Ereğli Liman Başkanlığı ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları tarafından Erdemir Limanında tatbikat düzenlendi. Tatbikata katılan Ereğli İzmirlioğlu İlköğretim Okulu öğrencilerine deniz kirliliği ile mücadelede yapılması gerekenler anlatıldı.

Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, denizlerin taşımacılık ve turizm amacıyla kullanılmamsı, evsel, endüstriyel atıkların arıtılmadan veya kısmen arıtılarak denize verilmesi, deniz kazaları sonucu meydana gelen petrol akıntıları, akarsulardan denizlere ulaşan tarımsal atıkların kirlenmeyi meydana getiren başlıca etkenler olduğunu açıkladı. Deniz kirliliğine sebep olan atıkların belirli zamanlarda bir bölgedeki kirlenme yoğunluğuna bağlı olarak insan sağlığına ve çevresine olumsuz yönde etki ettiğini söyleyen Okur gazetecilere yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

AMAÇ ÖNLEM ALMAK

Deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde acil durumlarda müdahale ve zararların tazmini esaslarına dair kanun kapsamında mal ve hizmet alımına ilişkin yönetmelik gereği, kazalar sonucu gemilerden kaynaklanan kirliliklere Erdemir limanının ekipman ve operasyonel olarak müdahaleye hazırlıklı olunmak, insanların deniz kirliliği konusunda ne kadar duyarlı ve bilinçli olduğunun belirlenmesi amacıyla İzmirlioğlu İlkokulu öğrencilerinin katılımı ile bu tatbikat planlanmıştır. Tatbikatın gerçekleştirilmesinin amacı olası petrol türevi ve diğer kirleticilerle deniz kirliliğinin gerçekleşmesi durumunda olaya en etkin ve en kısa sürede müdahale etmek ve yaşanılan aksaklıkların farkına varılarak önlem almaktır. Gelecekte bölgemizde bu tür çevre olaylarının gerçekleşmesi durumunda en etkin müdahalenin yapılması açısından bu tür tatbikatların yapılması önem arz etmektedir.

TATBİKATIN SENARYOSU

Erdemir Limanı Kargo-1 rıhtımında bağlı bulunan Hicri Kaan isimli gemide yakıt ihmali esnasında denize bir miktar diesel oil sızdığı gemi kaptanı tarafından ihbar edilmiştir. Olay gerçekleşir gerçekleşmez Liman Tesisi ve gemi kaptanı tarafından Liman başkanlığına ve ilgili kurumlara kirlilik bilgisi ulaştırılmıştır. İlgili liman tesisi ihbar bilgisini alır almaz acil müdahale ekibi ve gerekli ekipman, donanım ile olay yerine intikal etmiştir. Meydana gelen sızıntının yayılmamasını önlemek amaçlı Erdemir-II römorkörü ile gemi çevresine 250 metre bariyer çekilmiş ve kirlilik kontrol altına alınmıştır. Emici bariyer ve emici pedler ile müdahaleye devam edilmiş ve olay yerine getirilen yağ toplayıcı ile bariyer içerisinde kalan yakıt toplanarak depolama tanklarına alınmıştır. Bu işlemler sonucunda deniz yüzeyinde oluşan kirlilik giderilmiş olup tatbikat başarı ile tamamlanmıştır

Öğrencilere tatbikat ile ilgili bilgiler verilirken öğrencilerin de sorularına yanıt verildi.