzarları üretimleri ile tahıl ve baklagil tasnif ve ambalajlanması yatırımları bölgesel teşviklerden yararlanamıyor.

 

DESTEKLER VE FAİZLER

Verilen bilgilerde Kalkınma Ajansları tarafından desteklenen alanlar, uygulanan destekler ise şu şekilde belirtiliyor: Kalkınma Ajansları, Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulunun kararlaştırdığı ve Kalkınma Bakanlığının onayladığı Çalışma Programı ve Bütçe doğrultusunda hazırlanan ve finanse edilen Mali Destek Programları kapsamında tarım sektörüne de destek sunabilmektedirler.  Bu programlar kapsamında, destek için öncelikli alanlar, örnek proje konuları ve başvuru koşulları Ajansların web-sitelerinde ilan edilmekte ve Başvuru rehberlerinde ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.  Kalkınma Ajansları, detayları yıllık çalışma programında ve başvuru rehberinde açıkça belirtilmek kaydıyla;  Yerel idarelere, Üniversitelere, Kamu kurum ve kuruluşlarına, Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarına,  Sivil toplum kuruluşlarına,  Kâr amacı güden işletmelere,  Kooperatif ve birliklere, gerçek ve tüzel kişilere, proje veya faaliyetleri için Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet destekleme Yönetmeliği'nde belirtilen usul ve esaslar dâhilinde mali ve teknik olmak üzere iki konuda destek sağlanmaktadır.

 

UYGULANAN DESTEK ÇEŞİTLERİ

Doğrudan Faaliyet Desteği: Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına ve bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesinde acil tedbirlere yönelik faaliyetlerin proje teklif çağrısı yöntemi uygulanmaksızın doğrudan desteklenmesidir. Bu desteğe; yerel yönetimler, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, birlikler ve kooperatifler başvurabilmektedir.

Faiz Desteği : Faiz desteği, kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin ilgili aracı kuruluş ile Ajans arasında imzalanacak protokolde belirtilen nitelikteki projeleri için, ilgili aracı kuruluşlardan alacakları krediler karşılığında ödeyecekleri faiz giderlerinin, Ajans tarafından karşılanmasını öngören karşılıksız yardımdır. Bu destekten Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), çiftçi ve çiftçi grupları, serbest meslek sahipleri yararlanabilmektedir.

Faizsiz Kredi Desteği: Faizsiz kredi desteği, Ajans tarafından kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin ilgili aracı kuruluş ile Ajans arasında imzalanacak protokolde belirtilen nitelikteki projeleri için, ilgili aracı kuruluşlar eliyle kredi verilmesidir. Bu mali destek, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği ve Destek Yönetim Kılavuzundaki usul ve esaslar dâhilinde Ajans tarafından sağlanmakta ve mali destek faiz ödenmeksizin taksitler halinde geri ödenmektedir. Bu destekten Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), çiftçi ve çiftçi grupları, serbest meslek sahipleri yararlanabilmektedir.