* Çimento ve hazır betondan sonra haddehanelerde çekilen demirlerin de standart dışı olduğu ortaya çıktı.
 
* İki gün önce bölgemizdeki bir inşaatın temeli atılırken yapılan denetim sırasında kullanılan standart dışı demirlerin kullanıldığı tespit edildi. Karabük'teki bir haddehaneden satın alınan demirler tırlara yüklenerek geri gönderildi.

1999 yılındaki Gölcük ve Düzce depreminin ardından Van'da yaşanan son deprem felaketi, inşaat sektöründe kalitesizliğin cen ve mal kayıplarına yol açtığını bir kez daha ortaya çıkarırken, bölgemizde ise çimento, hazır beton ve demir kullanımında da dikkatli olunması gerektiğini ortaya çıkaracak bazı olaylar tespit edildi.

ÖNCE BETONDA

Bölgemizde, bir inşaatta kullanılan hazır betonun kalitesini B30 olması gerekirken, yapılan denetimler sonucu alınan laboratuar sonuçlarında B7 çıkması şok etkisi yaratmıştı. Yapılan araştırmalarda ise, hazır betonda kullanılan çimentonun bozuk olması nedeniyle kalitenin düştüğü ortaya çıkınca, olay çimento üreticisi kuruma iletilmiş ve çimento fabrikası da sorumluluğu kabul etmişti. Aynı binada beton yeniden dökülerek sorun ortadan kaldırılmıştı.

BU KEZ DEMİR DE!


Bu kez ise demirde de aynı sorunun yaşandığı ortaya çıktı. Yine bölgemizde kat karşılığı yapımına başlanan 5 katlı binanın temelinde kullanılan demirlerin standart dışı olduğunun tespiti yapıldı. Yapı denetim ve laboratuarların tespit ettiği bu durumdan sonra inşaata ara verildi ve döşemesi yapılan demirler sökülerek tırlarla geri gönderildi. Karabük'teki bazı haddehanelerin Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın hurdaya ayırdığı kalıplarla üretim yapmaları neticesinde üretilen standart dışı ürünlerin piyasaya sürüldüğü öğrenildi.


Yapı denetim firmalarının aldıkları numuneleri laboratuarlarda inceletmeleri neticesinde  olası tehlikeler önlendi.


Çimentoda, hazır betonda ve demirde hatalı üretim veya hile var ise, bu tür malzemelerin kullanıldığı inşaatlar da bir deprem sırasında hemen yıkılıyor ve içinde oturanların da ölüm evi oluveriyor.