"Bu yönetim bize göre başarılı olamamıştır. Ben kimseyi tenkit etmek istemiyorum. Arkadaşların kapasitesi bu olabilir. Bu kapasiteyi fazla zorlamadıkları için Ereğli bir yere gidemedi. Şimdi Ereğli’ni bundan sonraki 5 yılını çaldırmak istemiyorsanız bu yönetimi değiştirmek zorundasınız"
 

"Ereğli’nin menfaatleri önemli. Ereğli iyi olursa sizler iyi olursunuz, çocuklarınız iyi olur, gelecekle ilgili bir endişeniz olmaz. Ama şimdi her tarafından çekilen bir Ereğli var. Biri eteğinden çekiyor, biri sırtından, biri ayağından çekiyor. Böyle bir yere gidemeyiz" 

"Şahısların Ereğlisi olmaz, Ereğlililerin Ereğlisi olur. İnsan nerede karnını doyuruyorsa nerede ekmek parasını kazanıyorsa vatanı orasıdır. Ben hayatım botunca ne kazandıysam Ereğli’ye harcadım. Vizyonunuz olması lazım. Ereğli’yi vilayet yapmamız lazım" 

"Erdemir 4 milyon ton sıvı çelik döküyor. Ereğli için büyük, ülke için fena değil. Dünya için çok küçük. Çin'de bir fabrika 600 milyon ton döküyor. Pazar yarının Erdemir'in kaptırmaması lazım. Bu Akdeniz'e kaydığında burada birçok şey el değiştirir"

"Alaplı'nın milletvekili var, Ereğli'nin neden yok? Ereğli neden bunu boykot etmiyor, toplum bilinci yok. Hani milletvekiliniz? Bugünküleri tenzih ederim, seçilmişler. Ereğli'nin milletvekili kim? Gitmeyin sandığa desem, 'hayır' diyeceksiniz. Çaycuma, Alaplı, Zonguldak'ın var Zonguldak'ın en büyük kazası, gayri safi milli hasılada birinci Ereğli'nin yok" 

"Biz Arslan Bey'i 7-0 yendik ama yalnız bizde yenildik. Ben İrfan Erdem olarak aday değilim, kimseyi inandıramadım. Genç, yeni nesilleri getirmek lazım. Biz vizyonumuzu tamamladık. Yaşımız artık bu gibi işletmelerde, sivil toplum kuruluşlarında başkanlık yapmaya müsait değil. Donanımız müsait mi, müsait, bilgimiz müsait mi müsait, konulara vakıf mıyız, vakıfız. Olmayan ne var; enerji"

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nın geçtiğimiz dönem Başkan adaylarından İrfan Erdem, yaklaşan TSO seçimleri öncesi önemli ifadelere yer verdi, Ereğli'nin yaşadığı sorunların birlik ve beraberlik ile çözüme kavuşturulacağını vurguladı. Erdem, Keleşler Park Otel'de Arslan Keleş'in TSO Başkanlığına adaylığını açıkladığı toplantıda yaptığı konuşmasında, mevcut yönetimin başarısız olduğunu, geçtiğimiz dönem kaybedilen seçimdeki hataların yeniden yapılmaması ve önceliğin Ereğli'ye hizmet olduğuna dikkati çekti. Katılımcıların konuşmasının ardından alkışladığı Erdem şu ifadelere yer verdi:

 

"ÜÇ-DÖRT GRUP AYRI AYRI GİRMİŞTİK"

Biliyorsunuz bundan önceki Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine üç dört grup ayrı ayrı girmiştik. Mevcut yönetimi değiştirmek için uğraştık ama değiştiremedik. Burada suçlu veya hatalı aramıyorum; Arslan Bey ile birleşmedik o zaman ve seçimi kaybettik. Ne yaptık Ereğli’nin 4 senesini feda ettik. Bugünkü Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetimi için hepsi benim için iyi insanlardır.

 

"BİRLEŞMEYE KARAR VERDİK"

Yönetici olarak ringe çıkmak çok önemlidir. Onlarda ellerinden geleni yapmak istiyorlar ama görünen odur ki verdikleri mücadele Ereğli’ye yetmiyor. Buna vizyon noksanlığı diyebilirsiniz veya projelere hakim olamama diyebilirsiniz. Ereğli’nin bir daha son 4-5 yılını çalmamak için Arslan Bey ile birleşmeye karar verdik.

