Zonguldak Merkez İlçe’ye bağlı Karaman beldesi Keller Köyü’nde su deposu yüzünden kavga çıktı.

Keller Köyü sakinleri, su deposundaki suyun aynı köydeki Merkez Mahallesi’ne götürüleceğini öne sürerek, köylerine gelen iş makinesinin girişine taş ve sopalarla karşı koydular. Yaşanan gerginlik üzerine jandarma yörede önlem aldı.

Uzun yıllar önce bölgedeki mağaradan çıkan suyu, bağlanan borularla Çavuşlar Mahallesi sakinleri de kullanıyordu.

Zonguldak İl Özel İdaresi, yaklaşık 2 yıl önce de aynı köyde bir araziden su çıkması üzerine burada sondaj yaparak depo inşa etti.

KÖY MUHTARI, VALİ’Yİ İKNA ETMİŞ!

Köy Muhtarı Şaban Çevik, depodan Merkez Mahallesi’ne de su verilmesi için Vali Erdal Ata ile görüştü ve talebi kabul edildi.

Depodan suyun götürülmesi amacıyla işi yapacak firmaya ait iş makinesi dün köye geldi. Ancak vatandaşlar, Merkez Mahallesi’ne suyun parasız verileceği, kendilerinin ise para ödeyeceği gerekçesiyle makinenin köye girişini taş ve sopalarıyla izin vermedi.

Bölgeye gelen jandarma ekipleri, vatandaşların toplandığı köy meydanında geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu arada bir köylü kadın baygınlık geçirdi.

Keller Köyü eski Muhtarı Ali Rıza Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, köylerine mağara ve depodan günlük 40-45 ton pompalanmasına rağmen, Çavuşlar Mahallesi’ne yaklaşık 100 ton aktığı iddiasında bulundu.

Suyun pompalanmasından dolayı köy olarak 2 ayda bin 700 TL elektrik parası ödemelerine karşın Merkez Mahallesi’nin hiçbir ödemede bulunmadığını ve depodaki sudan da parasız yararlanacağını savunan Çolakoğlu, şöyle dedi:

“KÖYLÜ ASKERLE ÇATIŞMAK İSTEMİYOR”

“Geçmiş yıllarda mağaranın içine yerleştirilen 2 borunun birisinden bizim köye, diğerinden de söz konusu mahalleye su veriliyor. Mahalle 24 saatte 100 ton civarında, aynı yerden biz 20-25, sondajdan da 15 ton olmak üzere toplam 40-45 ton su alabiliyoruz. Bu durumu Valimize aktardık, bize 'depoya motorla su basılarak kardeş payı bölünecek’ dedi. Bununla ilgili belge istedik, ‘veremem’ diyor. Mağdur durumdayız.”

Köylülerden Kenan Doğan, kendilerinin su parası ödediğini ancak Merkez Mahalle halkının ödemediğini belirterek, “Biz su parası ödüyoruz, ancak onlar ödemiyor. Buna karşıyız ve suyumuzu vermek istemiyoruz. Buraya asker getirdiler, bizi karşı karşıya bırakmak istiyorlar. Asker de bizim çocuğumuz. Ama suyumuzu vermeyeceğiz, verirsek de yarı yarıya olacak, elektrik parasını da ödeyecekler” diye konuştu.

Muhtar Şaban Çevik de, 2007’de Köylerin Altyapılarını Destekleme Projesi kapsamında köyde sondaj ve deponun yapılarak 2 mahallenin suyunun ayrıldığını söyledi.

Keller Köyü’nün bu sudan kullanmasına rağmen, Merkez Mahallesi’ne vermemek için Çavuşlar’a gelen borunun üzerine beton döktüklerini öne süren Çevik, “Yağmur yağdığı zaman mağaradan gelen su bulanık akıyor, içemiyoruz. Proje çerçevesinde sondaj vurdurduğumuz depoyu çalışır duruma getirdik, ama buradaki sudan kullanamıyoruz. Suyumuz yetersiz, 5 mahalleden gelen 270 öğrenci buradaki ilköğretim okulunda eğitim görüyor. Onlar susuz kalmasın diye okulun deposuna tankerlerle su pompalıyorum. Biz de suyu yarı yarıya verilsin istiyoruz. Şu anda sudan yararlanamadığımız için de elektrik parası ödemiyoruz. Alırsak tabii ki öderiz. Valimiz bu işe el koydu, onun desteğiyle suyu alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.