- Tufan:  "Gece gündüz müzik çalmaya başladım. Yaklaşık 15-20 gündür bir tane gelincik kümese giremedi. Müzik sayesinde hem sansardan kurtuldum hem de yumurta verimi arttı"

Alaplı ilçesinde yaşayan Recep Tufan, tavuklarının sansar ve gelincik saldırılarına maruz kalmaması için kümes ve çevresinde 24 saat müziği açık tutuyor.

Yaptığı araştırmalarda gelincik ve sansarın sesten korktuğunu öğrenen Hasanlı köyü muhtarı Tufan, kümes ve çevresinde müziği 24 saat açık tutarak hem tavuklarını olası saldırılardan koruyor hem de yumurta üretimini artırıyor. 

Recep Tufan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 tavuğunun bir hafta içinde sansar ve gelincikler tarafından telef olmasının ardından çeşitli önlemler almaya çalıştığını anlattı.

Geceleri sansarı çok beklediğini ancak bir türlü yakalayamadığını dile getiren Tufan, kümesin etrafına beton dökmesinin de çare olmadığını belirtti. 

Tufan, bunun üzerine internetten araştırma yapmaya başladığını söyleyerek, sansarların sesten korktuğunu öğrendiğini aktardı. 



- "Tavukların yumurtlaması arttı" 

Kümesin ortasına teyp koyduğunu ve gece gündüz açık tuttuğunu kaydeden Tufan, şöyle devam etti:

"Ben de kümesin tam ortasına müzik çalar koyarak gece gündüz müzik çalmaya başladım. Yaklaşık 15-20 gündür bir tane gelincik kümese giremedi. Müzik sistemini kurduğum günden bu yana ilginçtir tavukların yumurtlamasında da bir artış gördüm. Daha önce günde 25 yumurta alırken şimdi 50 civarında yumurta alıyorum. Müzik sayesinde hem sansardan kurtuldum hem de yumurta verimi arttı." 

Tufan, bu yöntemin işe yaramasına çok sevindiğini belirterek, bu yöntemi tüm tavuk üreticilerine tavsiye ettiğini sözlerine ekledi. 

 

(AA)