11-16 Temmuz 2012 tarihler arasında Mersin ili Susanoğlu beldesinde düzenlenen tatbikata birçok ilden gelen Arama Kurtarma Derneklerinin katıldığı tatbikatta 80 personel ve 15 araç görev yaptı.

Tatbikata, Kdz Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ereğli İtfaiyecileri Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Derneği (ERİDAK) da yer aldı.

 

Tatbikata Ulusal Arama Kurtarma Derneği (ULUSAR), Kdz Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ereğli İtfaiyecileri Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Derneği (ERİDAK), Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü, Gazi Üniversitesi Dağcılık Arama Kurtarma Ekipleri, Afet ve Acil Durum (AFAD) Adana, Afet Acil durum (AFAD) Mersin ve İzmir ekipleri katıldı.

 

Tatbikatın ilk bölümünde; Yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği, deprem sonrası bina tahliyesi ve binaların üst katlarında mahsur kalan yaralı vatandaşların kurtarılması çalışması gerçekleştirilirken, İkinci bölümünde; Deprem sonrası binaların üst katlarında bulunan yaralıların pencereden sedye ve iplerle kurtarılması tatbikatı yapıldı. Tatbikatın üçüncü bölümünde ise denizde mahsur kalan ve boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşların kurtarılması ve böyle durumlarda ne yapılması gerektiği, uygulamalı olarak anlatıldı.

 

Tatbikatta senaryoya göre, Merkez üssü Mersin'e bağlı olan Silifke ilçesinde meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde çöken binaların enkazında kalan yaralıları kurtarmak için arama-kurtarma ekipleri seferber edildi. Göçük altında kalan yaralılara ulaşabilmek için arama kurtarma ekipleri gereken çalışmaları yaparak sağlık ekiplerine çalışma alanı oluşturdu.

Depremde enkaz altında canlı tespiti için özel cihazlarla ortam dinlemesi yapıldı. Enkaz altında canlı bulunduğunu tespit eden ekipler, yaralılara kısa sürede ulaşmayı başardı. Daha sonra ekipler enkaz altında bulunan cesetleri ve yaralıları çıkardı.

 

Ekipler, bölgede bulunan bir inşaatta yaralı halde mahsur kalan kişileri binaya gerilen çelik halat makara sistemine takılan sedye ile aşağı indirdi. İnşaatta mahsur kalan diğer kişiler ise açılan hava yastığının üzerine atladı.

 

Tatbikatın en son bölümünde Deniz ortasında mahsur kalan ve boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşlar Zodyak botlarla denizden alınarak sahile getirildi.

 

İtfaiye Müdürü ve Eridak Arama Kurtarma Dernek Başkanı Muhammet Ali Ateş yaptığı açıklamasında;

 

Hem profesyonel hem de gönüllü ekiplerimiz burada önemli konulara sahip oldular. Amacımız Türkiye'deki arama kurtarma ekipleri ile buluşmak ve bir araya gelmekti.  Yaptığımız toplantılarla arama kurtarma konularında fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca Türkiye'de yaşanması muhtemel doğal afet olaylarına karşı nasıl davranılması gerektiği, tatbikatlarla uygulamalı olarak anlatılmıştır. Tatbikata katılan Ereğli İtfaiyesi ve Eridak ekipleri doğal afetlerde enkazdan canlı çıkarma, yangın söndürme, denizde boğulan kişi ve mahsur kalanları kurtarma görevlerini üstlenmişlerdir. Bu tatbikat personelimiz açısından büyük bir deneyim olmuştur dedi.