Ülkemizde Yüksek Teknoloji Sanayinin dünya ile rekabet edebilir noktaya taşınabilmesi ve Ar-Ge odaklı ürünlerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kurulan Teknoparklar, üniversite öğretim elemanları, tasarım ve ürün geliştiricilerini ve sanayicileri bir araya getirerek devlet teşviki ile çalışabilecekleri ortak bir alan sağlıyor. Teknoparklar başta üniversite olmak üzere kuruldukları şehirlerdeki kamu kurumları, belediyeler, TSO’lar, sanayiciler ve özel teşebbüs ortaklığıyla kurulan bir Anonim Şirket statüsü taşıyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Üzülmez Kampusunda kurulması planlanan ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlaması beklenen Teknopark’la ilgili olarak Üniversite bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Komisyon öncelikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde süreçle ilgili detaylı bilgi almak üzere görüşmeler yaptı. Aynı zamanda il genelinde bir saha çalışması gerçekleştirdi. Saha çalışmasında önde gelen sanayi kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştiren komisyon anket çalışmasının yanında Teknopark konusunda bu kuruluşların yöneticileriyle görüş alışverişinde bulundu. Saha çalışmasında ulaşılan sonuçlara göre tüm sanayiciler kurulacak Teknoparkın Zonguldak için yararlı olacağını, bir kısım sanayici kurulacak Teknopark A.Ş.’ye sermaye koyarak ortak olabileceğini ifade ederken geri kalan sanayicilerde kurulması durumunda Teknopark’ta işletme açabileceğini belirttiler.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Üniversitemiz eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerini kalite odaklı bir şekilde geliştirmeye, çeşitliliğini ve kapasitesini artırmaya kararlılıkla devam etmektedir. Bu bağlamda önemli miktarlarda yatırımlar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Eğitim kapasitesi Zonguldak, bölge ve ülke ihtiyaçları göz önüne alınarak artırılmış ve öğrenci kapasitesi 35 binlere ulaşmıştır. Son beş yılda yeni derslikler yapılmış, 150 yeni laboratuvar kurulmuş ve mevcutları güncellenmiştir. Kütüphane kapasitesi artırılmış ve 7/24 hizmet verir hale getirilmiştir. Tüm kampüslerimizde etüd merkezleri, kütüphaneler, laboratuvarlar, açık ve kapalı spor alanları ve sosyal tesisleri yapılmış ve öğrencilerimizin kampüslerimizde nitelikli zaman geçirmeleri sağlanmıştır. Bu yatırımlarımız devam etmektedir.

Diğer taraftan öğretim elemanlarımızın araştırmalarını desteklemek için yüksek lisans ve doktora tezlerinin tamamı Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiş, yurtdışı bilimsel aktivitelere katılımları ve makale destek taleplerinin tamamı desteklenmiştir. Ayrıca öğretim elemanlarımızın disiplinlerarası çalışmalarını desteklemek üzere büyük ölçekli laboratuvar kurulması için önemli miktarda altyapı desteği sağlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu desteklerle üniversitemizin yayın performansının, proje, patent ve faydalı model başvurularının artmasını bekliyoruz.

Tüm bu yatırımların yanında Teknoparkın kurulması uzun yıllardır bir özlemdi. İnşallah bu özlemi de gerçekleştireceğiz. Bu aşamaya gelebilmek için bu yatırımların yapılması gerekiyordu. Teknoparkın kurulmasıyla üniversitemiz araştırma kapasitesi artırmak üzere önemli bir aşama kaydetmiş olacaktır. Şubat ayı içerisinde başvurumuzu yapacağız. Teknoparkımızı başlangıç olarak Üzülmez’deki Kampusümüzde kuracağız. Ereğli ve Çaycuma İlçelerine doğru Teknoparkı genişletmeyi de planlıyoruz. Tüm bu süreçlerde desteklerini esirgemeyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü’ye, Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a ve milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Kuracağımız Teknopark’ın Zonguldak’a ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”