GMİS Yönetim Kurulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştü. TTK ile ilgili bilgi alışverişinde bulunulan görüşmede, iki hafta sonra yeniden bir araya gelinerek konuları daha kapsamlı görüşme kararı alındı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile makamında görüştü. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a anlattı ve işçi açıklarının giderilmesi durumunda TTK'nın üretimini artıracağına dikkat çekti. Alabaş, Bakan Yıldız'a TTK ile ilgili olarak Sendikanın hazırladığı raporu sundu. İki hafta yeniden buluşarak konuları daha kapsamlı ve ayrıntılı görüşmenin kararlaştırıldığı ziyaretle ilgili olarak GMİS bir açıklama yaptı.
GMİS'in açıklamasına göre; Genel Başkan Alabaş toplantıda ziyaretin sebebiyle ilgili şöyle konuştu: 
200 YIL ÖMÜRLÜK REZERV
 Dünya enerji kaynaklarının büyük çoğunluğu kömüre dayalıdır.  Ülkelerin üretim seviyelerine bakıldığında petrol 40 yıl, doğalgaz 60 yıl ve kömür 200 yıldan fazla ömre sahiptir. Taşkömürü, koklaşabilir özelliği ile demir-çelik sektörünün, yüksek kalori değeri ile sanayinin ve enerji sektörünün vazgeçilmezidir. Taşkömürü, ülkemizde sadece Zonguldak bölgemizde bulunuyor.Bölgede 1.3 milyar ton rezerv var.
FİYATLAR YÜKSELİYOR
160 yıllık üretim kültürü bulunan ve yılda 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yaklaşık 2 milyon ton, özel sektör yaklaşık 1 milyon ton üretiyor.Ülkemizin ihtiyacı ise; yaklaşık 10 milyon tonu demir-çelik sektörü olmak üzere 20 milyon tonu geçiyor.Ülkemiz taşkömürü ihtiyacı artarken, üretim azalıyor, ithalat artıyor.  Bugün dünya ölçeğinde koklaşabilir taşkömürü fiyatları 300 doları aştı. Artış trendi sürüyor.  TTK'nın 0-10 koklaşabilir kömür satış fiyatı 220 Dolar.  Özel sektör, yakımlık kömürü 500 TL/Ton'a satıyor. Stoklarda hiç kömür yok ve önceden yapılan satışlar dahi karşılanamıyor. 
11 BİN 253 İŞÇİ EMEKLİ OLDU
TTK'ya uzun zamandır, Pano Üretim İşçiliği sanatı dışında işçi alımı yapılmadı.  Yeraltında diğer sanatlardaki eksiklikler, üretim işçiliğinden karşılanıyor. TTK'dan 2002 yılından, Ekim 2011 tarihine kadar 11 bin 253 işçi emekli olurken, aynı dönemde 4 bin 880 işçi alındı.  Üretimin artırılması için işçi açığının giderilmesi gerekiyor. 2006 ve 2009 yıllarında alınan Pano Üretim İşçileri üretimi ve verimliliği artırdı.  TTK Yönetim Kurulu'nun 2010 yılında 1.500 işçi talebi vardı, karşılanmadı. Bugün norm kadro açısından bakıldığında 3 bin işçiye ihtiyaç var. TTK'da üretimi kısa vadede artırmak mümkündür. Uzun zamandır sürdürülen hazırlıklar sonucu, Kurumun kazılmaya hazır rezervi 11 milyon tondur. Üretimin gerçekleştirildiği 5 müessesede günlük çalışabilir ayak boyu 4 bin 311 metre olup, ancak 1.258 metresi (yüzde 29'u) çalışılabilmektedir.
İşçi açıkları giderildiğinde bu oranı yüzde 40'a çıkarmak mümkündür.  Özel sektörün, uzun vadeli hazırlık yapmadığı için kısa vadede üretimi artırması mümkün değildir.
Üretimin artırılarak sürekliliğinin sağlanabilmesi için ana kat hazırlıklarında ve yıkama işlerinde taşeron uygulamasından vazgeçilmelidir. TTK'ya işçi alındığında; Üretim artacak ve ithalat azalacak, Kurum gelirleri artacak ve zarar azalacak, işsizlik azalacak ve Zonguldak-Bartın- Karabük ekonomisi canlanacaktır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ı dikkatle dinledi.
Ziyarette Bakan Yıldız ile GMİS Yönetiminin iki hafta sonra yeniden bir araya gelerek daha ayrıntılı bir görüşme yapma kararı aldıkları bildirildi.