Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin (ZKÜ) "2009 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu" yayımlandı.
Beklentiler Raporu'nun sunuş bölümünde, ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, "Daima daha iyiye ve güzele ulaşmayı hedefleyen üniversitemiz, genç ve dinamik bir yapıya sahip olmasına rağmen çalışmalarıyla, önde gelen, tercih edilen sayılı üniversitelerden biri olma yolunda özveriyle çalışıyor" dedi.
Rektör Açıkgöz, şu görüşleri dile getirdi;

"FİZİKSEL OLARAK BÜYÜYORUZ"
"Üniversitemiz, sahip olduğu kaynaklarını en iyi şekilde etkili, ekonomik ve verimli kullanmaya, faaliyetlerinde, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamaya büyük özen gösteriyor. 2008 yılında Üniversitemize bağlı olarak Diş Hekimliği Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi kuruldu. Bu fakültelerimizin faaliyete geçmesi için büyük bir gayretle çalışılıyor. Diş Hekimliği Fakültesi'nin gerekli alt yapı çalışması hızla devam ediyor ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 30 öğrencinin hazırlık sınıfına alınması kararlaştırıldı. Aynı şekilde Güzel Sanatlar Fakültemizin faaliyete geçirilebilmesi içinde yer temini çalışmaları ve alt yapı hazırlıkları devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda üniversitemize yeni fakültelerin, yüksek okulların ve meslek yüksek okullarının kazandırılması için çalışmalarımız devam edecektir. 2009 yılı faaliyetlerine ilişkin olarak, Üniversitemizin ilk altı aylık dönemdeki bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde, 2008 yılının aynı dönemine göre giderlerinin azaldığı görülüyor. Bunun sebebi ise, 2008 yılında kurulan Bartın Üniversitesi'nin bütçesel anlamda mali işlemlerinin 2009 yılı başından itibaren bünyemizden ayrılmış olması ve 2008 yılı sonu itibari ile Uygulama Araştırma Hastanesi, Merkezi Amfi Blokları, Merkezi Yemekhane, Fen Edebiyat Fakültesi Derslik ve Laboratuar inşaatlarının tamamlanmış olmasıdır. Üniversitemiz fiziksel anlamda her geçen gün büyüyor, sağlıklı ve ferah mekanlara kavuşuyor. Hem öğrencilerimize, hem de akademik ve idari personelimize daha verimli ve etkin çalışabilecekleri ortamlar ve sosyal mekanlar sağlanıyor. 2009-2010 yıllarında da bu çalışmalarımız devam edecek. Eskiyen binalarımızın, atölye ve laboratuarlarımızın yenilenmesine, alt yapı ve çevre düzenlemesine, sportif faaliyetler için kapalı spor salonu yapımlarına ve üniversitemiz kampüsünde gerekli tadilatların yapımına devam edilecek. Hazırlanan '2009 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu' ile üniversitemizin ilk altı aylık dönemde gerçekleştirdikleri ile ikinci altı aya ilişkin hedef ve beklentileri hakkında bilgiler veriliyor. Mali Durum ve Beklentiler Raporumuzun kamuoyuna faydalı olmasını diliyor ve yapılan faaliyetlerde özveriyle çalıştığımız tüm personelimize teşekkürlerimi sunuyorum."

"ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE
DOĞRULTUSUNDA ÇAĞDAŞ EĞİTİM"
Raporun misyon ve vizyon bölümünde de şu açıklamalar yer alıyor;
"Üniversitemizin, benimsemiş olduğu 'Atatürkçü düşünce doğrultusunda, çağdaş ve etik değerleri benimseyen, hukukun üstünlüğüne inanan, bilim, teknoloji, kültür ve sanatta ulusal ve uluslar arası düzeyde katkı yapabilecek araştırmacı, sorgulayıcı, yaratıcı, üretken, girişimci, rekabetçi, sosyal yönü gelişmiş, yurtsever bireyler yetiştirme' misyonunu gerçekleştirmek için vizyonu, 'Ulusal ve uluslararası alanda önde gelen üniversitelere eşdeğer bir eğitim, araştırma ve uygulama kurumu olmak'tır. Üniversitemiz 2009 yılında, 8 fakülte, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürüyor. Mevcut, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerimiz ile 2009 yılının ilk altı aylık döneminde 14.817 öğrenciye 785 akademik personel ile eğitim-öğretim sağlanmıştır. 2009 yılının ikinci altı aylık döneminde öğrenci kontenjanlarımız 5 bin 877'dir. Kontenjanların artması ile birlikte 2009-2010 eğitim-öğretim yılının güz döneminde öğrenci sayımızın 17 bin 928 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bitirilen yatırımlar ile birlikte öğrencilerimizin eğitim öğretim açısından en iyi fiziksel ortamlarda eğitim- öğretimlerini uygulamalı olarak yapmaları sağlanacaktır. 2009 yılı Mart ayında ihalesi gerçekleştirilen İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuarları ve iş atölyeleri etüt proje işi ile İnşaat Mühendisliği Bölümü binaları yenilenecek ve daha iyi fiziki imkanlara kavuşmaları sağlanacaktır. 2009 yılında Öğretim üyelerimizin daha çok sayıda yayın yapmaları teşvik edilerek, kendilerini yetiştirme ve geliştirmelerine imkan sağlanacak bu amaçla, yurtdışında düzenlenen kongrelere katılmaları temin edilecek ve bilimsel araştırma faaliyetleri için daha çok destek verilecektir.
Yeni fakülte ve bölümlerin açılmasında bölgenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak çalışmalara hız verilecektir. İnşaatı tamamlanan Uygulama ve Araştırma Hastanemizin faaliyetleri ile bölge halkına daha kaliteli ve hızlı hizmet verilecektir. Verilen hizmetlerde en yeni teknolojiler kullanılarak kaliteden ödün vermeden hizmet edilecektir. Üniversitemiz, eğitim-öğretimde kaliteyi artırmak, mezunları tercih edilen, bilimsel çalışmaları ile öncü üniversitelerden birisi olmak amacıyla sürekli çalışıyor. Bu anlamda ders materyallerinin internet ortamına aktarılmasına devam edilecek. 2009-2010 döneminde gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanarak Fen Edebiyat Fakültesinin ders materyallerinin internet ortamına aktarılma işlemleri tamamlanacaktır.
2008 yılında, İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi'nin ders materyalleri internet ortamına aktarılmış olup, aktarılan derslerin güncellenme işlemlerine devam edilecektir. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Uluslar Arası İlişkiler Koordinatörlüğü aracılığıyla Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) ve ERASMUS programları ile Avrupa Üniversiteleri ile işbirliğine gidilerek Avrupa Üniversitelerindeki yenilik ve gelişmeler takip edilmeye ve bu yeniliklerin üniversitemize getirilmesine devam edilecek. 'Farabi Değişim Programı'; Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı olup üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini hedefliyor. Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlanıyor. Bu program kapsamında Üniversitemiz, İzzet Baysal Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Trakya Üniversiteleri arasında FARABİ Değişim Programı anlaşması yapılmıştır. 2009-2010 öğretim yılında uygulanacak olan Yurtiçindeki bu değişim programına yoğun bir talep oldu. 2009-2010 güz dönemi için Üniversitemiz öğrencileri arasından 16 asil, 4 yedek olmak üzere 20 öğrenci tespit edilmiş olup FARABİ değişim programı kapsamında bu öğrenciler diğer üniversitelere gönderilecek, yine bu kapsamda Üniversitemize de diğer üniversitelerden öğrenciler gelecektir.
Üniversitemizde öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine büyük önem veriliyor. Üniversitemiz bünyesinde 48 öğrenci kulübü ve bu kulüplere üye 1.506 öğrenci bulunuyor. Üniversitemizde düzenlenen spor şölenlerine, tiyatro, halkoyunu, müzik, resim ve diğer tüm etkinliklere öğrencilerimizin katılmaları teşvik edilerek kişisel ve sosyal gelişimleri desteklenmektedir.
Yine öğrencilerimize beslenme, sağlık, barınma konularında da imkanlar en iyi şekilde sağlanmaya çalışılmaktadır. Öğrencilerin öğrenme, öğrendiklerini pekiştirme ve uygulama imkanı bulabilmeleri için teknik geziler, alanlarında uzman kişiler davet edilerek seminer ve kongreler düzenleniyor."