Kozlu beldesinde yaşayan Kadri Dilmen, sipariş üzerine Türkiye'nin yanı sıra Danimarka, İtalya, Fransa, İngiltere ve Çin'e maket gemi üretiyor. Şu ana kadar binin üzerinde gemi maketi yapan Dilmen, bunlardan 52'sini yurt dışına sattı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan emekli olduktan sonra evinin bir odasını atölyeye dönüştüren Kadri Usta, 2 oğluyla beraber yurt içi ve yurt dışındaki firmalara gemi modelleri üretiyor. Dilmen, Almanların İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de kullandığı denizaltı ile yine Almanların kullandığı Berlin Kalyonu maketini yaparak evinde sergiliyor.

SUYUN ALTINDA YÜZÜYOR
Denizaltını, deniz şehitleri için yüzdürerek bir gösteri yapacağını belirten Dilmen, "Bu denizaltı İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların en iyi denizaltılarından birisi. Yüzer vaziyette ilk defa yapıldı. 3,5 ayda yaptığım denizaltının boyu 2 metre. Uzaktan kumanda ile suyun altında ve yüzeyinde yüzüyor. Antenin boyu olan 80 santim civarında suyun altına dalıyor ve olağanüstü bir şeyle karşılaştığında ya da aküsü bittiğinde kendi kendine suyun üzerine çıkıyor" dedi.
Uzaktan kumanda ile 16 pare top atışı yapabilen "Berlin Kalyonu" modelini de evin salonunda sergileyen Kadri Usta'nın bu çalışması, Doğa Koleji öğrencileri tarafından İstanbul Lütfi Kırdar Spor Salonu'nda düzenlenen törende "Yılın Rol Model" ödülünü aldı.

KİMYASAL GEMİ DANİMARKA'YA
Kadri Dilmen, Danimarkalı bir firmanın 4 adet kimyasal tanker maketi siparişi verdiğini hatırlatarak, "Her biri 120 santim uzunluğunda ve 18 santim genişliğinde 4 kimyasal tanker maketini bitirmek üzereyiz. Bu maketleri bitirdikten sonra Danimarka'ya göndereceğiz" dedi. 8 yaşından itibaren amcalarının mobilya atölyelerindeki bıçakla küçük gemiler yaparak kendini bu alanda yetiştirdiğini belirten Dilmen, 1993 yılından itibaren profesyonel olarak gemi modelciliği yapmaya başladığını, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere birçok devlet adamına da gemi modelleri yaptığını ifade ediyor.
Kadri Usta, bugüne kadar 30'un üzerinde sergi açarak yaptığı gemi maketlerini tanıttı. Türkiye'de ilk defa uzaktan kumandalı balıkçı motoru üreten Kadri Dilmen, uzaktan kumandalı yangın söndürme gemisi, uzaktan kumandalı gemiler ve Berlin kalyonu başta olmak üzere bugüne kadar bin'den fazla maket gemi yaptı. Dilmen, sipariş üzerine ürettiği gemileri Türkiye'nin yanı sıra Danimarka, İtalya, Fransa, İngiltere ve Çin'e 52 maket gemi sattı. Kadri Usta, tersanelerin yapmayı planladığı gemilerin modelini yaptığını belirterek, "Gemi maketlerinin bana planları geliyor. Plana göre tasarımını yapıyorum. Sonra da maketlerini gerçekleştiriyorum. Daha sonra dizayn hatası var mı, yok mu diye önce maketten görünüyor sonra plan tersanede hayata geçiriliyor. Tümü el yapımı olan gemi modellerim en üst düzey işçiliğine sahip" diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİM
Kadri Dilmen, içindeki sanat aşkını şu sözlerle dile getiriyor: "Küçüklüğümden beri talaş içindeyim. Amcamların doğrama ve mobilya atölyeleri vardı orada küçük şeyleri yontarken bu iş bende hobi haline geldi. Dünyada ilk olarak hakiki baruttan kalyon yaptım. 1993 yılında Almanya Dusseldorf kentinde düzenlenen Boot Show'da Türkiye'yi temsil ettim. Almanya'da bir yarışmada da Almanya ve Avrupa birinciliği elde ettim. Türkiye'ye dönüşümde modellerimden biri ile Ankara Gemi Sevenler Derneği tarafından açılan sergiye katılarak Türkiye birincisi oldum. Bir başka yarışmada da Yüzer Gemi Modelleri dalında STRAZAK 1 adlı yangın söndürme gemimle Türkiye birincisi seçildim." Hedefinin, geçmişte olduğu gibi yine Türkiye'yi gemi modelleri dalında Avrupa'da temsil etmek olduğunu söyleyen Kadri Dilmen, devletin sanata ve sanatçıya değer vermesini istedi.