Kdz.Ereğli Belediye Meclisinin Temmuz ayı son toplantısında gündeme tartışmalar, meydan okumalar ve huzursuzluklar damgasını vurdu.

 

AKP’li Belediye Meclis Üyeleri, son dönemlerde yapılan mühürleme olaylarının Kdz.Ereğli’yi gerdiğine vurgu yaptıkları konuşmalarına belediye başkanı sert tepki gösterdi. Mühürleme işleminin ara vermeden süreceğini açıklarken, değişik gündem maddeleri üzerine ise çok sert tartışmalar yaşandı.

 

Katı atık toplama ücretlerine 1 TL artış önerisini komisyonda değerlendiren CHP’li Cumhur Nalcı, Aydın Karadağ ve AKP’li Adem Çakır’ın “red” Cevat Aydın, Hamdi Çakır “kabul” oyu kullandı. Red edilen komisyon kararının bozulması için yapılan oylamada Halil Bozkuş, Aydın Karadağ, Cumhur Nalcı, AKP grubu haricindeki diğer meclis üyeleri “evet” oyu kullandı. Tartışma ve sözlü meydan okuma toplantı boyunca devam etti.

 

 

Kdz.Ereğli Belediye Meclisi Temmuz ayı meclis toplantısı Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantısının bir bölümünü CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal’da takip ederken Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, Kdz.Ereğli Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Murat Akyüz, Pazarcılar Odası Yöneticileri ve yaklaşık 20 kişilik vatandaş topluluğu katıldı. 8-9-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Sevgi, Barış, Dostluk Festivali ile ilgili herhangi bir açıklamanın da yapılmadığı toplantı oldukça gergin ve tartışmalı geçti.

 

GAZETECİ-BAŞKAN TARTIŞTI

Belediye Meclis toplantılarına son olarak gelen Belediye Başkanı tüm salonun ayağa kalkmasının ardından oturumu açıyor, kalkmayanlar ise kalkıncaya kadar bekleniyordu. Gazetecilere ayrılan bölümde bir gazetecinin ayağa kalkmaması ve üzerine sinirlenen belediye başkanı gazeteciye sert tepki gösterdi. “Saygısızsın otur yerine” lafının ardından ayağa kalkma zorunluluğu bulunmadığını belirtmek isteyen gazetecinin söz isteğini de sert bir dille geri çevirdi.

 

“İLÇE GERGİNLEŞTİRİLİYOR”

Yoklamanın ardından bir önceki oturuma ait alınan karar özetleri okundu. Gündemde yeralan maddelerin görüşülmesi sırasında zaman zaman AKP’li Belediye Meclis Üyeleri ile Ereğli Belediye Başkanı arasında sert tartışmalar yaşandı. AKP Grubu Sözcüsü Mustafa Kumaş, meclis üyeleri Adem Çakır ve Yusuf Kalay son dönemde Ereğli Belediyesi’nin yaptığı mühürleme olaylarının ilçeyi gerdiğini ve huzursuzluk yarattığını vurguladılar.

 

“1 TL’LİK ARTIŞI

2 CHP, 1 AKP’Lİ KABUL ETMEDİ”

Gündem maddelerinden biri de alt komisyona havale edilen gelir tarifesinde yapılan değişikliğin karara bağlanması idi. Zonguldak Valiliğinin oluru ile çöplerin toplanmasında ev ve işyerlerine yansıtılan katık atık taşıma bedelinin 1 TL arttırılması önerisi komisyonda CHP’li ve AKP’li üyelerin isteği ile red edildi. CHP’li Belediye Meclis Üyeleri Cumhur Nalcı, Aydın Karadağ, Cevat Aydın, Hamdi Çakır, AKP’li Meclis Üyesi Adem Çakır’ın oluşturduğu komisyon 6 Temmuz 2011 Çarşamba günü gerçekleştirdiği komisyon toplantısında 1 TL’lik artışı görüştü. Meclis Üyeleri Cumhur Nalcı, Aydın Karadağ, Adem Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Aydın’ın verdiği bilgiler dahilinde vatandaştan alınan paranın katı atık için ödenen paradan daha fazla olduğu gerekçesi ile bu artışın gerçekleşmemesi yönünde oy kullanırken; Cevat Aydın, Hamdi Çakır kabul etse de 3’e 2 oy ile teklif red edildi.

