Alemdar Gemisi Yaptırma Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu ve Başkan Yardımcısı A. Durmaz Demiroğlu’nun “Gazi Alemdar Müze Gemisine İstiklal Madalyası İstiyoruz” talebini dinleyen  Meclis Başkanı Kahraman “Büyük devletlerin tarihe saygıları olur, büyük devletlerin tarihleri eskidir, o eski tarihe sahip çıkarlar. Bizde öyle bir şey yapmıyorlar yanlış bir şey. Bu hassasiyetinizi tebrik ediyorum.” Dedi.


TBMM Başkanı Kahraman, Milletvekili Çaturoğlu’na “Alemdar Gemisine İstiklal Madalyası verilmesi için  kanun teklifini hazırla ve gel” sözleriyle bu talebi desteklediğini açıkladı.

  

(Ereğli Önder-Ankara) Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiği Kurtuluş Savaşı’nda  tek deniz çatışması Karadeniz Ereğli’de yaşandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak yaktığı özgürlük ateşinde, Anadolu’da  silah ve ve mühimmat taşımak üzere İstanbul’dan kaçırılan Alemdar Gemisi’nin Kdz. Ereğli’nin Ölüce mevkisinde Fransız Donanması tarafından yakalanması ile başmayan işgalde, geminin kurtarılıp Fransız askerlerinin esir alındığı operasyonda da Recep Kahya şehit olmuştu. Savaşın tek deniz çatışması ve tek deniz şehidinin verildiği bu olay, genç Cumhuriyet Hükümeti’nin esirlerinin serbest bırakılması için imzalanan ilk uluslararası anlaşmanın da sebebi olan Alemdar Gemisi, karasularımızda Türk Bayraklı gemilerinin özgürce dolaşması için yapılan Kabotoj anlaşmasının da adımını attırmıştı. Bu şanlı destanın kahramanı Alemdar Gemisi’ni orijinaline yakın bir şekilde Erdemir’in bağışını yaptığı saclarla Ereğli’de tersanecilerin desteği ile 4 parça halinde inşa edilerek denizden de römorkörlarla çekilip 18 Haziran Kdz. Ereğli’nin Kurtuluş Parkı’nda montajı sağlanmıştı. Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne İstiklal Madallası verilme için bir süreden bu yana çeşitli girişimlerde bulunan Alemdar Gemisini Yaptırma Derneği’nin bu talebini duyan ve bu konuda ciddi girişimlerde bulunan Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM)  İsmail Kahraman’dan randevu aldı ve dernek yönetimini Ankara’ya davet etti. 30 Mayıs 2017 Salı günü Ankara’ya giden Derneğin Başkanı Oktay Demiroğlu ve Yardımcısı Durmaz Demiroğlu’nu Meclis Başkanı Kahraman ile başbaşa görüşmelerini sağlayan Çaturoğlu “Bizim bölge halkı adına talebimiz İstiklal Madalyasıdır” dedi. Talebin ayrıntılarını Milletvekili ve dernek yöneticilerinden öğrenen TBMM Başkanı “Sizi tarihinize sahip çıktığınız için tebrik ediyorum. Ben her türlü desteğe hazırım” dedi. Milletveki Faruk Çaturoğlu’nun hazırlayıp TBMM Başkanlığına sunmasının ardından kanun teklifi gündeme alınarak görüşülecek. Kanun kabul edildiği takdirde, Kdz. Ereğli’deki Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için büyük bir tören düzenlenecek.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmeyle ilgili kayıtlara yansımayan konuşmalar şöyle gerçekleşti:

****Mllletvekili Faruk Çaturoğlu, Ereğlili hemşehrilerini çok sıcak karşıladı.

TEK DENİZ SAVAŞI, TEK DENİZ ŞEHİDİ

Faruk Çaturoğlu:  Alemdar isimli bir gemimiz var. Kurtuluş Savaşının tek deniz muharebesi, Karadeniz Ereğli’de oluyor, tek deniz şehidimiz de Karadeniz Ereğli’de. Tabiki bu geminin evreleri var öncesi var, sonrası var. Nihayetinde Kurtuluş Savaşında büyük fedakarlıklar gösterdikten sonra hurdaya ayrılıyor.

Ancak ilçenin ileri gelenleri bizim derneğimiz, Erdemir. Belediye, Kaymakamlık, Deniz Kuvvetleri bu orjine sadık olarak  gemiyi yeniden inşa ediyorlar. Şu anda Karadeniz Ereğli’nin en güzel sahilinde müze olarak görev yapıyor.



