TEMA Zonguldak Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Berran Aydan, yeni Anayasa önerileri taslağını yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na görüşerek sunduklarını söyledi. TEMA Zonguldak Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Berran Aydan yaptığı açıklamada, Ülkemizin içinde bulunduğu 'Yeni Anayasa' tartışmalarını TEMA Vakfı olarak yakından izliyoruz. Vakıf olarak yirmi yıldır yaptığımız çalışmaların sonucunda elde ettiğimiz bilgi, deneyim ve birikimlerimizi bir 'Anayasa Önerileri Taslağı' kapsamında hem kanun koyucularla, hem de kamuoyunun tamamıyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Yeni Anayasa Önerileri Taslağı'nı hazırlama sürecinde dört başlangıç noktamız oldu. Bunlar, 'Sürdürülebilir yaşam ve ekosistemin korunması', 'Kazanılmış hakların korunması',
'Demokratik ve katılımcı bir süreç', 'Mevcut Anayasanın Genel Esaslar bölümünün ve özellikle değiştirilemez maddelerinin Yeni Anayasa'da da aynen korunması' oldu. Bu ilkeler çerçevesinde 'yaşama sahip çıkan' ve hem sağlıklı bir eko-sistemde yaşamanın, hem de böylesi bir eko-sistemin korunmasını istemenin anayasal bir hak olarak tanımlandığı bir metin kaleme alındı. Bu metinde genel felsefemizin altını çizen tanımlamalar var. Toprak ve suyu birer kaynak olarak değil, 'doğal varlıklar' olarak tanımlamamız buna örnek. 'Gıda ve suya erişme ve dengeli beslenme hakkı' gibi madde önerilerimiz, insanlarımızın refahı ve doğanın korunması amaçlarının sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla rahatlıkla beraber karşılanabileceğine vurgu yapıyor. Yurttaş girişimleri ve katılım hakkı konusunda önerilerimiz de yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine etkin katılımına verdiğimiz önemi yansıtıyor. Hazırlanan 18 sayfalık yeni Anayasa öneriler metni Aralık 2011'de TBMM Başkanlığı yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na bizzat görüşülerek sunuldu. Bundan sonraki süreçte, değerli TEMA Vakfı dostlarının, gönüllülerimizin, bize destek ve güvenlerini esirgemeyen tüm vatandaşlarımızın değerli fikir ve katkılarıyla bu taslağı geliştirme çabası içinde olacağız. Çünkü, yeni kuşaklara sürdürülebilirliği esas alan ve yaşamı merkeze koyan bir Anayasa miras bırakmak için, üzerimize düşeni yapma inancındayız dedi.