Zonguldak, Sakarya ve Kocaeli'de, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı protesto edildi. 

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyeleri ile AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, Zonguldak kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplandı.

Sloganlar atan grup, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını kınadı. 

TÜGVA Zonguldak İl Temsilciliği adına açıklama yapan Ahmet Özbek, Filistin'in 1948'den bu yana, yüzlerce yıllık "Büyük İsrail Projesi" çerçevesinde adım adım işgal altına alındığını söyledi.

İslam'ın ilk kıblesinde dahi Ezan-ı Muhammedi'nin yasaklandığını ifade eden Özbek, şöyle konuştu:

"Son olarak Kudüs'ün işgalci siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunmuş bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. Türkiye; tarihinin kendisine yüklediği kutsal misyonu ifa edecek, okyanus ötesinden iftara, tiyatral operasyonlar ve karalama kampanyalarıyla engellemek istense de din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edecektir."

Özbek, İslam dünyasının mensuplarına seslenerek, "Filistin dar bir coğrafyada bulunan birtakım insanların meselesi değil, tüm İslam aleminin namusudur. Dünya var oldukça yeryüzü bizimdir, Kudüs bizimdir." dedi. 

- "Amerika'dan, İsrail'den değil Allah'tan korkmaya çağırıyoruz"

Sakarya'da da Orhan Cami önünde toplanan TÜGVA üyeleri, sloganlar atıp ellerinde "Kudüs bizimdir, bizim kalacak", "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Kudüs'ün özgürlüğü ümmetin özgürlüğüdür" pankartı açarak tepki gösterdi.

TÜGVA Sakarya İl Temsilcisi Muhammet Fatih Yahşi, burada yaptığı konuşmada, İslam coğrafyasının, her geçen gün küresel düzenin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

Kendini muasır medeniyetler seviyesinde gören Avrupa'nın merkezinde Bosna'da yaşanan soykırımının hafızalardaki tazeliğini koruduğunu ifade eden Yahşi, "Suriye'de her geçen gün bir insanlık dramı yaşanırken, Arakan'da kimyasal silahla masum çocuklar ve kadınlar katledilirken milyonlarca insan yurtlarından ayrılmak durumunda kalmıştır. Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken diğer yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs'ümüzü işgalci İsraillerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır." diye konuştu.

İslam'ın ilk kıblesinde dahi ezanın yasaklanması, son olarak da Kudüs'ün işgalci siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesinin cüret edildiğini anlatan Yahşi, şunları söyledi:

"Eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. Alem-i İslam'ın tüm realpolitik kaygılardan arınarak Amerika'dan, İsrail'den değil, Allah'tan korkmaya ve alAllah'a teslim olmaya çağırıyoruz. Artık ümmetin prangalarından kurtulması ile Filistin'in özgürlüğüne kavuşması aynı çizgiye gelmiştir." 

- "Çelik kadar sağlam ve sert bir öfkenin hedefi olacaklardır"

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi grup da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki gösterdi.

Sabri Yalım Parkı'nda toplanarak ABD ile İsrail aleyhinde slogan atan grup adına basın açıklaması yapan AGD Kocaeli Şube Başkanı Kemal Halıcı, Kudüs'le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarrufun ABD'yi ve İsrail'i hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacağını kaydetti.

Halıcı, ABD ve İsrail ile bir şekilde ilişki içerisinde olan tüm İslam ülkelerinin izledikleri politikaları gözden geçirmek zorunda kalacağını vurgulayarak, "Böyle hadsiz ve hukuksuz bir sürece kimse realpolitik söylemiyle izahat getiremeyecektir. Her Müslümanın Kudüs'e olan bağlılığının ve sadakatinin, hükümetlerin ABD ve İsrail'le olan ilişkilerinden daha kuvvetli olduğunu herkes görecektir. Siyonizmin kuklası Trump ve politika yapıcıları bu küstahlık ve hadsizlikten mutlaka vazgeçmelidirler. Aksi takdirde en az çelik kadar sağlam ve sert bir öfkenin hedefi olacaklardır." ifadelerini kullandı.

Halıcı, ayrıca İslam ülkelerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar beklediklerini aktararak, "Kudüs'ü başkent olarak tanıyacağını ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını beyan eden Amerika'dır. O halde yaptırımların da öfke selinin de ilk muhatabı Amerika olmalıdır." dedi.