****Milletvekillerinin halkla ilişkiler binasından TBMM Başkanlığı binasına tünel ile geçiliyor.

İSTİKLAL MADALYASI İSTİYORUZ:

Faruk Çaturoğlu:   Bizim talebimiz Kurtuluş Savaşında tek  Deniz Savaşını gerçekleştirmiş, şehit vermişiz, muharebe yaşamışız bu muharebeden sonra daha henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan Fransa ile  anlaşma yapılmış ilk anlaşmada, bu muharebeden sonra yapılıyor. Bizim talebimiz niyetimiz bu gemiye İstiklal Madalyası istiyoruz.



**** Milletvekili Çaturoğlu, 15 Temmuz  darbe girişiminde TBMM'de bombalanan bölümleri de gösterdi.


DEMİROĞLU’NDAN AÇILIM

Oktay Demiroğlu: Bu Alemdar’ın Fransızlarda gemiyi kurtardığı zaman esir aldıkları Fransız askerleri Ankara hükümetinin ilk Ankara Antlaşmasını yapmış ve onların iadesine karşılık Türk Donanmasının Türk Gemilerinin Karadeniz’deki Kabotaş hakkını elde etmiş.



****TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Milletvekili Çaturoğlu'nun aldığı randevu ile Alemdar Gemisini Yaptırma Derneği Yöneticilerini makamında kabul etti ve yaklaşık 1 saat görüştü. 


KABOTAJ HAKLARININ DA İLK ADIMI

Durmaz Demiroğlu: Üç maddelik bir anlaşma arşivlerimizde var. İstiklal Savaşının ilk anlaşması ilk meclis tarafından da kabul edilmiş üç maddelik bir anlaşma. Birinci maddesi Alemdar Türklerde kalacak fakat işletmeyeceksiniz çalıştırmayacaksınız diyorlar korkmuşlar. Biz sonra çalıştırmışız onu.  İkinci maddesi mevcut esirlerin o savaşta biz Fransız esirlerini almışız Fransız esirler iade edilecek. Üçüncü maddesi de bundan böyle Karadeniz’de Türk Bayraklı gemilere ilişilmeyecek Fransalılar tarafından. Üç maddelik bir anlaşma. Türk gemilerinin Karadeniz’de serbest kalması demek Kabotaj haklarının ilk adımı demektir. Büyük Millet Meclisinin de onayından geçmiş bir anlaşma.

CUMHURİYET YERLEŞTİ SALTANAT OLMAZ

İsmail Kahraman: Fransızlarla anlaşmamız Lozan’dan tabi önce Fransızlarla anlaştık, İtalyanlar da bizimle anlaştı bir İngilizler kaldı. Bizim canımıza okudular. Fransızlar 5 tane uçak bıraktılar o uçakları biz Dumlupınar’da kullandık Yunanlılara karşı oradaki uçak gücümüzü Fransızlardan almış olduk. Fransadaki kamuoyu ayağa kalktı yeter bu harp dedi. Bitirdiler. Vietnam’da Amerikalılar için oldu onlar döndüler. İtalyalılar da döndü hatta İtalyalılar da Talat anlaştı öldürülmeden üç gün önce elinde bir gemi dolusu silah mühimmat mermi Antalya Limanına geldiler İngilizlerin fazla güçlü olmasını istemiyorlardı kendi başlarına bizimle anlaşma yaptılar. Halen bizim bilmediğimiz bazı noktalar var. Cumhuriyet yerleşsin diye eski tarihi araştırmıyorlar. Artık Cumhuriyet yerleşti saltanat diye bir şey olmaz. Saltanat olacak bu millet Cumhurbaşkanını seçme hakkından vaz geçecek bu mümkün değil. Olacağı tarihi iyi incelemek lazım. 



****/Alemdar Derneği yöneticileri, Gazi Alemdar Müze Gemisi'ne İstiklal Madalyası talebini ifade ederlerken, geminin bir maketi ve tablosunu da TBMM Başkanına hediye ettiler. 


ALEMDAR’A SAHİP ÇIKMAK LAZIM

İsmail Kahraman: Ve tarihimize sahip çıkmak lazım. Alemdar’a sahip çıkmak lazım. Tarihi iyi bilmemiz lazım neler çekmişler bugünkü rahatlığa nasıl ulaşmışız onlar hangi şartlarda taşımışlar mühimmatı silahı neler yapmışlar.



