Gemi İnşa Makineleri Mühendisi Harun Kaçmaz, Türkiye'de tersaneciliğin zor günler yaşamasının sebebi olarak, uzak doğuyu gösterdi. Kaçmaz, önümüzdeki 10 yıl içinde bizim tersanelerin sipariş alarak ayağa kalkmasını mümkün görmediğini söyledi.

Kdz. Ereğli'de 7 binlere kadar istihdam sağlayan tersanelerin sipariş alamadığı için çalışan sayısını 300 lere kadar düşürme sebebiyle ilgili görüşlerini aldığımız Gemi İnşa Makineleri Mühendisi Harun Kaçmaz, Avrupa'nın uzak doğuya yatırım yaptığına dikkat çekti. 
Türkiye'de hükümetlerin her tersane başvurusunu kabul ederek tersane sayısını 71'e çıkardığını, ancak sipariş konu-sunda ise büyük bir sıkıntı yaşandığını ifade eden Harun Kaçmaz, bu yıl 71 tersaneye verilen sipariş adedi sadece 11 adettir. Bu da önümüzdeki 10 yıl için tersane sektörünün ayağa kalkmasının mümkün olmadığının işaretidir dedi. 
Kaçmaz, Kdz. Ereğli'de tersane bölgesinin kurulmasının Madenci Gemi Sanayi'ne donatı havuzu yapabilmek için başlatılan başvuru sürecinde temellerinin atıldığını, donatı limanı için alınan iznin büyütülerek tersane bölgesine dönüştüğünü belirterek görüşlerini şöyle anlattı:  
 Yatırımlar yapıldı. Tersaneler yapıldı. Tersaneler yapılınca,  genel politikada hata olarak Türkiye'de her yerine tersane yapımı müsadesi verildi. Böylelikle de arz talep dengesi bozuldu. Şimdi tersanelerin durumları iyi değil. Gelecekte de iyi görünmüyor. Görünmemesinin sebebi uzak doğu tamamen bu işi ele aldı. İrili ufaklı her türlü tekne yapmaya başladılar. Başta Japonya, Kore vardı, onların yerini Çin aldı, Hindistan aldı. Hatta Vietnam şu anda Avrupa'nın en büyük gözdesi..
Vietnam'a çok büyük tersaneler yapılıyor  özellikle Almanlar tarafından. Sonuç olarak önümüzdeki yıllarda 10 yıl sene içerisinde tersanelerimizin sipariş alarak ayağa kalkacaklarını hiç zannetmiyorum. Şöyle olsa; Türkiye'de denizcilik filosu, Yunanistan, İtalya, Ukrayna filosu kadar olsa, belki iç piyasadan gelen taleplerle ayakta durma şansı olurdu derdim. Bizim filomuz dünyada sonlarda bir yerlerde. Böyle olunca ne diyebiliriz. Ben umutlu değilim açıkçası.