Zonguldak Belediyesi 100.Yıl Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin bakım-onarım ihalesi yapıldı. İhaleyi, Erol Yaşa kazandı.
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ihaleyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;
"YIKMADAN 50-60 YIL KULLANACAK
ŞEKİLDE PROJELENDİRİYORUZ"
"Zonguldak Belediyesi 100.Yıl Şehirlerarası Otobüs Terminali çok kötü durumdaydı ve yenilenmesi gerekiyordu. Ama yenileyemiyoruz, çünkü kıyı kenar çizgisi arkasından, yani kayaların dibinden geçiyor. Şehri biran önce terminale kavuşturmanın bir tek yolu vardı, o da bu terminali olduğu şekliyle iyileştirmek. Hazırlıklarımız bitti, ihalemizi yaptık ve sonuçlandı. Terminalimizin dik çatıları kesiliyor, dış cephesini kaplıyoruz. Ofislerdeki zemin kaplamaları, bilet satış yerlerini ve peronları düzenliyoruz. Dışarıdaki tuvalet ve kazan dairesi kalkıyor, hepsi binanın içine geliyor. Dışarıda tuvalet kalktıktan sonra tuvaletin arkasındaki yüksek düzlük indirilerek terminal sahasına katılıyor. Demir Ambarları'nın orada yeni terminal binasının hazırlıklarını yapıyoruz. İmarını ve satın almasını yaptık, kamulaştırma çabasına girdik. Yanına oto galerileri de kurulacak. Ama bunun için uzun bir süreç gerekiyor, o yüzden biz mevcut binayı biran önce iyileştirmek zorundaydık. Yıkamazdık, o yüzden yıkmadan da iyileştirmenin yolunu bulduk. Dış cephesi, restoranı ve kafesi ile bir bütün olarak bakıldığında iyileştirdiğimiz terminalimiz çok şık ve zarif olacak. Bu terminalimiz, batı terminalimiz, yeni terminal yapıldığında o da doğu terminalimiz olacak. Yani ileride yeni terminal bittiğinde her ikisi de kullanılmış olacak. Yeni terminal bittiğinde orada her şey var denildiğinde mevcut terminali öyle bir projelendirdik ki ileride terminal boşaltılırsa mevcut terminal kültür merkezi olarak kullanmak mümkün olacak. Yani bu binayı yıkmadan 50-60 yıl kullanacak şekilde projelendiriyoruz. Yıkılmasını istemiyoruz ve iyileştirmek için çaba sarf ediyoruz."
"KAYNAĞIMIZ VAR, ARTIK
GEÇİNEBİLİYORUZ"
İhale için 7 dosyanın geldiğini, ama ihaleye 3 firmanın katıldığını söyleyen Başkan Eşref, "İhale sonuçlandı. Muhammen bedelimiz yaklaşık 2 milyon 400 bin TL idi. İhale sonucunda 1 milyon 963 bin TL teklif geldi. Alınan dosya adedi 7, ama 3 firma katıldı. Bu 3 firmadan gelen tekliflerin en uygunu  ve en düşüğü 1 milyon 963 bin liralık Erol Yaşa firmasına ait bir teklif. 15 günlük itiraz ve Kamu İhale Kurulu'nun tasdik süresi var. Yaklaşık 1-1,5 ayımızın bu süre ile geçeceğini düşünüyorum. Süreç bittiğinde yani Kasım ayının başlarında bilet satış yerlerini konteynır kurup dışarı alarak, peronları mevcut yerinde muhafaza ederek eski binayı boşaltıp hemen terminal yapımına başlıyoruz. 5 ay yapım süresi öngördük. Yeni yılın Nisan-Mayıs aylarında terminalin bittiğini hep beraber göreceğiz. Zonguldak artık tartışılan ve çok kötü olan bu köhne terminalden kurtulmuş olacak. Kaynağımız var, artık geçinebiliyoruz. 1 milyon 693 bin lira ödenek KDV ile birlikte 2 milyon 200 bin liraya mal olacak. 'Parayı nereden buldunuz?' derseniz, piyango falan vurmadı. Çok uğraştık, çaba sarfettik. Şartnameye şöyle bir madde koyduk; 'Bu inşaat 5 ayda bitse dahi ödemeler 15 ay sürecek' dedik. Bu bir yöntemdir, iş bitse dahi biz ödemesine devam edeceğiz. 15 aya böldüğümde aylık 150 bin lira ödememiz gerekiyor, biz bunu buluruz. Zaten terminalin kendi 70-80 bin lira geliri var. Sonuç olarak kaynak hazır, yer hazır, proje hazır, ihalesi bitti ve 1,5 ay sonra yeni terminalimiz başlamış olacak. İleriki tarihlerde de Ankara istikametindeki terminalin yapım çalışmalarını başlatıp 4-5 yıl sonra yepyeni bir terminale kavuşmuş olacağız. Zonguldak'ımıza böyle bir şey kazandırma şansına sahip olduğum için çok mutluyum" dedi.