"Birinci gün göreve başladığımızda EnerjiSa bizim tulumbaların elektriğimizi kesmeye geldi. Buradaki özel şirket devlet ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu maden ocağını kapattı. Bölgenin ekonomisi yüzde 30 azaldı. Peşinden nüfus düşümü yaşandı. Ben Kandilli'nin çok büyüyeceğine inanan insanlardanım. 2B'de Kandilli bölgesi bitti, Gökçeler bu yazın yazılımı yapacak. Belediye arsalarını görecek, vatandaş yerinin sahibi olacak. Kullanabileceğimiz araziler meydana çıkacak. Bize gelip bir kişi yatırım yapmak istediğinde gösterebildiğimiz bir arazi yok. Böyle bir şanssızlığımız var. Su şebekesinde hala sorunumuz var. Göreve başladığımızda temiz su almayan mahallemiz vardı. Şuan 5 evlik bir kısım kaldı sadece"

 

"Öğrencilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Beldemizde TEOG sisteminden dolayı lisemiz kapanmak durumunda, kapanıyor. 1 Milyon 800 bin civarında personele borcumuz vardı. Bunlar çalışmış insanlar, emeklerini harcamışlar paralarını alamamışlar. 2014 Yılından bu yana yaptığımız ödemeler sonucu 1 milyon 220 bin lirasını ödedik. Kalanı da ödeyeceğiz. Ereğli il olmalıdır. Hep birlikte bunun üzerine odaklanmalıdır. Ereğli il olmayı hakeden bir ilçemizdir. Ekonomik, kültürel yapısı ile il olmayı hak ediyor"








Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, meclis üyeleri ve muhtarlarla birlikte bir süre önce vatandaşlar tarafından temizliği yapılan ve çalışmaları ile de il gündemine oturan varagelde basın toplantısı düzenleyerek göreve geldiği günden itibaren yaptığı çalışmaları anlattı. İlk kez basının karşısına çıktığını belirterek sözlerine başlayan Aydın, "Kandilli zor ve geniş bir bölge. 2014 Yılında göreve geldiğimiz zaman arkadaşlarımızla karşımızda kapanan Gökçeler Belediyesi vardı. Bu birleşme kağıt üzerinde gerçekleşmiyor" dedi.

 

"GERÇEKÇİ PLANLAMA DÜŞÜNDÜK"

Gelecek ile ilgili planlar yaparken iki bölge arasındaki farklılıkları da değerlendirerek yol haritası çizdiklerini anlatan Başkan Aydın, "Hangi projeleri devreye sokacağız, süreç içerisinde hangilerini belli bir seviye ulaştıracağız bunların planlaması yapıldı. Bir mahallede içme suyu yoksa diğer yere park yapmanın bir anlamı yok. Planlamanın içerisinde gerçekçi planları düşündük, gösteriye girmeden belediyenin geleceğine göre yatırım yapalım istedik. Çeşitli projeler gerçekleştirdik. Belediyemizin imar konusunda sıkıntısı var. İmar çalışmalarının alt yapısı olan hali hazır haritaların hazırlanmasını önceliğe aldık. 2016 Yılında bunu gerçekleştirerek bitirdik. İmar planları üzerinde revizeler yapmaya devam ediyoruz. Daha sonra bunları haritalaştırarak gelecekteki beldenin planlama alt yapısı tamamlanacak" ifadelerine yer verdi.

 

"GERÇEKLERİ SÖYLÜYORUM"

Aydın, göreve geldiklerinde belediyenin piyasaya borçları bulunduğunu da hatırlatarak yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Belediyenin borçları vardı, kamu borçlarını saymıyorum. Piyasaya olan borçlar vardı, onlar gerçektende etkiliydi. Kimseyi de kötülemek anlamına söylemiyorum, gerçekleri söylüyorum. Birinci gün göreve başladığımızda EnerjiSa bizim tulumbaların elektriğimizi kesmeye geldi. O zamanın parası 180 bin lira civarında. Başladığımız da manzara bu şekildeydi. Göreve gelirken güllük gülistanlık bir Kandilli beklemiyorduk. Bunu bilerek böyle başladık. Borçların yapılandırmasını sağladık, gelirler üzerinde çalıştıktan sonra da borçları zaman içerisinde bitirdik.

