Saadet Partisi (SP) Zonguldak İl Başkanı Necdet Sarı, parti binasında dün bir basın toplantısı düzenledi.
SP İl Başkanı Necdet Sarı, TBMM gündeminde yer alan ve yoğun tartışmalara yol açan Suriye sınırındaki mayınlı alanın temizlenmesi konusunda partisinin görüşlerini anlattı.
"Sayın Cumhurbaşkanı, bu yasayı veto etmelidir" diyen Necdet Sarı, özetle şu noktalara değindi:
"MAYINLI ALAN
TEMİZLENMELİ"
"Ottowa Sözleşmesi olmasa bile, Türkiye'nin etrafında var olan mayınların tamamının temizlenmesini arzu ederdik. Türkiye bir an evvel bu mayınları temizlemek zorundadır. Böylesine zalimce ve insanlık dışı uygulamalarla sınırların korunabilmesi artık çok geride kaldı. Dolayısıyla bu anlayışın terk edilmesi zarureti var. Kaldı ki, Suriye sınırını 55 yıl önce mayınlarken esas amaç Türkiye'den Suriye'ye hayvan kaçakçılığını engellemek idi. Dolayısıyla bu mayınların döşenmesindeki amaç da, artık geride kalmıştır. Türkiye'nin bir an evvel bu mayınlardan kurtulması zarureti vardır. Bunu peşin olarak ifade etmeyi bir sorumluluk olarak kabul ediyorum."
"13 Haziran 2005 tarihinde, 'Gizli Kararname' ile Türk Silahlı Kuvvetleri devre dışı bırakılarak, mayın temizleme işinin ve prosedürün Maliye Bakanlığı'nın denetiminde yapılması öngörüldü.
Dolayısıyla süreç, birbiriyle çelişkili sözlerin, çelişkili ifadelerin olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ısrarla devre dışı bırakıldığı ve yap-işlet-devret modelinin sadece özelleştirme idaresi tarafından gerçekleştirilmesi mümkünken, Maliye Bakanlığı'nın bünyesine verildiği, farklı sözlerin, farklı tartışmaların yaşandığı bir süreci geçirmiş olduk.
Bu alanın büyüklüğünü ifade etmek bakımından, şöyle bir benzetme yapmak herhalde yerinde olur. Bu alan, 'Gazze Şeridi' diye son zamanlarda bütün dünyanın üzerine sıkça konuştuğu, Ortadoğu'nun politik tartışmalarının en önemli kırılma noktalarından birisi olan alanın tam 6 katı büyüklüğündedir. Dolayısıyla, sıradan bir araziyi mayından temizlemek üzere, bir takım yüklenici firmalara devrediyor değiliz."
"PARTİMİZİN GÖRܪ܅"
"Saadet Partisi olarak, bizim tekliflerimiz nedir, kısaca bunları söylemek istiyorum.
1-Türkiye-Suriye sınırı dahil bütün mayınlar temizlenmeli. Hatta Ottowa Sözleşmesi olmasaydı dahi, biz Türkiye'nin mayınlı arazilerinin temizlenmesinden yanayız. Kaldı ki, biz SP olarak, bütün komşularımızla sınırların açılmasını ve sınırlarda sivil geçişlerin sorunsuzca gerçekleştirilmesini defalarca teklif ettik.
2- Mayın temizleme işi ve mevcut alanların tarımsal üretime açılması iki farklı proje olarak ele alınmalı, iki farklı ihale olarak gerçekleştirilmeli.
3- Biz topraklarımızda gerekçesi ne olursa olsun, yabancıların bu kadar rahat bir şekilde hareket etmelerini uygun görmüyoruz. Çünkü Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerin yakın siyasi tarihteki tecrübeleri göstermiştir ki, bu bölgede yabancı istihbarat elemanları cirit atıyor. Siyasi amaçlı misyonerlik faaliyeti sürdüren insanlar cirit atıyor…
4- Bu topraklarda yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 87'si topraksızdır. Bu topraklar 50 yıldan beri ekilemediği için organik tarıma fevkalade elverişlidir. Türkiye'nin Güney ve Güneydoğu bölgesinde organik tarım alanlarımızın açılması, en az GAP kadar getirisi olan bir projedir…"