Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü T. Hakan Tekin, yaptığı yazılı açıklama ile fındık hasadı, kurutması ve muhafazası sırasında dikkat edilecek hususları açıkladı.
Her yıl hasat ve sonrasında yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklanan üretim kayıplarının önemli bir konu olduğunu belirten Tekin, "Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip olan fındığımızın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, Türk fındığı kalitesinin ve itibarının zedelenmemesi için fındıkta afla toksin oluşumu mutlaka engellenmelidir" dedi.
Afla Toksinsiz fındık için neler yapılması gerektiğini açıklayan Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin şu bilgileri yer verdi:
"Bilindiği üzere bölgemizde fındık hasat dönemi yaklaşmaktadır. Ancak her yıl hasat ve sonrasında yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklanan üretim kayıpları önemli bir konudur. Diğer yandan özellikle, insan gıdası olarak tüketilecek, ham ve işlenmiş tarım ürünlerinin miktarı kadar kaliteli ve güvenilir olması da gerekmektedir.
Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip olan fındığımızın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, Türk fındığı kalitesinin ve itibarının zedelenmemesi için fındıkta afla toksin oluşumu mutlaka engellenmelidir.Bu amaçla aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir.
* Hasattan en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otlar temizlenmelidir.
* Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitler hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı hasat edilmelidir.
* Hasat, yerden ve  fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır.
* Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar yerde bekletilmeden toplanmalıdır.
* Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar.
* Harmana getirilen zuruflu fındıklar büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığılıp bekletilmemelidir.
* Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır.
* Zuruflu fındıklar; beton harmanlarda 15-20 cm kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir.
* Fındığı verdiğimiz patoz fındıkları zurufundan tam olarak ayırırken fındıkkabuğuna zarar vermemelidir.
* Zurufundan ayrılmış dane fındıkları; hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalıdır. Eğer harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalıdır.
*  Beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğimiz naylon örtü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte çardak yaparak örtülmelidir.
*  Tam olarak kuruyan (en fazla %12 nem) kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeler seçilmelidir. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenerek afla toksin oluşturabilmektedir.
*  Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt    çuvallara koyulmalıdır. Naylon çuvallarda fındıklar kızışma yapmakta, bunun sonucu da küflenme oluşacağından jüt çuval kullanılmalıdır.
*  Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecekse, temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmelidir.
Fındıkta afla toksin oluşumunun engellenmesi amacıyla fındığın hasat ve hasat sonrası dönemlerinde yukarıdaki hususlara dikkat edilmesi ve ilgililere duyurulması önemle rica olunur."