Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda “Tarımda Kadın Çalıştayı” düzenlendi. İl Tarım Müdürü Yusuf Akın’ın yönettiği Çalıştay’a; Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü Derya Kayınova, Zonguldak İş Kadınları Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz Özdemir, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü temsilen Selma Özdemir, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nü temsilen Murat Güney, Ziraat Mühendisi Ayla Atik, Nebioğlu Beldesi Veteriner Hekimi Beste Gül, Veteriner Hekim Zeynep Uğurel, Ziraat Mühendisi Suna Güncan ile Ereğli-Çaycuma-Devrek-Gökçebey ilçelerinden, Karaman-Ormanlı beldelerinden ve köylerden kadın çiftçiler katıldı. İl Tarım Müdürü Yusuf Akın, açılış konuşmasında, kadınlara geçmişten beri yeterli eğitim verilmediğinden bahsetti. Daha sonra İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, slayt gösterisi eşliğinde bir sunum yaptı. Kadının, tarımda daha etkili nasıl çalışabileceği yönünde bilgi veren Erdoğan’dan sonra, çiftçi kadınlar teker teker söz alarak düşüncelerini dile getirdi.

“GEZİLERE ERKEKLER GİDİYOR”

Ereğli’den çiftçi Özlem Yılmaz şunları söyledi: “Biz geçen sene düzenlenen ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ isimli yarışmada Zonguldak birincisi olup, Sinop’taki Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştık. Oraya gittiğimizde bütün tarım bilgilerimizi güncelledik ve tarım alanında daha bilgili çalışmaya başladık.”  Devrek’ten çiftçi Saniye Uysal, tarlayla ilgili çalışanların sigortalanmaları gerektiğini, çünkü tarlalarda yılan gibi zararlı hayvanlarla mücadele ettiklerini ifade etti. Nebioğlu Beldesi Veteriner Hekimi Beste Gül ise şöyle konuştu; “Tarımla ilgili bir gezi düzenlendiğinde, tarlalarda erkeklerden çok kadınların çalışmasına rağmen, bu gezilere erkekler gidiyor. Tarlayı süren biziz, ineği sağan biziz, parayı alan erkekler ve bilgilendirme gezilerine de yine erkekler gidiyor. Bunu değiştirmemiz gerekiyor.”

Tarımda Kadın Çalıştayı’nda dile getirilen görüşler, bir kitapta toplanacak. Ayrıca önümüzdeki Ekim ayında Trabzon’da düzenlenecek çalıştayın bilgisine sunulacak.