 

"MADENE YATIRIMLA BÜYÜYOR"

Bölge maden bölgesi. Maden ocakları buranın temel yatırımları. Yatırım olunca madene Kandilli büyüyor, yatırım olmayınca küçülüyor. Buradaki özel şirket devlet ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu maden ocağını kapattı. Bölgenin ekonomisi yüzde 30 azaldı. Bu rakam önemli bir rakamdır. Peşinden nüfus düşümü yaşandı. Geliri de etkiliyor. Gençlerimiz aynı işi yapmak için il dışına gitmeye başladı. Ben Kandilli'nin çok büyüyeceğine inanan insanlardanım. Ekonomik gelişme sağlanırsa nüfus anlamında da büyüme olursa buradaki alt yapının hazır olması gerektiğini düşünüyoruz. Buna göre çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin kapanan Gökçeler Belediyesi sınırları içerisinde kalan bölge burası 20 sene olmasına rağmen alt yapısı yoktu. Bir kanalizasyon alt yapısı olmayan bir beldeydi. Bunun çalışmalarına başladık. Proje aşamasını 6,5 aya sığdırdık. İhale aşamasına getirdik ve şuan içinde bitmiş vaziyette. İller Bankası'nın kabulü ile de sistem kullanıma girecek.

 

BELDE GİRİŞİNE DÜZENLEME

Mesire alanları projelerimiz var. Orman Bakanlığına sunuldu. Kandilli başındaki park alanının projeleri Orman Bakanı'nın önünde. İzinleri alınmış, proje izinleri ile birlikte Bakanlığın önünde. İmzalandıktan sona hemen çalışmaya başlayacak ve sosyal bir yatırım projesidir. Burası bir belde ama girişi bile beldeye anımsatmıyor. 700 Metre uzunluğundaki girişte 2 metrelik yol genişletme yapıldı, beton duvarlarla genişletildi. Bitirdik, diğer taraftan peyzaj çalışması başlayacak, 2018 yılında tamamen bitirmiş olmayı düşünüyoruz. Bunun yanında belde içerisinde sıkıntılar yaşadık. Ana minibüs yollarında büyük hasarlar vardı. Kızılsu mevkisinde istinat duvarları yaptık.

 

VATANDAŞ YERİNİN SAHİBİ OLABİLECEK

Bu dönem içerisinde bizim hesapladıklarımızdan biri de halkımıza sosyal alan yaratmaktı. TTK Yönetimi ile anlaşarak, park alanı oluşturduk, düğün hizmetleri de veriliyor. Devam edecek projesi var. Bunlar sadece bölgenin temel sorunları değildi, temel sorunlardan biri mülkiyetti. Bölgemizde ne belediyenin gerçek anlamda mal varlığı vardı ne halkımızın. 2B çalışmaları başladı, hızlanması için sıkı bir çalışma yürüttük, siyasilerimizde yardımcı oldu. Kandilli bölgesi bitti, Gökçeler bu yazın yazılımı yapacak. Belediye arsalarını görecek, vatandaş yerinin sahibi olacak. Kullanabileceğimiz araziler meydana çıkacak. Bize gelip bir kişi yatırım yapmak istediğinde gösterebildiğimiz bir arazi yok. Böyle bir şanssızlığımız var.

 

KANDİLLİ'YE ÇOK AMAÇLI SALON

Bölgemizde bu yatırımları planlarken gerçekleştirmek istediğimiz şeylerden biri de çok amaçlı bir salon. Bunun ile ilgili çalışmalar yaptık. Kardeş belediyemiz İzmir Bayraklı belediyesi onlarla irtibata geçtik. Süreç içerisinde onların yönlendirmesi ve cesaretlendirmesi oldu. Alan üzerinde inceleme yaptık olabilecek en uygun yeri Gökçeler'deki alanı bulduk. Bu süreçte kredi teminleri bitti, plan projeleri tamamlandı. Düğün salonunun inşaası başladı. Düğün salonu bir kompleksin başlangıcı, onun yapılması demek onun bağlantı yollarının yapılmasını getirecek.

 

KANDİLLİ'NİN LİSESİ KAPANIYOR

Öğrencilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Beldemizde TEOG sisteminden dolayı lisemiz kapanmak durumunda, kapanıyor. Bölgemizden liseye giden öğrenciler var. Aileler buradan taşınmasın, bu öğrencilere destek verdik. Ereğli'nin içerisinde örnek olarak servis ücreti 150 lira burada bu paranın yarısını ödüyorlar, biz belediye olarak destek vermeye çalışıyoruz. Okullarımızın, camilerimizin, spor konusunda destek olmaya çalışıyoruz. Okullarımızda sporu geliştirmeleri için öğretmenlerimizi cesaretlendirdik. Bazı alanlarda eğitim vermeye başladı.

