Zonguldak’ta üniversite öğrencileri ile buluşan 23. Dönem Milletvekili Köksal Toptan, bazı kamu kurumlarının tabelalarındaki T.C. ibaresinin kaldırılmasıyla ilgili, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kaldırmaya ne kimsenin niyeti olur ne de gücü yeter" değerlendirmesinde bulundu.
Bülent Ecevit Üniversitesi Uluslararası İşbirliği ve Diyalog Öğrenci Topluluğu tarafından "Geleceğin Şekillenmesinde Gençliğin Rolü'' konulu söyleşiye katılan TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan, üniversitelerin toplumun ışıkları yani yol göstericileri olduğunu ifade etti. Toptan, “Bu yol göstericilik üniversitelerimizi hem kötü yola gitmekten alıkoyar hem de iyi yola yöneltir. Bir toplumun aydınlatılmasında üniversiteler kadar etkin başka bir kurum ne Türkiye’ de, ne de dünyada vardır. O nedenle üniversitelerin yaygınlaşmasına, üniversitelerde eğitim öğretim kalitesinin yükselmesine çok büyük bir önem vermekteyiz” dedi.
Dünyanın geleceğinde ve barışın egemenliğinde Türkiye’nin de katkı vermek istediğini belirten Toptan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geleceğin dünyasını taahhüt ettiğimiz zaman, ‘barış bu dünyada ne kadar yer edinecek’ diye kendi kendimize sorup, bunun cevabına baktığımızda doğrusunu isterseniz, çok da iyimser olma imkanı bulamıyoruz. Bir hesaba göre insanlığın 5 bin yıllık geçmişinde barışın egemen olduğu yıl sayısı sadece 292 yıl. 5 bin yıl içinde 292 yıl şimdi önümüzde 21. yüzyıla baktığımızda kalan 87 senede kaç yıl barış olur, kaç yıl savaş olacağının cevabını vermek kolay değil. Türkiye olarak kendi önümüze bir takım hedefler koymak suretiyle bu dünyanın geleceğine bizde olumlu katkılar vermek suretiyle katılmak, kendi insanımızın refah düzeyini yükseltmek ve başka ülkelerle her alanda rekabet edebilmek için çalışmaktayız.”
Konuşmanın son bölümünde ise soru cevap kısmına geçildi. Toptan, bir öğrencinin bazı kamu kurumlarının tabelalarındaki T.C. ibaresinin kaldırılmasını sorusuna, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kaldırmaya ne kimsenin niyeti olur ne de gücü yeter" dedi.
Meclisteki kavga ve üslupların sorulması üzerine Toptan, mecliste yaşanan kavgalardan ve kullanılan üsluptan da çok rahatsız olduğunu belirtti. Meclis Başkanı Güldal Mumcu’nun serinkanlı ve aklı başında bir kadın olduğunu belirten Toptan, “Geçen haftaki oturumda O’nun orada yapacağı çok fazla bir şey yok. Özellikle evvel ki gün olanları utanç verici olarak karşıladığımı ifade etmeliyim. Meclis’te öyle bir şey olamaz. Birbirimizin yüzüne bakacak söz ve davranışlardan kaçınmak gerekir” dedi.
Toptan, bir kız öğrencinin yaptığı yumurta protestosuna hiç kimsenin müdahale etmemesine ve yuhalamamasına da çok mutlu olduğunu ifade etti. Kavga ve üslup bozukluğu problemlerin aşmanın yolu sevgiden geçtiğini anlatan Toptan, “Bizim, özellikle gençlerimizin birbirini sevmesi gerekmektedir. Yumurta olayında, genç kız arkadaşımız gibi düşünmeyen burada bir sürü insan var. Hiçbir arkadaşımız, hiçbir gencimiz ona müdahale etmek, ‘yuh’ demek gereği duymadı. Önemli ve çok güzel bir şey bu. O’nun düşüncelerine de saygı göstermemiz lazım. O’nun da, bizim düşüncelerimize saygı göstermesi lazım. Sevgiyi eksik etmememiz lazım. Yani, dünyanın en önemli şeyi bedava. Para istemiyor, pul istemiyor, emek istemiyor. Sevgiyi birbirimizden esirgememiz lazım” diye konuştu.
Yapılan espriler nedeniyle zaman zaman kahkahaların atıldığı söyleşinin sonunda ise Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer tarafından, Toptan’a teşekkür plaketi ve şilti verildi.