Gelik'e bağlı Esentepe Mahallesi'nde 20'ye yakın ev, tasman nedeniyle oturulamayacak hale geldi. Tasmanzedeler, yetkililere seslenerek şöyle konuştular;
"Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), kömür sahalarını rödevans karşılığında yani kiralama, çıkardığı kömür karşılığında TTK'ya pay vermesi şeklinde özel sektöre vermişti. Şu anda taşkömürü üretiminde onlarca özel şirket ve onlara bağlı yüzlerce taşeron kömür üretimi yapıyor. TTK, yerleşim birimleri altında (topuk) sistemi ile çalıştığından pek tasman olayı meydana gelmiyordu. Özel sektör bunların hiçbirine önem vermiyor, yani topuk falan bırakmadan kömürü çıkarıyor. Bu da tasman oluşumuna neden oluyor. Yeraltında kömürün çıkarılmasından sonra bir boşluk oluşur, zamanla buraların aşağı basması sonucu yer üstünde çökmeler meydana geliyor. Bu çökmeler yerleşim birimine denk gelmişse buralardaki evlerde çatlaklar ve yıkılmalar meydana gelir ve buna 'tasman' denir. Yine Kömür kazılması sırasında üzerinde yıkılmaması istenilen sosyal tesisler veya yerleşim birimleri altında bırakılan kömüre 'topuk' denir. Bu nedenle evlerimizde çatlaklar oluştu. Her an üzerimize yıkılacakmış gibi duruyor. Başka bir yere gidemiyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz."
Tasmanzedeler, geçtiğimiz günlerde Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım'ı makamında ziyaret ederek sorunlarının çözülmesi için yardım istediler. Belediye Başkanı Hasan Yıldırım, tasmanzedelere Zonguldak Valisi Erdal Ata ile görüşme önerisinde bulundu.