Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Erol Saner, termik santrallere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AB'nin termik santrallerle ilgili direktifleri bulunduğunu belirten Saner, "Termik santralin kurulma ve işletme süreci iyi denetlenmeli. Termik santral süreci mecburen derneklere kalır. Avrupa'da da dünyanın her yerinde de bu böyle yürür. Ben insan olarak çevremde termik santral istemem neden isteyeyim ki" dedi.

(Mustafa Kemal Bektaş'ın haberi)

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen Türk Yerel  Medyası Avrupa Birliği Yolunda Projesi kapsamında, Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel  Politikalar Başkanı Erol Saner, Zonguldak'ın da sıklıkla gündeminde bulunan termik santrallere ilişkin Avrupa Birliği sürecinde termik santrallerine bakış açısını değerlendirdi. Avrupa Birliği'nin termik santrallerle ilgili direktifleri bulunduğuna dikkati çeken ve termik santrallerin çevreye zarar vermemesi için ciddi paraların harcaması gerektiğine vurgu yapan Saner örgütlü topluma mesaj gönderdi.

Saner şunları söyledi:

Termik santrallerinin kurulmasına Avrupa Birliği açısından bakarsak termik santral yasak değil, termik santral yapabilirsiniz. Avrupa Birliği'nin bunun ile ilgili çeşitli direktifleri var. Büyük yakma tesisi direktifi var bu direktif bu tür termik santrallerde önlemlerin nasıl alınacağı nasıl olması gerektiği var. Baktığımızda termik santral yapılabilir, yapıyorsanız şunları da yapacaksınız deniliyor. Çevresel ve etkisel değerlerin tam ve doğru uygulanması büyük yakma tesisine ilişkin hukukun tam uygulanması gerekiyor. Yapılsın yapılmasın demek AB açısından uygun değil. Ben çevre mühendisiyim yıllarca öğretim üyeliği de yaptım termik santrali çevreye zarar vermeden de çalıştırabilirsiniz ama çok büyük para harcamanız gerekir. İşletme ve kurulma dönemindeki denetimi önemlidir. Eğer bunun olmayacağına dair bir güvensizlik varsa bence bu çok kişisel söylem bu sivil toplumun işidir, örgütlü toplumun işidir. Bunun için dernekler var. Mecburen derneklere kalır bu iş AB'de de dünyanın her yerinde böyle yürüyor bu iş. Daha öte yapılabilecek birşey sanmıyorum. İnsan olarak çevremde termik santral olmasını istemem, neden isteyeyim ki? Olaya Mühendis olarak baktığımda kaynak varsa uygun teknoloji ile kullanılmalıdır buna inanıyorum bunun karşılığında da çevre konusunda da önlemlerin tamamının alınması ve denetlenmesi gerekir.