Türkiye Cumhuriyeti’ni ifade eden ‘T.C.’ ibaresinin Devrek Ziraat Bankası tabelasından çıkarılması protesto edildi.

Şubenin yenilenen tabelasında 'T.C.' ibaresinin olmamasına tepki gösteren sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar bankanın bu tutumuna tepki göstererek proteste etti.

Devrek Cumhuriyet Alanı’nda toplanan vatandaşlar, banka yönetimini yuhaladılar ve tüm Devrek halkına da bankadaki maaşlarını başka bankalardan almaları yönünde çağrı yaptı.

İşçi Partisi Devrek İlçe Başkanı Bahattin Durak da kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, ”Bir milletin, bir devletin en önemli göstergelerinden birisi de simgeleridir. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devlet ise, bu devletin resmi kurumlarının tabelalarından yer alan T.C o kurumun Türkiye Cumhuriyetine bağlı olduğunun göstergesidir. Yani T.C kurumsal bir kimliktir” dedi.

Konuşmasını, “T.C Ziraat Bankasının temeli 1863 yılında atılmış, Türkiye Cumhuriyetine mal olmuş tarihi değeri de olan bir bankadır. Kurtuluş Savaşı sırasında oluşturulan Kuva-yı Milliye müfrezelerinin giderlerinin karşılanabilmesi için T.C Ziraat Bankası sandıklarından para alınıp askerlere tesisat sağlanmıştır. Bu banka bu sebepten dolayı da çok önemlidir” şeklinde sürdüren Bahattin Durak; “Türk çiftçisi ve köylüsünü tefecilerin elinden kurtarıp açtığı tarım kredileri ile ülkemizin kalkınmasında önemli rol üstlenmiştir. İktidar, T.C.‘yi Ziraat Bankası tabelasından kaldırarak halkın görsel hafızasından silip, şube yenileme çalışmaları bahanesiyle yeni logolarla dışarıya pazarlanması amaçlamaktadır” görüşlerini savundu.

“Bizler Devrek halkını temsil eden demokratik kitle örgütleri ve siyasi partililer olarak, tüm varlığını ve zenginliklerini yok pahasına satan, emperyalistlerin eline teslim edenlerin aymazlıklarına ve işbirlikçilerin ihanetine karşı dur demek, utanmadan Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasının, yabancılara daha kolay peşkeş çekebilmek için T.C ‘yi kaldırmak istediğini söyleyen bir yönetimin gerçek yüzünü göstermek için buradayız” diyen Bahattin Durak, “Onlar Türk Milletinin manevi değerlerine olan hassasiyetin doruğa ulaştığı bir ortamda T.C ‘yi kaldıracak kadar sağduyudan yoksun, bunu komik bahanelerle kabul ettirmeye çalışacak kadar halkını tanımamış bir yönetin anlayışına sahipler.

Bu topraklar Türkiye Cumhuriyeti topraklarıdır. Bölücüler ve Türk kurtuluş savaşının sonuçlarından memnun olmayan emperyalistler ne denli uğraşırlarsa uğraşsınlar bu gerçeği değiştirmeye asla güçleri yetmeyecektir. Çünkü biz ya “Ya bağımsızlık ya ölüm” diyenlerin torunlarıyız. Yaşadığımız ve soluk aldığımız sürece Cumhuriyet ve onun temsil ettiği değerlere yönelen saldırılara da tüm varlığımızla karşı koyacağız” diye sözlerini tamamladı.

Eyleme, CHP Devrek İlçe Başkanı Yaşar Bükrü, MHP Devrek İlçe Başkanı Ayhan Danacı, DP İlhan Aydınlıoğlu, İP Devrek İlçe Başkanı Bahattin Durak, Oda ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.