TED Kdz. Ereğli Özel Lisesi 10-14 Aralık 2010 tarihleri arasında Eyüboğlu Koleji’nde yapılan “Avrupa Gençlik Parlamentosu 2010”a , 10. ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 15 kişilik bir grupla katıldı.

Avrupa Parlamentosu (European Parliament), Avrupa Konseyi (Council of Europe) ve Avrupa Komisyonu (European Comission) tarafından resmi olarak tanınan, Avrupa’da yılda on binlerce öğrenciyi birleştiren ve Türkiye’de de prestijli hale gelen Avrupa Gençlik Parlamentosu (European Youth Parliement); İstanbul Eyüboğlu Koleji’nde Türkçe olarak gerçekleştirildi.

Parlamentoda, ilk gün gazeteci-yazar Ece Temelkuran, Greenpeace Türkiye Genel Direktörü Dr.Uygar Özemsi ve Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serhan Oksay sunumlar yaptılar.

Parlamentonun ikinci günü, takım kurma oyunlarıyla başladı, daha sonra komite çalışmalarına geçildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 30 farklı okulun öğrencileri, kendi komitelerinde politik, sosyal ve kültürel konuları tartıştı. Üçüncü gün de devam eden komite çalışmalarında,  sivilleşme-demokratikleşme süreçlerinden eşcinsel haklarına, çevresel tehditlerden öğrenci sendikalarına ve finansal krizlere kadar uzanan birçok güncel konu ele alındı. Eğitim, Çevre, Güvenlik, Sivilleşme, Anayasal Değişiklikler, Avrupa Birliği, İnsan Hakları gibi on ayrı komiteye ayrılan öğrenciler iki gün boyunca kendilerine sunulan sorunlara çözüm önerileri ürettiler.

Son iki gün yapılan Genel Kurul’da komiteler çözüm önerilerini sundular. Tartışma ve soru-cevap süreçlerinden sonra da oylamalar yapıldı. Genel Kurul’dan ‘kabul’ oyu alan öneri taslaklarının TBMM’ne gönderilecek olması parlamentonun ciddiyetini ve önemini daha da artırdı.

Öğrenciler, katıldıkları komitelerde farklı okullardan gelen öğrencilerle kaynaşma, bilgi alışverişi yapma imkanı buldu. Beyza Çakır ve Mert Küskü’nün solist olduğu grup,  çelloda Bensu Önal,  piyanoda Ozan Türkekul, bas gitarda Utku İşeri ve  bateride Erim Yanık olmak üzere   Lara Fabian’dan “Je t'aime” ve Elvis Presley’den “Jailhouse Rock” adlı parçaları seslendirdiler. Çok beğenilen grup gösteri sonunda yoğun alkışlarla tekrar sahneye davet edildiler ve ikinci parçalarını bir kez daha çaldılar.

Dördüncü günün sonunda Boğaz’da yapılan tekne partisi ise bütün öğrencilerin en mutlu olduğu anlardan biri oldu.

Türkçe-Sosyal Bilimler Bölüm Koordinatörü Aysel Türkekul ve Tarih Dersi Öğretmeni Sevilay Karasakal’ın sorumluluğunda organize edilen çalışmaya; Örsan Berkay Tülüce, Elif Çivici, Sertaç Küçükkaya, Bensu Önal, Erim Yanık, Ece Alan, Pelin Öztürk, Mert Küskü, Ozan Türkekul, Utku İşeri, Beyza Çakır, Naz Bakkaloğlu, Ozan Koçal, Dilha Naz Uğur,  Berce Karakaya adlı öğrenciler katıldı.