Kdz. Ereğli’de Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Sanat Kurumu, Karadeniz Ereğli Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği, Karadeniz Ereğli Lisesi Mezunları Derneği ve Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi Mezunları Derneği tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı tertip edildi. Belediyenin de katkı verdiği program çerçevesinde 13 Mayıs Pazartesi günü Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Her Yönüyle İnsan Atatürk’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

“SAYGIYI EN BÜYÜK DÜŞMANINDA UYANDIRABİLEN BİR MUSTAFA KEMAL”

Kalıpçı konuşmasında; Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemim liderleri içerisinden 21. Yüzyıla geçebilen tek lider olduğunu söyledi ve Atatürk’e tüm dünyada nasıl saygı duyulduğunu şu sözlerle anlattı: “Üstelik diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilme acısını yaşarken o hala halkının ve dünyanın nabzında aynı canlılığı koruyabilen tek lider. Önemli olanda sanırım yaşarken ölmek değil, öldükten sonra da bu kadar uzun süre canlı kalmayı başarmak değil midir? ATATÜRK'ü biz hep tarihe mal olmuş yönleriyle tanıdık: Asker Atatürk ya da devlet adamı Atatürk olarak. Bu verdiğim örnek dünyada tek olan örnektir. Zaten herhalde bir başkasına da rastlamamız mümkün değil. En büyük düşmanı; hani şu ordularını denize döktüğü düşmanı, Yunan başkomutanı Trikopis. Hiçbir zorlama olmadan, hiçbir baskı olmadan her Cumhuriyet bayramı Atina'daki Türk büyükelçiliğine gidiyor Trikopis, ATATÜRK'ün resminin önüne geçiyor ve saygı duruşunda bulunuyor. Saygıyı en büyük düşmanında uyandırabilen bir Mustafa Kemal.

“ATATÜRK, DÜNYADAKİ HERHANGİ BİR LİDER DEĞİLDİR”

Yıl 1976, UNESCO ‘da gündemde bir öneri getirilir. Öneri paketindeki bir cümle şöyledir: ‘Bu gün UNESCO'nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal'dir.’ Öneri nedir? Öneri ise Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılında, yani 1981’de UNESCO'nun 152 ülkesinin devletleri aynı anda Atatürk’ü kutlasın önerisidir. Birden İsveç delegesi ayağa kalkar ve şöyle söyler: ‘Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?’şeklindeki kinayeli sözlerine, Rus delegesi ayağa fırlar yumruğunu masaya vurur ve 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler: ‘Genç delege arkadaşım, hatırlatmak isterim ki Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız.’ Sonra ne mi olur? UNESCO tarihinde ilk ve tektir, hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok 152 ülke şu metne imza atar; hani İsveç delegesi demişti ya "ne yani" diye. O İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler; ‘Ben Atatürk'ü inceledim. Bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum’ diyecektir.”

Çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcilerinin ve öğrencilerin katıldığı söyleşi bir süre daha Kalıpçı’nın Atatürk hakkında bilgiler vermesi ile devam etti.