Kilimli ilçesinde kurulu bulunan Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) taşeron olarak çalışan temizlik işçileri, maaşlarının düşürüldüğü iddiasıyla iş bıraktı.

ÇATES'te çalışan 135 işçi, talepleri karşılanmadığı sürece işe başlamayacaklarını ifade ettiler.

İşçilerden Olcay Onur (36), AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş bırakma eyleminde kararlı olduklarını, ÇATES'in özelleştirilmeden önce bin 350 lira maaş aldıklarını belirterek, "Yemek ve yol ücretlerimiz kesilse de bunun içinde yüzde 20 ağır sanayi ücretimiz vardı. Biz buraya yıllardır emek veriyoruz. Bu parayla ailemizle nasıl geçineceğiz? Bu hak mı? Bizler hakkımızı arıyoruz ve hak yerini bulsun istiyoruz. Bu nedenle arkadaşlarımızla birlik olduk. Bizleri işten atarlarsa atsınlar. Gerekirse çocuklarımızla gelip eylemimizi yapacağız. Kavga ve gürültü yapmadan hakkımızı savunacağız" diye konuştu.

İşçilerden Mustafa Göktaş da özelleştirilme sonrası düşük maaş almaya başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bizler temizlik işçisi adı altında çalışıyoruz ama genellikle yetkimiz olmadığı halde ağır işlerde çalışıyoruz. Başımıza bir şey gelse hiç kimse sorumlusu olmayacak. Bizim hiçbir güvencemiz yok. Bu maaşla ev geçindirmek imkansız. Herkesin okula giden çocuğu var, kirada oturanlar ve banka borcu olanlar var. Bunun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Taşeron temsilcimiz müdürle görüştü. Temsilcimize, 'Ben patronla görüşemem. İki ay sonra toplantı var. Siz çalışın. Ben bunları toplantıda dile getiririm' demiş. Biz iki ay daha bu maaşlarla çalışamayız."

Öte yandan işletme önünde eylem yapan bazı işçilerin soğuktan korunmak için ateş yaktığı görüldü.

 

(AA)