YUNAN DONANMASI ALEMDAR’IN PEŞİNE DÜŞTÜ

Durmaz Demiroğlu: 300 bin ton malzeme taşımışlar efendim  hayret edersiniz gemi Karadenizin fırtınalarını bilirsiniz o tarihlerde liman yok bir şey yok ve İngiliz ve Yunan donanması Karadeniz’i el altında tutuyorlar onlardan kaçarak bu şartlar altında 300 bin ton malzeme taşımışlar son seferlerin birinde de Büyüt Taarruz olmadan yetiştirdikleri 22 tane uçak var Almanya’dan Büyük Millet Meclisinin satın aldığı 22 uçağı Almanya’dan tren yoluyla Moskova, Moskova’dan getiriyorlar. Burada şahin vapuruyla bu yükleniyor bu Yunan donanmasını peşine takıp kaçırıyor daha doğrusu birkaç İtalyan gemisini durdurmuş, hemen telsizler de bildiriyorlar Alemdar Gemi bizi rahatsız etti diye Yunan Donanması bunun peşine öbür Şahin Vapuru de yüklemiş uçakları kestirmeden aşağıya iniyor Yunan donanması bunu kovalarken bu artık herşeyi göze almış da kaçıyor en sonunda kendisini de kurtarmış zaten kaçmış. Yani o uçaklar Trabzon’a indirildikten sonra Trabzon’dan Samsun’a tek tek taşınıyor gene korkudan yakalanır batırırlarsa tek zayiat olsun Samsun’da da Ankara’ya artık bizim saflarımıza girmiş oluyorlar.



****TBMM Başkanı Kahraman, görüşme sonrası konuklarını uğurlarken çekilen hatıra fotoğrafında "gülümseyin" diye takılırken, verdiği sözün arkasında duracağını da bir kez daha vurguladı.


BÜYÜK DEVLETLERİN TARİHE SAYGILARI OLUR

İsmail Kahraman: Meclis Başkanı: Büyük devletlerin tarihe saygıları olur, büyük devletlerin tarihleri eskidir o eski tarihe sahip çıkarlar. Bizde öyle bir şey yapmıyorlar yanlış bir şey. Bu hassasiyetinizi tebrik ediyorum. Maşallah. Peki kimin mülkiyetinde bu?


SAVAŞTA ALEMDAR ASKERİYENİN EN ÖNEMLİ GEMİSİ

Durmaz Demiroğlu: Müze olarak ücretsiz yıllık 150 bine yakın ziyaretçimiz var yani.  Ereğli’mizin bir medar-i iftarı oldu.  Bu gemiyi yaparken askerlerle paşalarla filan çok görüşürdük Alemdar bizim askeriyemizin de en önemli gemisi ben o zaman dedim ki, Bandırma falan yapıyorlar Atatürk o zaman Bandırma Vapuru olmayıp da bir başka olsaydı ona binecekti.


KANUN TEKLİFİ VERECEĞİZ

Faruk Çaturoğlu: Biz Kanun Teklifi vereceğiz İstiklal Madalyası verilmesi noktasında sizden destek bekliyoruz.


KAHRAMAN’DAN TARİHİ SÖZ

İsmail  Kahraman: Tarihe saygı nerede varsa biz de oradayız.



****Milletvekili Çaturoğlu, hemşehrilerii TBMM'nin çıkış kapısına kadar uğurlama nezaketini de gösterdi. 


EREĞLİ HALKI ADINA İSTİKLAL MADALYASI İSTİYORUZ.

Durmaz Demiroğlu: Sayın Başkanım bu gemilerin taşıdığı yükü İnebolulu Mavnacılar bu gemilerden alıp karaya çıkarttılar bunlara kanunla İnebolu Mavnacılar Derneğine İstiklal Madalyası verildi. İnebolu halkı adına. Biz de şimdi Ereğli halkı adına bu gemimize İstiklal Madalyası istiyoruz.

Durmaz Demiroğlu: Gemi Danimarka yapımı açık denizler için yapılmış sonra Osmanlı’ya gelmiş bu Osmanlı’da Marmara denizinde kurtarma hizmetleri yaparken Birinci Dünya Harbi patlıyor Osmanlı’nın gemilerine el koyunca biz de ona el koymuşuz. Türk Bayrağı çekiliyor 1915’ten itibaren Türk gemisi oluyor.


DAVET:

Durmaz Demiroğlu, ziyaretin ardından TBMM Başkanının “tamam” ve Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun da kanun teklifini vermek için harekete geçeceğini açıklamasının ardından şöyle dedi:
“Olur da Ereğli’ye madalya verilirse gemimize madalyayı takmaya sizi bekleriz. Çağıracağız sizi başımızın üstünde yeriniz var.”

Haber: Eyüp Bektaş


İLİŞKİLİ MAKALE:


www.ereglionder.com.tr/adam-gibi-tesekkur-makale,5784.html