Şubat 2012'in mutfak harcamasındaki artışta, etler grubundan tavuk, kurubakliyat, sebze ve meyve ile yağlar gurubundaki artışlar etkili oldu.

 

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;

Şubat 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1,59 oranında arttı. Şubat ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 13 TL artış ile 822,03 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 10,21 oranında gerçekleşti.

2011 Şubat ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,52 oranında artmış, yıllık enflasyon 2,65 oranında gerçekleşmişti.

Şubat 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta Şubat ayında fiyat artışları ortalama yüzde 12 civarında geriledi.

Et ürünleri grubu; kırmızı et ürünlerinde tüm gruplarda gerileme tespit edildi. Bu grupta ortalama düşüş yüzde eksi 8 düzeyinde gerçekleşti. En yüksek gerileme yüzde 20 ile kuzu etinde meydana geldi.  Balık grubunda da Ocak ayına göre ortalama yüzde 8 gerileme tespit edildi. Et ürünleri grubunda fiyatı artan ürün tavuk oldu. Tavuk fiyatları bir önceki aya göre yüzde 20 arttı. Ailelerin en çok tükettiği ana ürünlerin başında gelen yumurta fiyatları bu ayda artmaya devam etti. Yumurta da aylık artış yüzde 4 oldu.

Bakliyat ve tahıllar grubu; Bu grup ürünleri Şubat ayı fiyat artışlarına damgasını vurdu. Kuru fasulye yüzde 28, kırmızı mercimek yüzde 44, barbunya yüzde 11, yeşil mercimek yüzde 13, nohut yüzde 8 arttı. Şubat ayında tahıllar grubunda da önemli artışlar tespit edildi. Bu grupta baldo pirinç yüzde 4.6, makarna yüzde 10, bulgur yüzde 6, ekmeklik un yüzde 5 arttı. Bakliyat ve tahıllar grubunun mutfak giderindeki ortalama artış payı yüzde 2.10 seviyesinde oldu.

Sebze ve meyve grubu; Şubat ayında sebze ve meyve fiyatlarında mevsim koşulları nedeniyle oldukça yüksek oranlı artışlar meydana geldi. Aylık baz da en yüksek artış yüzde 44 artış ile taze fasulyede meydana geldi. Yeşil biber yüzde 41, dolmalık biber yüzde 35, patlıcan yüzde 25, domates yüzde 10, ıspanak yüzde 15, marul yüzde 11, kereviz yüzde 5, maydanoz yüzde 50 arttı. Kış sebzelerinden karnabahar yüzde 17, pırasa yüzde 14 geriledi.

Şubat ayında meyve fiyatlarında da artışlar tespit edildi. Elma yüzde 10, mandalina yüzde 40, muz yüzde 20 arttı. Sebze ve meyve grubunun mutfak giderinin hesaplamasındaki artış payı yüzde 3.35 oldu.

Şubat ayında, yağlar grubunda sıvı yağlar grubunda artışlar görüldü. Zeytinyağı yüzde 7, ayçiçeği yağı yüzde 5 artı. Margarin çeşitleri de yüzde 7 oranında arttı. Bu grupta tereyağı bir önceki aya göre yüzde 7 oranında geriledi.

Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, çaylar ve konserve grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi.

Şubat 2012'de;  4 kişilik ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 36 TL artış ile 2.322,84 TL oldu.