Uzun süredir beklenilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ, 04.Mart 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 81 ili kapsayan ve Tarımsal yatırımcıların uzun süredir beklediği tebliğ uyarınca gerçek kişi yatırımlarına üst limit olarak 75 bin TL, Tüzel kişi yatırımlarına da 300 TL hibe desteği verilecek. Bu rakamlar hibeye esas proje giderinin yüzde 50'si olduğundan hazırlanacak hibeye esas proje bütçesine göre değişebilecek. Proje başvuru süresi tebliğin yayın tarihinden itibaren 60 gün olup proje uygun görüldüğü takdirde en geç 01 Aralık 2013 tarihinde tamamlanacak. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, il genelinde, tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik ihtiyacın fazla olduğunu belirterek bu yıl geçmiş yıllara göre daha çok proje beklediklerini ifade etti. İl Müdürü Çelik, yatırımcıların ayrıntılı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmelerini ve yapılacak olan bilgilendirme toplantılarını takip etmelerini istedi. Tebliğ kapsamında başvuruda bulunmak isteyenlerde aranacak özellikler ise şöyle açıklandı:
Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir.
Ekonomik yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan, kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar, tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Dördüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir. Dördüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kuruluşların proje başvurusu, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurullarından son başvuru tarihinden önce yetki almış olması ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekir. Daha önce bu program ile ilgili olarak Tebliğ No: 2009/47 ve Tebliğ No: 2011/9 kapsamında hibe desteğinden yararlanmış olan tesisler için bu Tebliğ kapsamında hibe başvurusunda bulunulamaz. Tebliğ'de desteklenecek yatırım konuları ise şöyle yer aldı:
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Çelik, bu tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmediğini de hatırlattı.