Hema tarafından Kdz. Ereğli'nin Köseağzı Mevkisinde kurulmak istenen 150 MW gücündeki termik santral başvurusunu görüşen Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED başvurusunu format etmeyerek girişimi sona erdirdi.

  Yetkililer; bakanlığın "format etmedi" sözü ile ilgili olarak  "dosyayı incelemeye gerek görmedi" biçiminde açılım getirirken, Kdz. Ereğli'nin bu büyük tehlikeden kurtulması ile ilgili haberi yine ilk kez Gazeteniz Önder kamuoyuna aktarıyor.

  ÇED Yönetmeliğine göre, Köseağzı'nın öncelikle "GÜNÜ BİRLİK TURİZM ALANI" olması bakanlığın format etmeme gerekçesinin ana temasını oluşturdu. Yetkililer, çınarların tescilinin ise dikkate alınmadığını ifade ettiler.

Zonguldak'ın Çataağzı Beldesi'nde bir termik santral var ve ikinci kurulurken, bölgenin hem Bartın ve hem de Kdz. Ereğli yönüne iki ayrı termik santral kurarak çevresel açıdan zehir solumakla karşı karşı bırakılan yöre halkı endişelerle yaşarken, Kdz. Ereğli'nin Köseağzı Mevkisi için başlatılan girişime ise izin verilmediği öğrenildi.
Kdz. Ereğli'nin tek nefes aldığı alan olarak bilinen Köseağzı mevkisine Kdz. Ereğli Belediyesi plaj yapmak için proje hazırlarken, TTK'ya ait Armutçuk Müessesesi'nin Alacaağzı Ocağını rödevans sistemiyle işleten Hema'nın bu alana termik santral kuracağına dönük duyumlar uzun süredir kamuoyunda tartışılıyordu. Hema'nın santral kutra girişimini resmiyete dökerek Çevre ve Orman Bakanlığı'na ÇED raporu almak için başvurması bardağı taşırdı ve bölge halkı ayaklandı. Hema'nın bu başvurusunu 24 Şubat 2009 tarihinde "Uyan Ereğli Öleceksiniz " başlığıyla gündeme taşımış ve toplumun konuya duyarlı olmasını sağlamaya çalışmıştık.
Hema'nın bu başvurusu ve başvurunun sonunda Kandilli'de düzenlenen halk toplantısında toplumun tepkisi çok sert bir biçimde başta bakanlık ve şirket yetkililerine hissettirilince, toplantıyı yöneten İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun oturumu kapatmak zorunda kalmıştı. Bu toplantının ardından Ankara'da düzenlenen toplantıya da, Kdz. Ereğli halkı otobüslerle sağanak yağışa rağmen gitmiş ve "termik santral istemiyoruz!" sloganlarını Ankara'da bakanlık bahçesinde atmıştı.
Nihayetinde Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri; gerek şirket yetkililerini, gerek bakanlığın Zonguldak yetkililerini ve gereksede ilçe halkının tepkilerini değerlendirirken, termik santral kurulmak istenen bölgenin haritalarını incelediğinde, Köseağzı'nın Çevresel Düzeni Planı incelendiğinde "Günü birlik turizm alanı" olduğu ortaya çıkınca Hema'nın başvurusunu format etmedi. Halk dilinde "dosyayı kabul etmedi" biçiminde de anlaşılacak olan bu görüş ile Hema'nın Köseağzı hevesi bakanlık kararıyla söndü.Köseağzı'nın kurtulması ve Kdz. Ereğli'nin geleceğinin bu şekilde çevresel açıdan kirletilmesinin önüne geçilmesi oldu.
Yetkililer; termik santral kurulma girişimine format verilmemesinin ana sebebinin turizm alanı olması gerektiğini ifade ederken, Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilen 2 adet çınarın ise herhangi bir engel teşkil etmediğini belirttiler.