 

"BU YÖNETİM BAŞARISIZ OLDU"

Niye bu yönetimi değiştirmek istiyoruz. Bu yönetim bize göre başarılı olamamıştır. Belki kendilerine göre başarılı olmuşlardır. Tenkit ederek bir yere gidemezsiniz. Ben kimseyi tenkit etmek istemiyorum. Arkadaşların kapasitesi bu olabilir. Bu kapasiteyi fazla zorlamadıkları için Ereğli bir yere gidemedi. Şimdi Ereğli’ni bundan sonraki 5 yılını çaldırmak istemiyorsanız bu yönetimi değiştirmek zorundasınız.

 

"AHMET, HÜSEYİN, ARSLAN GELSİN KONUSUNDA DEĞİLİM"

Ben Ahmet gelsin, Hüseyin gelsin, Arslan gelsin konusunda değilim. Arslan Bey’de başarısız olursa onu da değiştirelim. Burada Ereğli’nin menfaatleri önemli. Ereğli iyi olursa sizler iyi olursunuz, çocuklarınız iyi olur, gelecekle ilgili bir endişeniz olmaz. Ama şimdi her tarafından çekilen bir Ereğli var. Biri eteğinden çekiyor, biri sırtından, biri ayağından çekiyor. Böyle bir yere gidemeyiz. Ben de dahil Ticaret ve Sanayi Odası’na üye olan herkes bu sorumluluğu taşımak zorunda. Taşımıyorsanız o zaman tacir, tüccar, sanayici olamazsınız zaten. Sermaye bir güçtür. Bugün Türkiye’de işçi sendikaları sermayeden daha güçlü neden; çünkü bilinçli hareket ediyorlar. Tekrar söylüyorum ben bugünkü yönetimi tenkit etmiyorum ama başarısız buluyorum.

 

"EREĞLİ'NİN ÖNÜNÜ AÇMAK ZORUNDAYIZ"

Arslan Bey ile arkadaşları oturacaklar yeni bir kadro seçecekler. Ereğli’nin önünü açmak zorundayız. Ereğli’nin sıkıntıları fazla. Siyasi olarak da çok fazla. Siz belediyeyi düşünebiliyor musunuz; ekseriyet meclis üyesi sizde belediye encümenini Cumhuriyet Halk Partisi’ne veriyorsun AK Parti olarak. Doğrumu; değil. Demir Çelik ile olan münasebetlere bakıyoruz o da iyi değil.

 

"NE KAZANDIYSAM EREĞLİ'YE HARCADIM"

Şahısların Ereğlisi olmaz, Ereğlililerin Ereğlisi olur. İnsan nerede karnını doyuruyorsa nerede ekmek parasını kazanıyorsa vatanı orasıdır. Ben hayatım botunca ne kazandıysam Ereğli’ye harcadım. Vizyonunuz olması lazım. Ereğli’yi vilayet yapmamız lazım. Bunun içinde sizin içinizden genç arkadaşların buralarda görev almaları lazım.

 

"SEKTÖR DEĞİŞTİRİN DİYORUM..."

Tersanelerin durumunu daha önce söylemiştim. Dünyada kriz var. Sektör değiştirin diyorum kimse değiştirmiyor. Vagon, darperli dorse, el arabası yapın. Vizyonu değiştirin, kimse değiştirmiyor. Olmaz. Sanayicilik zor iştir. Bizler tanrı adına insanlara ekmek veren insanlarız. Çalıştırdığımız bütün insanların mesuliyetleri bize ait. Devlette sırtımızdan inmiyor, 100 liranın 75 lirasını devlet alıyor. Bu iki grubun birleşerek Ereğli'ye hizmet edeceğine inanıyorum.

 

"GURUR MESELESİ YAPMAYIN"

Benim ricam şu sen ben kavgasını gurur meselesi yapmayın. Çözemediğiniz birşey var ise gelin ben çözeyim. Burada en önemli şey Arslan, İrfan Erdem, Naci değil en önemli şey Ereğli. Ereğli rahat olursa istikrarlı olursa herkes istikrarlı olur, rahat olur. Nasıl yapacaklarını onlar anlatacaklar, projelerini söyleyecekler. Bir defa Erdemir, Belediye, TSO üçgeninin çok iyi çalışması lazım. Ereğli'de sivil toplum kuruluşları ile çok iyi çalışmak gerekir. Organize Sanayi Bölgesine gelince hemen hemen yüzde 20'si boş duruyor. Bedava verin dedim, vermediler. Bedava verin yapsın adam insan çalıştırsın.

