Zonguldak'ta pastörize sütten peynir yapımına start verildiği açıklandı. Zonguldak İl Tarım Müdürlüğünden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi. "İlimizde yaygın olarak çiğ sütten peynir yapılmaktadır. Sağlık yönünden bazı riskler taşıyan çiğ sütten yapılan peynirin başta brusella olmak üzere, verem, kuduz gibi pek çok hayvan hastalığını insanlara bulaştırmaktadır.
Bu nedenle sütün pastörize edildikten sonra peynir yapılmasıyla hem bu hastalıkların önüne geçilmesi hem de aynı miktar sütten daha fazla elde edilerek ekonomik kayıpların önüne geçilmesi açısından önemli olan yöntem Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanları tarafından çiftçilere ev şartlarında uygulamalı olarak gösterilmektedir.
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı köylerdeki sütün değerlendirilmesi ve sağlıklı peynir yapımının yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen pastörize sütten peynir yapımı eğitimlerinin ilki 29 Temmuz 2009 tarihinde Devrek'e bağlı Eğerci Beldesinde başlatıldı. Kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen kursa ilgi yoğun oldu. Eğitim esnasında peynir yapım teknikleri, hayvanlardan bulaşan hastalıklar, sütün beslenmemizdeki önemi, peynir altı suyunun değerlendirilmesi, yoğurt yapımı , gıda muhafaza teknikleri gibi konulara da yer verildi.  Bu tür toplantıların köylerinde sık sık yapılmasını talep eden çiftçiler öğrendikleri peynir yapımını hemen uygulayabilmek için İl Müdürlüğümüz tarafından temin edilen süt derecesinden ve diğer malzemelerden alarak uygulamaya başlamışlardır. Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen eğitimler köylerden gelecek talepler doğrultusunda devam edecektir."