 

KOMİSYONUN RED KARARINI

DİĞER CHP’LİLER KABUL ETTİ

Alınan bu karar ise  belediye meclisinin gündemine geldi ve komisyonda CHP’lilerin oy çokluğu ile alınan karar bozuldu. CHP’li Belediye Meclis Üyesi Halil Bozkuş, Aydın Karadağ ile Cumhur Nalcı komisyonun aldığı kararın arkasında durarak komisyonunun raporuna kabul oyu verdi.

 

İMZALARININ ARKASINDA DURDULAR

Toplantının ardından görüşlerine başvurduğumuz Belediye Meclis Üyesi Cumhur Nalcı, Kdz.Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Aydın tarafından komisyon üyelerine verilen bilgilere göre katı atık için vatandaştan toplanan paranın, ödenen paradan daha fazla olduğu gerekçesi ile böyle bir zammın doğru olmayacağını savunduklarını ve bu yüzden zammı “red” ettiklerini belirterek, “Vatandaş 50 kuruşun hesabını yapıyor, alınan para ödenen paradan daha fazla belediyenin bir zararı yok, artı belediye başkan yardımcısı tarafından verilen bilgilerde fazlalık gözüküyor. Belediyeyi zarara uğratacak bir şey olsa 1 değil 2 Tl olması için karar verirdik ancak böyle bir durum yok” sözleri ile konuştu.

 

SERT TARTIŞMALAR

Norm kadro fazlası sürekli işçi kadrolarının iptal edilmesinin ardından bir gün önce komisyona gönderilen belediyeye araç alımı da oy çokluğu ile kabul edildi. Kırmacı Mahallesinde bulunan askeri alan imar planı tadilatına yapılan itirazın görüşülmesi sırasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.

 

“EREĞLİ’YE İHANET İLE SUÇLUYORDU”

Hayırsever İşadamı İbrahim İzmirlioğlu’nun da desteği ile Kırmacı’daki İnşaat Tabur Komutanlığının karşısındaki hazineye devir edilen araziye yapılması planlanan Fen Lisesi’nin yanındaki 10 dönüm alan askeriyeye tahsis edilmesi istendi. AKP’li Belediye Meclis Üyeleri söz alarak yapılacak olan Fen Lisesi’nin hemen yanının askeriyeye verilmesinin doğru olmayacağını bu alanların eğitim alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler. Meclis Üyesi Yusuf Kalay, “Bu alanlar eğitim alanı olarak kullanılması Fen Lisesinde yatılı olarak okuyacak kız ve erkek öğrencilerimiz olacak, bu tesislerin hemen yanına bir askeri tesisin olması doğru olmaz. Daha önce bu alanların askeriyeye verilmemesi için Ereğli Belediye Başkanı da mücadele etmişti ve bu alanların askeriyeye verilmesi Ereğli’ye ihanettir şeklinde söylediği sözler unutulmamalı” diyerek ile konuştu. Yapılan oylamada CHP’li Belediye Meclis Üyesi Halil Bozkuş ve AKP’li Belediye Meclis Üyeleri “red” oyu kullanırken oy çokluğu ile karar kabul edildi.

 

GÜLMEYE TEPKİ

AKP’li Belediye Meclis Üyesi Yusuf Kalay, gündem maddelerinin birinde bazı CHP’li meclis üyelerinin verdiği desteğe teşekkür etmesinin ardından salonda bulunan Belediye Başkanının eşinin kahkahasına, “Çok komik değil mi? Ereğli’ye yapılan hizmete teşekkür ediyoruz gülüyorsunuz?” tepkisini gösterdi.

 

BAYANLARA ÖDÜL

Türkiye 1. ligine çıkan Kadın Futbol Takımına ödül verilmesi de gündem maddeleri arasında yer aldı ve belediye meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Toplantının hemen ardından salondan belediye başkanının ayrılmasının ardından pazarcılar odasına kayıtlı üyeler mağdur edildiklerini belirterek belediye başkan yardımcısı Cevat Aydın ile bir süre görüştüler.