 

"ERDEMİR'İN ESKİSİ GİBİ BİR ÖZELLİĞİ YOK"

Herkes şunu iyi bilsin, artık Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın eskisi gibi fazla bir özelliği yok. Neden kalmadı çünkü Akdeniz'e kaydı, İskenderun, Adana'da bir çok tesis kuruldu. Pazar payı bitti. Erdemir 4 milyon ton sıvı çelik döküyor. Ereğli için büyük, ülke için fena değil. Dünya için çok küçük. Çin'de bir fabrika 600 milyon ton döküyor. Pazar yarının Erdemir'in kaptırmaması lazım. Bu Akdeniz'e kaydığında burada birçok şey el değiştirir. Bunu yapacak olan kimler? Çok çalışmaları lazım.

 

"EREĞLİ'NİN MİLLETVEKİLİ KİM?"

Nasıl bunları değiştirmeyi düşünüyorsak başarılı olamadılarsa bunları da değiştirmek zorundayız. Bunun hatırla gönülle, Fenerbahçe, Beşiktaş'ı ile hareket olmaz. Bu Ereğli meselesi. Buna böyle bakmak lazım. Bugüne kadar anlatabildik mi anlatamadık. Niye siyasi çekişmelerden dolayı. Alaplı'nın milletvekili var Ereğli'nin neden yok? Ereğli neden bunu boykot etmiyor, toplum bilinci yok. Hani milletvekiliniz? Bugünküleri tenzi ederim, seçilmişler. Ereğli'nin milletvekili kim? Gitmeyin sandığa desem hayır diyeceksiniz. Çaycuma, Alaplı, Zonguldak'ın var Zonguldak'ın en büyük kazası, gayri safi milli hasılada birinci Ereğli'nin yok. Toplum bilincinin en önemli faktörlerinden biri de TSO'dur.

 

"ARSLAN BEY'İ 7-0 YENDİK"

Biz Arslan Bey'i 7-0 yendik ama yalnız bizde yenildik. Ben İrfan Erdem olarak aday değilim, kimseyi inandıramadım. Genç, yeni nesilleri getirmek lazım. Biz vizyonumuzu tamamladık. Yaşımız artık bu gibi işletmelerde, sivil toplum kuruluşlarında başkanlık yapmaya müsait değil. Donanımız müsait mi, müsait, bilgimiz müsait mi müsait, konulara vakıf mıyız, vakıfız. Olmayan ne var enerji. Ayda 2 kez Ankara'ya gideceksiniz, 2 gün orada kalacaksınız, senede 24 defa. Bir Bakanlıktan çıkıp bir bakanlığa gideceksiniz, bu enerji var mı, belki başlangıçta olur ama sonra düşer. Genç insanların ufkunu açmak lazım.

 

"KALEMİNİZİ KURŞUN YAPMAYIN"

Gazetecilere de görev düşüyor, kaleminizi kurşun yapmayın. Ereğli menfaatlerinde birleşin, şahısların Ereğlisi olmaz, Ereğlililerin Ereğlisi olur. Nerede karnını doyuruyor, ekmek kazanıyorsa vatanı o'dur. Ben haaytım boyunca ne kazandıysam Ereğli'ye yaptım. Hatice Denizcilik Meslek Lisesini kurduğumda 1998'di. Bu okula öğrenci gelmez dediler 2017 yılındayız 2 bin 100 öğrenci mezun etmiş, tercih edilen Türkiye'de üçüncü okul.

 

"FEDAKARLIK ETMENİZ LAZIM"

Baktık Ereğli kötüye gidiyor, önümüzde de seçimler var. Arslan Bey'i davet ettik, geldi. Seninle inatlaştık, hata yaptık dedim. Gel beraber birlikte arkadaşların da fikrini aldık, birleşmeden yana oldular. Teklifi değerlendirdi. Tekrar söylüyorum ben hasta iken geldim buraya. Ben geçen seçimde Arslan Keleş'i 7-0 yenmiş birisiyim. Buraya gelmem ters mi, kendi otelime çağırabilirdim. Ego meselesi, gurur meselesi yapmayın. Ereğli'ye hizmet edecekseniz bazı şeylerden fedakarlık etmemiz lazım. Teklif ikimizde birbirimize teklifte bulunduk, önce ben bulundum grubum adına. Biz görevimizi yapalım"

Keleş de konuşmasında arkadaşları ile birlikte TSO yönetimine talip olduklarını önümüzdeki günlerde daha detaylı bir toplantı yaparak projeleri kamuoyu ile paylaşacaklarını anlattı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)