Mısır’da, darbe karşıtı 529 kişiyle ilgili verilen idam cezası kararı, Çaycuma’da protesto edildi. Memur-Sen öncülüğünde Çaycuma Çarşı merkezinde toplanan 22 sivil toplum kuruluşu adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim Bir-Sen Çaycuma Temsilcisi İhsan Günay, “Mısır'da 3 Temmuz darbesinin ardından Müslüman Kardeşler üyelerini tutuklayan darbe mahkemeleri, geçtiğimiz ay 25 Ocak devrimlerine de katılan ve aralarında çocukların da bulunduğu 529 kişi hakkında idam kararı vermiştir. Hemen ardından halka dayanmayan diktatöryal rejimlerin karakterini teyit edercesine, Kuzey Kore'de de Kim Jong yönetimi hükümete komplo kurdukları gerekçesiyle 1200 kişiyi ölüm cezasına çarptırmıştır” dedi.

 

“İDAM EDİLECEK”
Günay, şunları söyledi: “Uluslararası toplum ve aktörler, devletler, sivil toplum kuruluşları, insan hakları savunucuları ve en önemlisi halkların direniş ve dayanışması süreci değiştirmediği takdirde, 1729 kişi siyasi davalardan dolayı tüm dünyanın gözü önünde idam edilecektir. Mısır’da alınan idam kararları; adil yargılanma hakkının açıkça ihlali olduğu gibi, evrensel hukuk ve hatta temel insan sağduyu ve ahlakı bakımından da açıkça hatalı ve hükümsüz kararlardır. Sanıkların katılmadığı, avukatların alınmadığı, kimseye savunmasının sorulmadığı, toplamda 20 dakika süren tek bir duruşmada 529 kişiye idam kararı verilmesinin; darbecilerin Mısır halkıyla ve insanlığın hukuk ve ahlak alanında sahip olduğu bütün değerlerle alay etmesi anlamına geldiği açıktır. Meşru ve demokratik seçimlerle iktidara gelen İhvan yönetiminin askeri bir darbeyle devrilmesinin, darbeye direniş sadedinde ortaya koyulan barışçıl gösterilerin canice müdahalelerle en az 1200 kişinin katledilmesiyle kana bulanarak bastırılmasının, darbeye karşı çıkan herkes hakkında cadı avına varan bir soruşturma furyasının başlatılmasıyla tahminen 16 bin kişinin gözaltına alınmasının ardından 529 kişiye hukukun bütün temel ilkelerine aykırı şekilde bu idam cezalarının verilmesi; Mısır’da ilk fırsatta kendisini dirilten Sisi cuntası görünümlü Mübarek rejiminin ahlaksız ve katliamcı karakterini tüm dünyaya ifşa etmektedir. 

 

“ADIM ATMADILAR”
Mısır darbesine karşı açıkça tavır almayan ve darbe yönetiminin gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalan Batı yönetimleri, söz konusu idam kararları ile ilgili şu ana dek ciddi ve kararlı herhangi bir adım atmamıştır. İdamların gerçekleşmesi takdirinde toplumların ve halkların vicdanında telafi edilemez bir hasarın oluşacağı açıktır. Bu idamlar ve içinde bulunduğumuz süreç, evrensel insan hakları ve demokrasi söylemlerinin inandırıcılığının da yargılanması anlamına gelmektedir. Başta BM olmak üzere uluslararası bütün aktörlerin derhal harekete geçerek azgın Sisi cuntasının zapt edilmesi yönünde çaba göstermesinin gerekliliği açıktır. Demokrasiden, hukukun üstünlüğünden ve insan haklarından bahseden bütün aktörlerin tutarlılıkları için bu yönde çaba harcamaları kesin bir mecburiyettir.”

 

“İLAN EDİYORUZ”
“Başta Türkiye hükümeti olmak üzere tüm devletlere, sivil toplum kuruluşlarına, insan hakları savunucularına ve medya organizasyonlarına sorumlu davranarak, bu idamlara engel olmak ve yaşama hakkının korunmasını sağlamak için acil olarak harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. 22 sivil toplum kuruluşu olarak, 21’inci yüzyılın utanç vesikası olan başta Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Filistin ve Arakan olmak üzere yeryüzündeki tüm vahşetlerin, işkencelerin, katliamların, idamların son bulması için de uluslararası kamuoyunu göreve davet ediyoruz. Zalimler tarafından ezilen ve susturulmak istenen bütün masum ve mazlum insanların yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. 22 sivil toplum kuruluşu olarak, bir kez daha darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve bütün antidemokratik oluşumları kınıyor, darbe ve başka kılıklara bürünmüş bütün antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz. Bizim için Mısır’daki darbeci düzenin idam kararları hükümsüzdür. Katil Sisi Mısır halkına hesap vermelidir. Asıl yargılanması gereken Sisi’dir. Buradan insanlığın vicdanına sesleniyoruz. Ey insanlık, Mısır’da insanlık idam ediliyor. Susma. Ey insanlık, Mısır’da insanlık öldürülüyor. Uyan dünya. Diren insanlık. Mısır’da insanlık asılıyor. Artık yeter de ve seyretme. Küresel adalet için, insanlığın ölmemesi için, insanı ve insanlığı yaşatmak için özgürlük meşalenle darağaçlarını yak. İdamları durdur. Kukla rejimlerin ve darbecilerin iktidarına son ver.”