TEMA Vakfı Kdz. Ereğli Temsilcilisi Nilgün Durak,  5 Haziran  “ Dünya Çevre Günü” nedeniyle yaptıkları etkinlikleri anlattığı açıklamasında 2006 yılından bu yana ağırlıklı olarak, “AĞAÇLANDIRMA” ve “EĞİTİM” çalışmaları yapmakta olduklarını bildirdi.

 

Tüm okulların Ana sınıflarından Fakülteye kadar, Kurumlarda; Kdz.Bölge Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Müftülük, Bankalar, Orman İşletme, Tarım İlçe Müdürlüklernde TEMA Vakfı konuları ile ilgili interaktif sunumlarla seminerler, paneller, uygulamalı-materyalli eğitimler yaptıklarını kaydeden Nilgün Durak, “Belediyemiz bünyesinde çalışmaları sürdürdüğümüz Büromuza başvuran öğrencilerimizin performans ödevlerinde, proje ödevlerinde, okul şenliklerindeki standlarda yardımcı olduk, Sunumlarına katıldık” dedi.

 

Durak, Ereğli’nin ağaçlandırma ihtiyacı olmayan bir kent olmasını da ‘şans’ olarak gördüğünü ifade ettiği açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Yıl içinde teorik olarak anlattıklarımızı pratikte de gerçekleştirmek adına, okul bahçelerinde, kurum bahçelerinde yada bunlar gibi yol kenarlarında, çeşitli alanlarda ağaçlandırma çalışmalarımızı Orman İşletmenin fidan destekleriyle Ekim sonundan Nisan ayı ilk haftasına kadar gerçekleştirdik.

 

Bu yıl İlçemizde eğitim olarak; Atatürk Anadolu Lisesi, Atatürk İlk-Ortaokulu, Turgut Reis Ortaokulu, Erdemir İlköğretim, İhsan Yılmaz İlköğretim Okulu, TED Koleji İlköğretim, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi,, Dikmen İlköğretim Okulu, Gülüç Vesile Dikmen Ortaokulu, Mehmet Akif Okulu, Kadri Yılmaz Lisesi, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Ereğli Eğitim Fakültesi (Türkçe-Sosyal-Zihinsel Engelliler-Ana Sınıfı Öğretmenlikleri), Kepez İlköğretim, Kepez Ortaokulu, İzmirlioğlu İlköğretim, Nurdan-A.Orhan Oğuz İlköğretim Okullarında, “Erozyon” ve “Küresel Isınma” sunumlarının yanı sıra ana sınıflarda “gözlem kutuları-eğitim program kitapları” gibi materyalleri dağıttık.

 

Üyelik kampanyamıza bu okulların hemen hepsi katılarak tüm sınıf üye olunca “Yeşil Yaprak” uygulaması gerçekleştirdik.

 

Ağaçlandırma çalışmalarımızı ise, Orman İşletme Müdürlüğü ile Zonguldak Yolunda (25. Km.) Bayat köyü yakınlarında 200 fidan (bütün ağaçlandırmalarımızda değişik türler ektik. Karaçam, Meşe Palamudu, Fıstık Çamı, Akasya, Ihlamur gibi) ile Çevre Şenliğinde belediye ve bölge komutanlığı ile toplam 1000 fidan diktik.

 

Bunların yanı sıra yukarıda sıraladığımız hemen her okulda bahçe ağaçlandırması ve düzenlemesini Orman İşletmesi fidan ve çiçek desteğiyle gerçekleştirdik.

Yine öğrencilerimiz ve duyarlı öğretmenlerimizin dahası değerli Kaymakamımız ve Eşleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çok önemli  onay ve destekleriyle yaptığımız çevre etkinlikleri oldu.

 

Evlerinde fidan yetiştirip getirenler gibi İlçemiz tarihindeki ilk “Toprağı Sevme Cemiyeti” üyelerinden bir büyüğümüzün oğlu o dönem fotoğraflarını getirdi. Çevre ile ilgili kitap bağışları yaptılar. Aslında özetle, bir anlamda yıl boyunca İlçe Kütüphanemizin yanında biz de “Çevre Kütüphanesi” görevini yaptık.. Büromuza gelen herkesi ağaçlandırma yada eğitim çalışmalarımıza çağırdık, çağırıyoruz, katıldılar ve bu da farklı  etkinlik oluyor.

Bu yılki TEMA Vakfı genel konumuz ise;

 

İKLİM İNSAN ELİYLE DEĞİŞİYOR

 

2014 yılı konusunu “Kalkınmakta Olan Küçük Ada Devletleri Yılı” ilan eden Birleşmiş Milletler, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nünde iklim değişikliğinin  küresel etkilerinden deniz seviyesindeki artış sorununu gündeme taşıdı.

 

TEMA Vakfı, iklim değişikliğinin küçük ada devletlerinin yanı sıra  denize kıyısı olan ülkeler için de büyük tehdit oluşturduğunu hatırlattı.

 

Atmosferdeki karbondioksit miktarı, insan kaynaklı faaliyetler sebebiyle son 800.000 yıldır gelmediği bir düzeye geldi. Fosil yakıt kullanımı, ormanlar ve tarım arazileri gibi yutak alanların kaybedilmesi,  hızla artan karbondioksit miktarı, iklimin insan kaynaklı sebeplerle değişmesine sebep oluyor.

 

Değişen iklimler Dünya’daki tüm ekosistemleri ve medeniyeti etkiliyor. Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların iklim değişikliğine bağlı olarak erimesi ile deniz seviyesi yükseliyor. Gerçekleşen kuraklık, sel, fırtına gibi aşırı hava olayları; Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülkeyi ciddi şekilde etkiliyor.

 

Dünya Çevre Günü sebebiyle, Birleşmiş Milletler’in dikkat çektiği iklim değişikliği kaynaklı deniz seviyesindeki artışa, binlerce bilim insanının katkı sunduğu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları da dikkat çekiyor. IPCC raporlarına göre, deniz seviyesi geçtiğimiz yüzyıla göre yaklaşık 20 cm yükseldi. Bu rakam her ne kadar düşük gibi görünse de, denizden yüksekliği yalnızca birkaç metre olan bir çok ada devletinin varlığını tehdit ediyor. Üstelik bilim insanları, deniz seviyelerindeki artışın önümüzdeki yüzyılda da devam etmesini öngörüyor.

 

Türkiye’de risk grubundaki ülkeler arasında yer alıyor. İklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki artışın, Türkiye’nin kıyı şeridindeki şehirlerini de tehdit etmesi bekleniyor.  Bununla beraber, Türkiye’nin içinde olduğu bölge için yapılan öngörüler, iklim değişikliğine bağlı olarak artacak kuraklıklara, su varlığının azalmasına ve ani yağışlarla gelebilecek sellere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini de gösteriyor.

 

İklim değişikliği ile mücadele etmek için hala zamanımız varken harekete geçmemiz gerekiyor. TEMA Vakfı, acilen fosil yakıta bağımlı hayat tarzlarımızı değiştirmemiz gerektiğinin altını çiziyor ve  meralar, ormanlar, denizler, nehirler gibi atmosfere salınan karbondioksiti tutacak yutak alanları korumamız gerektiğini belirtiyor.