Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik, alışverişte taze kırmızı et ve tavuk eti seçerken bilinçli hareket edilmesi konusunda uyardı. ve etin üretiminden dağıtım zincirine kadar her konuya dikkat edilmesini istedi.
Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik, kırmızı ve tavuk etinin de dışarıdan taze olup olmayacağı anlaşılabileceğini belirterek, tüketiciyi etin üretiminden dağıtım zinicirine kadar her konuya dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Gıda seçiminin genel anlamda hassas davranılması gereken bir konu olduğunu hatırlatan Çelik, kasap yada marketlerde bulunan et ve tavuk seçimindeki dikkat edilecek hususları ise şöyle anlattı:
Kırmızı etler, eğer tam karkas veya yarım karkas halinde ise etlerin üzerinde yasal damgaların bulunması gereklidir. Taze olarak, satışa sunulan kırmızı etler, canlı ve parlak kırmızı renkte, tavuk etlerinin ise canlı, diri, parlak ve gri beyaz renklerde olmalıdır. Doğal renklerinin dışında aşırı sarı, yeşil ve benzeri renklerdeki etler taze olmayabilir. Kanatlı ve kırmızı etlerin yüzey kısımlarında aşıı bir ıslaklık ve yapışkanlık bulunmamalıdır. Kırmızı ve tavuk etlerinin dış yüzeylerinde dışkı içeriklerinin veya çevresel etkenlere bağlı kirler bulunmamalıdır. Uzun süreli muhafazalara bağlı olarak, etlerin yüzey kısımlarının rutubetini kaybetmesi ve kurumasına bağlı olarak, donuk, koyu kahve veya kararmış etler almayınız. Parça formlarda kaplar içerisinde satılan kırmızı veya beyaz etler, kap içerisinde fazla miktarda kanlı sıvı toplanmışsa satın almayınız. Etlerin kendilerine özgü kokusunun dışında ağırlaşmış, kötü bir koku, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu bulunma durumunda satın almayınız.Reyonlarda satılan kırmızı ve tavuk etlerinden hazırlanmış hazır kıymalar mümkünse alınması gereken durumlarda veteriner hekim çalışan yerlerden alınmasına özen gösterin. Aşırı yumuşamış ve ezilmiş, kırmızı ve kanatlı etleri almayınız. Donmuş, olarak satın alınacak kırmızı ve kanatlı etlerin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve ayrıca çözünmüş, yumuşamış ürünleri almayınız.
Çelik, kırmızı ve kanatlı etler kadar donmuş etler, etlerin bulunduğu raflar, reyonlar ve reyon görevlileri ile ilgili dikkat edilmesi gereken kurallar bulunduğunu hatırlattı. Çelik, Donmuş olarak satın alınacak etler üzerinde bölgesel renk değişikliği olmaması gereklidir. Et satış reyonlarındaki muhafaza dolaplarının çalışır vaziyette olmalarına ve özellikle soğutulmuş taze et satan reyonların sıcaklıklarının 4 derecenin üzerinde olmamasına, donmuş ürün satılan dolaplarının ise -18 derecenin altında olmaması gerekmektedir. Reyonlardaki kırmızı et, sakatat ve kanatlı eti satış bölümleri ve satış personeli ayrı olan işletmelerden alış veriş yapılmasına özen gösteriniz. Hazır paket olarak satılan kırmızı ve kanatlı etlerin paketler üzerindeki son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat ediniz. Firma etiketi olmayan paketsiz formdaki ürünleri almayınız. Et satış reyonları temiz, düzenli olan ve çalışan personelin bakımlı ve temizlik kurallarına uygun davranan yerlerden alışveriş yapınız. Satış reyonlarında et ve ürünlerinden başka gıda ve diğer maddelerin bulunmamasına dikkat ediniz dedi. Çelik, et ihtiyaçlarının alış verişin son aşamasında alınmasının daha iyi olacağını belirtirken, etlerin mümkün olduğunca kısa sürede eve getirilmesi ve buzdolabına konulmasına özen gösterilmesini istedi. Günlük ihtiyaçtan fazla alınan etlerin tek seferde tüketilebilecek porsiyonlara bölünerek, derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, donmuş etlerin çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Çelik, kırmızı ve kanatlı et ürünleri ile ilgili şikayetlerin ise Alo 174 Gıda Hattı'na yada [email protected] adresli e-posta adresinden yapılabileceğini de sözlerine ekledi.