TEMA Vakfı, Eko-Siyaset bildirgesi ile siyasi partilere, salt ekonomi odaklı siyasetten vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
Zonguldak Belediye Kültür Merkezi (BKM) önünde stant açarak basın açıklaması yapan TEMA Vakfı Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, Salt ekonomi odaklı projeler döneminin bitmesi gerektiğini ve ekolojik siyaset döneminin başlaması gerektiğini söyledi.
Aydan, "Çevreye etkisi tartışılan yeni büyük projelerin gündemde olduğu bir dönemde ekolojik siyaset anlayışının yaygınlaşması için hazırlanan çözüm önerilerini, kamuoyu ile paylaşan Tema Vakfı, seçmenlerden de destekleyecekleri siyasi partinin temel insan hakkı olan çevre hakkını nasıl koruyacağını sorgulamalarını istiyor. Gündemdeki büyük projelerin salt ekonomi odaklı olduğuna dikkat çeken Tema Vakfı olarak, çevreye verilen ve verilecek olan zararların siyasiler tarafından göz ardı edilmesinin, sürdürülebilir yaşam ve gelişme için kabul edilemez olduğunu belirtiyoruz. Ekolojik dengeyi ve doğal yaşam alanlarını görmezden gelmenin geri dönülemez çevre tahribatlarına yol açacaktır. Doğal varlıklarımız, alınıp satılacak kullanım malı değil, korunması gereken değerler olarak kabul edip doğaya ve topluma karşı sorumlu projeler geliştirmeliyiz. TEMA Vakfı danışmanları ve uzmanları tarafından hazırlanan Eko-Siyaset Bildirgesi, 12 Haziran genel seçimleri öncesi siyasi partilere ve seçmenlere bir çağrı niteliği taşıyor. Sadece ekonomi odaklı projelerin yapılması halinde ortaya çıkacak büyük çevre tahribatlarının önüne geçmek adına tespitler ve çözüm önerileri sunan   Eko-Siyaset Bildirgesinin amacı, siyasi partilerin söz konusu bildirgede yer alan maddeleri parti programlarına almalarını sağlamak. Ekolojik dengenin ve doğal varlıkların korunması adına, Eko-Siyaset Bildirgesi'nde sunulan yönetimsel ve hukuksal düzenlemelerin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekmektedir. Zonguldak özelinde ise gündemdeki konu 'Filyos projesi ve termik santrallerdir'. Filyos projesi uygulanırken yöredeki verimli tarım alanları, su kaynakları ve tarihi-kültürel değerler mutlaka korunmalı. ÇED raporları doğru ve objektif olmalı. Tarım sektörünün de desteklendiğinde ve geliştirildiğinde istihdam için önemli bir alan olduğu unutulmamalı. İthal etin ve diğer gıda ürünlerinin gündemde olduğu günümüzde verimli tarım topraklarımız ve nehirlerimiz sanayiye kurban edilmemeli. Kömüre dayalı termik santraller yöremizde zaten hizmettedir. Zonguldak ve ilçelerinde, beldelerinde artık yeni bir santral kurulmasını istemiyoruz.
Doğa ve yöre insanının sağlığı bunun sebep olacağı daha fazla kirliliği kaldıramaz. Eko-Siyaset, sadece insanın değil canlı cansız tüm varlıkların yaşam hakkını koruma anlayışına inanmayı gerektiriyor. TEMA Vakfı, toprağı, suyu, ormanı bereketli, ekonomisi güçlü ve toplumu mutlu bir Türkiye için, tüm siyasi partilerimize katkıda bulunmayı, toplumu bilgilendirmeyi temel yurt görevi ve topluma karşı sorumluluk sayıyor" dedi.