Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Fındık diplerine çuvallarla bırakılan tavuk gübresi fındığa zarar verdiğini bildirdi.
Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Tavuk gübresi toprağa konulmadan önce toprağın tahlil sonuçlarının alınması gerektiğini söyledi. Alaplı’da fındık diplerine çuvalla tavuk gübresi konulması yaygınlaştığını ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi:
“Fındık İlçemizde bitkisel üretimde önemli bir yere sahiptir. Fındık bahçelerinde gübrelemenin tekniğine uygun yapılamadığı durumlarda kalite ve verim düşüklüğü meydana gelmektedir. Yapılan eksik ve hatalı uygulamalar fındık verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Fındık yetiştiriciliğinde bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapılması gerekir. Özelikle İlçemizde yaygın olan çuvalların içindeki tavuk gübresi faydadan çok zararı vardır. Çiftçilerin fındık diplerine çuvallarla bıraktıkları tavuk gübresi toprakla karışmadığı gibi sadece suyu toprağa karışmaktadır. Öncelikle toprak tahlili yapılması gerekir. Sonuca göre tavuk gübresi fındık dibine serilerek toprağa karıştırılmalarıdır. Bu uygulama fındıkta üretimin artmasına yardımcı olur.”