CHP Alaplı İlçe Başkanı Nuri Tekin, “Herkesin rahatça dinlendiği, bireyin yaşamının her alanının kontrol edildiği ve bunların normal olarak karşılandığı, hükümeti eleştiren herkesin hain ilan edildiği bir ortamda anayasa değişikliğine hayır diyeceklerini açıkladı.

 

12 Eylül’de yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halk Oylaması için görüşlerini açıklayan CHP İlçe Başkanı Nuri Tekin, evet oyu çıktığı takdirde yargının tamamen iktidara bağlı olacağını öne sürdü.

Anayasa paketini eleştiren Tekin,  “Bu paketteki değişiklikler ile vatandaşın hak ve hürriyetlerinin korunmasına bir katkı sağlanmayacaktır. Bu değişiklikler yürürlüğe girdiği zaman yargı tamamen iktidara bağlı olacağı için, Anayasa değişiklik paketinde kadın haklarına yönelik yenilik içeren bir madde yoktur. Kaldı ki çocukların, özürlülerin, yaşlıların ve şehitlerin haklarını vermek istediğini söyleyen hükümet bunu şimdiye kadar hazırlayacağı yasalar ile kolayca yapabilirdi. Fakat bu hükümet tam 8 yıldır bu iyileştirmeleri yapmadığı gibi tam aksine bu kesimleri devamlı ihmal ettiği ve şimdi de bu kesimleri anayasa değişikliğine alet ettiği için, İstenilen herkesin rahatça dinlenildiği, bireyin yaşamının her alanının kontrol edildiği ve bunların normal olarak karşılandığı, hükümeti eleştiren herkesin hain ilan edildiği bir ortamda anayasa değişikliği ile özgürlük amaçlanıyor denmesi inandırıcı olmadığı için yargı kararlarına siyasal bakış ile değil, hukuksal bakış ile bakmamız gerektiği için İdari yargının yerindelik denetimi yapamaması ve buna evet denmesi sadece ve sadece vatandaşın aleyhine bir durum yaratacaktır” dedi.

 

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

 

VATANDAŞIN ELİ KOLU BAĞLANACAK

 

“Bu maddenin kabul edilmesi halinde vatandaşların gerek birey olarak kendilerinin gerekse bağlı oldukları kurumun, idarenin yapacağı keyfi eylem ve işlemlere karşı eli kolu bağlayacağının iddia eden Tekin, “Vatandaş olarak hak arama hakkının kısıtlanmaması için, Mahkemeler bütün kararlarını Türk Ulusu adına verirler. Söylenildiği gibi mahkemeler hükümetin yerine geçmezler. Önemli olan ADALETTİR ve bu da ancak mahkemelerin bağımsız olması ile sağlanacağı  için, Anayasa mahkemesinin üye sayısı(17) arttırılırken, üye seçimindeki sayıda yargı tarafından olan sayıyı sabit tutup Millet Meclisine bile 3 üye seçme hakkı verilmesi, söylenilenin aksine bağımsız yargıyı kısıtlamaktadır. Yüksek yargıya siyasal organın müdahale etmemesi için, Değişiklikler arasında, içeriğinin ne olduğu belli olmayan ancak ilerde şekli ile esasının belirleneceği maddeleri vatandaşa seçtireceği için Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun şekli, nasıl olacağı ve sınırları pakette belli olmadığı, anlaşılmaz, kapalı bir madde olması nedeni ile nasıl işleyeceğini yine hükümet ve meclise bıraktığı için, Vatandaşların bireysel hak ve özgürlüklerinin ancak ve ancak bağımsız yargı ile sağlanacağı için, esnafın, sanatkarın, tüccarın ve sanayicinin söz sahibi olmasına ilişkin herhangi bir hak içeren madde pakette bulunmadığı için grev hakkının önündeki engelleri kaldıran bir tane bile madde bu pakette olmadığı için, yasal şartları formalite diye göstermeye çalışmak bir kamu yönetiminde keyfiyeti doğuran yegane sebeptir.

 

PAKETE HAYIR

 

Hem hukukun üstünlüğü diyeceksiniz hem de yasanın aradığı koşulların uygulanmamasını isteyeceksiniz. Hukuka saygılı bir idare istediğimiz için hukukun üstünlüğü ile paketteki değişikliklerin çeliştiği için, bu paketteki değişiklikler hukuku değil iktidarı üstün kılmaya dönük olduğu için, bu paketteki yargıya ilişkin değişiklikler adaleti bağımsız değil hükümete bağımlı hale getirmeyi amaçladığı için, Adalet Bakanı ve Müsteşarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda olmasının yargı bağımsızlığı ile çeliştiği için, Bu anayasa değişikliklerinin bırakın yargı bağımsızlığını sağlamasını, Anayasa Mahkemesine  üye seçiminde Millet Meclisine de yetki vererek Yüksek Yargının bağımsızlığını zedelediği için, birbirleri ile hiç alakası olmayan birçok maddeyi bir bütün şeklinde vatandaşın önüne koyarak tek bir cevap istenmesinin insanın özgür iradesini kısıtladığı için, Halkımızın aydınlık geleceğine bir katkı sağlamayacağı için, bu anayasa değişiklik paketine hayır diyoruz.”