 

"1 MİLYON 800 BİN PERSONEL BORCU VARDI"

Göreve geldiğimiz sırada personellerimiz vardı. Emekli olan personellerimiz ve alacakları olanlar vardı. 1 Milyon 800 bin civarında personele borcumuz vardı. Bunlar çalışmış insanlar, emeklerini harcamışlar paralarını alamamışlar. Anlaşma yaptık bunlarla. 2014 Yılından bu yana yaptığımız ödemler sonucu 1 milyon 220 bin lirasını ödedik. Kalanı da ödeyeceğiz. Bunlar belediyenin üzerinde olan yüklerdi.

 

"GÖREVE GELDİĞİMİZDE TEMİZ SU ALMAYAN BELEDİYE VARDI"

Süreç içerisinde Kandilli Belediyesi'nin nüfusu azalmasına rağmen bütçesini yapılandırdık, tahmini bütçeyi arttırdık. Tahmini bütçenin gerçekleşmesi de yüzde 80'in üzerinde. Mali disiplini devam ettirerek 2018 yılının sonunda yatırımlarımız bitmiş olacak. Yatırımlarımız bittikten sonra daha ileriye dönük projelere imza atar duruma geleceğiz. Belde de 5 kilometre alt yapı çalışması yaptık. İçme suyu şebeke çalışmalarında iyileştirme yaptık. Toplam 21 kilometre su hattı döşedik. Su şebekesinde hala sorunumuz var. Göreve başladığımızda temiz su almayan mahallemiz vardı. Şuan 5 evlik bir kısım kaldı sadece.

 

2018'DE ÜST YAPI ATAĞI

2016 verilerine göre abone sayımız bin 900'dür. Sıkıntımız, 2 bin hektarlık bir alana sahip bir belediyeyiz. Diğer belediyelerin ölçümlerini baz alırsanız Kandilli'nin 4 bin nüfusla ne kadar dağınık bir alana yayıldığını gözünüzün önünde canlandırabilirsiniz. En ücra köşesindeki vatandaşa hizmet götürmek zorundasınız. Daha alt yapıdayız, üst yapıya bu yıldan itibaren başlayacağız. 2 Bin metre kare parke döşedik, 6 bin 200 metrekare beton yol yaptık. Bunun yanında da 10 kilometre stabilize yol yaptık. Esas yol çalışmalarını 2018 yılından itibaren başlayacağız, bir kısmını belediye kaynakları ile yapacağız.

 

YENİ YAŞAM ALANLARI

Parkları geliştirdik, olan çocuk parklarını modernize ettik. Temin ettiğimiz yaklaşık 10 takım çocuk parkımız da var. Kurulacak alanları hazırlıyoruz. Hem çocuk parkı hem de sosyalleşme olarak yapılaşmaya başlayacağız. Çünkü bizim amacımız popülist şeyler yapmaktan çok hizmetlerin 20-30 yıl halka hizmet edebilmesi lazım.

 

"EREĞLİ İL OLMALIDIR"

Ereğli il olmalıdır. Hep birlikte bunun üzerine odaklanmalıdır. Ereğli il olmayı hakeden bir ilçemizdir. Ekonomik, kültürel yapısı ile il olmayı hak ediyor.

 

VARAGEL

Valilikte devam eden bir projemiz var. Projemiz buraların restore edilip halkın ziyaretine açılabilecek şekilde tesislendirilebilmesi. Bölgemizin yeterince pay alabilmesi için gerçek yapılara ihtiyacımız var. Tarihi, geçmişi var. Herşeyi ile anlatabilecek bir hikayesi var. Bunların korunup kollanması lazım. Bu belediyemizin bütçesini aşan bir iş, devletimizin elinin atması lazım. Biz süreci hızlandırmak istiyoruz. Belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Buranın hali hazır haritası belediye bütçesinden yapıldı, valiliğe teslim edildi. Valimize hayırlı olsun ziyaretinde bölge ile ilgili temel bilgileri verdik. İnşallah bölgemize ziyaretini bekliyoruz. Geldiğinde alan üzerinde daha geniş bilgilendireceğiz"


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)