Tekel İşçilerinin güvencesiz çalışmaya karşı iki ayı aşkın süredir Ankara'da gerçekleştirdiği greve, emek örgütleri destek vermeye devam ediyor. Dün akşam Madenci Anıtı önünde toplanarak oturma eylemi gerçekleştiren örgütler, hep bir ağızdan "Her yer Tekel, her yer direniş" diye haykırdılar.
KESK'e bağlı sendikaların başkanları ve üyeleri, GMİS Yönetim Kurulu üyeleri, TMMOB Maden Mühendisleri ve Makine Mühendisleri Odaları Zonguldak Şube Başkan ve yöneticileri ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri katılırken, açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Orhan Yılmaz yaptı. Orhan Yılmaz, bazı illerden araba kaldırılıp Ankara'ya Tekel işçilerinin yanında olup, bu geceyi çadırda geçireceklerini belirtti.
Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti;
"DUYMUYORSANIZ DAHA
ÇOK HAYKIRALIM,
TEKEL İŞÇİLERİ HAKLIDIR"
"2 ayı aşkın bir süredir devam eden yiğit Tekel işçilerinin direnişinin arkasında biz varız. 'Tekel işçilerinin mücadelesi, bizim de mücadelemizdir' diye bir kez daha haykırmak için alanlardayız. Buradan hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Çalışma yaşamını kökünden dinamitleyen kuralsız çalıştırma sevdanızdan vazgeçin. İşte görüyorsunuz, bu ülkenin gerçek sahipleri olan emekçiler güvencesizliğe 'hayır' diyor; anlamıyorsanız tane tane anlatalım, duymuyorsanız daha yüksek sesle haykıralım. Tekel işçileri haklıdır. Eylemleri meşrudur. Ne kadar karalamaya çalışırsanız çalışın, mücadeleleri ekmek mücadelesidir. Tekel işçilerine yönelik kışkırtmaları bırakın, iftiralarınızdan vazgeçin ve Avrupa'nın fok balıklarına gösterdiği duyarlılığa serzenişte bulunacağınıza 2 ayı aşkın süredir Ankara'nın ayazında derme/çatma naylonların altında yiğitçe direnen 'Tekel işçileri de benim ülkemin insanı' diyerek sorunu çözme noktasında bir irade gösterin."
"BÜTÜN TÜRKİYE
DİRENİŞİ SAHİPLENİYOR"
"İllerde, bizleri bu eylemlerden caydırmak için tebligat üzerine tebligat çıkaran hükümet bu eylemi de bizim Ankara'da yapacağımız eylemin tebligatı olarak kabul etsin. Tebliğ ediyoruz. Ankara'da temsilcilerimiz Tekel işçilerinin yanında olacak; sloganlarla, ıslıklarla, türkülerle, halaylarla Tekel işçileri ile kucaklaşacaklar. Tebliğ ediyoruz, Dünya Sosyal Adalet Günü'nde, Ankara'da; Tekel direnişinin kalbinde hep birlikte adalet isteyeceğiz. İllerimizden göndereceğimiz arkadaşlarımız geceyi Tekel direnişinde, Tekel çadırlarında geçirecekler.
Bu ülkenin emekçileri kadrosuz, güvencesiz işlerde ömür tüketmeye karşı, 4/C' ye, 4/B' ye karşı direniyor. Sözleşmeli, kadrolu, taşeron işçisi, kurum işçisi diye bölünmeye parçalanmaya karşı direniyor. Örgütsüzleştirmeye, sendikasız bir çalışma düzenine karşı direniyor. Bütün Türkiye Tekel, bütün Türkiye direnişi sahipleniyor."
"İŞ VE İNSANCA YAŞANACAK
ÜCRET HAKKI SAĞLANMALI"
"Bu nedenle Tekel işçilerinin haklı talepleri karşılanmalı, bütün sözleşmeliler kadroya alınmalı, herkese güvenceli iş ve insanca yaşanacak ücret hakkı sağlanmalı... Hükümet 4/C dayatmasını kabul etmeyen işçilere süre sonunda müdahale edeceğini ilan etti. Tebligatları kabulümüzdür.
Buradan biz de tebliğ ediyoruz. Tekel işçisine yönelik olası bir sal-dırıda bu ülkenin emekçileri olarak sessiz kalmayacağız, bütün ülkede misliyle direnişlerimizle, eylemlerimizle karşılık vereceğiz. Yaşasın emekçilerin ortak mücadelesi..."