Özellikle tersaneler bölgesinde yaşanan sorunların pek çok bölge çocuğunu sıkıntıya soktuğunu hatırlatan Demirtaş, “Maalesef hala tersanelerimizi ayağa kaldıramadık, oradaki kaynak sesleri sustu, orada yetişen nitelikli Türkiye çapındaki kaynak ustalarımız başka yerlere göç etmek zorunda kaldılar. İşgücümüzü yitirmiş olduk, sanayicinin şevki kırıldı, buna bir dur demek gerekiyor. Oraya milyon dolarlık yatırımlar yapıldı nerede ise çürümeye terkedilmiş. Bunun için CHP genel merkezimiz ekonomi ağırlıklı bir politika ortaya koydu, ilk defa iktidar hedefi ortaya koydu. Bölgenin ve Türkiye’nin sorunlarını çözeceğimize yürekten inanıyoruz” dedi.

 

CHP’nin kamuoyuna duyurduğu seçim beyannamenin çok iyi hazırlandığını özellikle de bölge ile ilgili önemli sorunlara değinildiğini belirten İrfan Erdem, CHP’nin göstergelerde önemli bir oy artışı yakaladığı yönünde olduğunu belirtti.

 

“Ereğli’nin ekonomik sıkıntısı ortada, bunların başında tersaneler geliyor, Genel Merkeziniz seçim bildirgesinde tersaneleri de gayet iyi anlatmış, önemli bir konuya da değinmiş. Türkiye’yi bölgenin gemi inşa ve donanım merkezleri haline getireceğiz diyor, tersaneleri başka sektörlerde de değerlendirmek istiyor. Yine tersanelerdeki küçük işletmeleri biraz daha büyüterek hizmet vermelerini sağlattıracak. Gayet de güzel hazırlanmış”

 

“Geçtiğimiz yıl 2 bin 900 gemiye hizmet verdik, 21 milyon ton kapasitemiz var biz 11 milyon mal elleçledik, Ereğli’de herkes diyor ki liman yapalım, 10 milyon ton kapasite boşluğu var. Liman garaja benzemez ki en az 250-300 milyon dolar. Devletin böyle harcayacak parası yok ki. Erdemir Limanına geçenlerde gittik teşekkür ettik, fiyatları düşürdük. Yetmez, kapasitemiz tutmaz o zaman açalım varım ama yüzde 50 kapasite fazlalığı var. Nereye liman yapacağız, kaç para harcayacağız? Hazır limanlar çalışmıyor ki bu parayı eğitimde kullanalım başka bir yerlerde değerlendirelim.”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak 2. Sıra Milletvekili adayı Avukat Ünal Demirtaş, Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölge Başkanlığını ziyaret etti. Beraberinde CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, CHP’li Ereğli Belediye Meclis üyeleri ve ilçe yöneticilerinin bulunduğu heyeti Bölge Başkanlığı önünde karşılayan Erdem, önemli mesajlar verdi.

 

“ÖNEMLİ OLAN RİNGE ÇIKMAK”

7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek seçimlerde CHP Zonguldak Milletvekili adaylarına başarılar dileyerek sözlerine başlayan Erdem, demokrasiye hizmet ettiklerini hatırlattı. “Bu bir yarış, mühim olan yenmek yenilmek değil, önemli olan ringe çıkmaktır” sözlerini sürdüren Erdem ülkedeki politikanın hem gönül hem hizmet işi olduğunu belirtti. CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan seçim beyannamesini başarılı bulan ve önemli mesajlar veren Erdem, ülke ve yerel gündeme ilişkin çarpıcı açıklamaları şu şekilde:

 

“GÜMELİ’YE GİDİŞ GELİŞ 1 HAFTA SÜRERDİ”

“Bu demokrasi yarışında hepiniz bir pay sahibisiniz. Babam benim belediye reisi idi Demokrat Parti7den. Bana 59’da öyle demişti, 12-13 yaşında iken, at sırtında politika yapmaya giderlerdi. Evden bir çıkarlardı Gümeli’ye gidip gelişmeleri tam 1 hafta sürerdi. O yüzden siz şuanda şanslısınız.

 

“SEÇİM BEYANNAMENİZ GÜZEL HAZIRLANMIŞ”

Seçim beyannamenizi okudum, Güzel beyanname hazırlanmış. Bizim ile alakalı konuları çıkarttım bunların başında turizm, eşitli, güçlü ulaştırma alt yapısı, kombine taşımacılık, deniz ve denizyolları ulaşımı, tersaneler, limanlar, doğu ve güney doğuya limanlar vasıtasıyla hizmet verebilme, iyi hazırlanmış bir rapor hazırlayanları tebrik ederim, inşallah bunları gerçekleştirebilirsiniz.

 

“BEYANNAMEDE TERSANELERE DE İYİ DEĞİNİLMİŞ”

Zaten Ereğli’nin ekonomik sıkıntısı ortada, bunların başında tersaneler geliyor, Genel Merkeziniz seçim bildirgesinde tersaneleri de gayet iyi anlatmış, önemli bir konuya da değinmiş. Türkiye bölgenin gemi inşa ve donanım merkezleri haline getireceğiz diyor, tersaneleri başka sektörlerde de değerlendirmek istiyor, ikinci konu da küçük ölçekli tersanelerin gemi inşa bakım onarım tersaneleri olarak yapılandırılmasının teşvik edileceğini belirtiyor yani küçük işletmeleri biraz daha büyüterek hizmet vermelerini sağlattıracak. Gayet de güzel yer verilmiş.

 

“TÜRKİYE 10 AİLEYE ÇALIŞIYOR”

Türkiye sıkıntılı, dünya da sıkıntılı. Önce dünyaya bakarsak dünyada ciddi ekonomik sorunlar var. Dünyada 8.5 milyar nüfus var, bu nüfusun 2 milyar insan 1 doların altında 2.5 milyar insan da 3 dolar ile yaşıyor. Türkiye’nin tamamı 10 aileye çalışıyor, isteseniz de istemeseniz de. Alışverişe gidiyorsunuz 10 aile var dünyada da bin aile var. Bu böyle gitmez, mutlaka bir yerinden patlar. Bunun adına sosyal patlama denilsin, varoşların çarşıya inmesi deyin herşey söyleyebilirsiniz. Gelirler ve sosyal refah eşit dağıtılmaz ise çocuklarınıza bir şey bırakamazsınız. Bugün Türkiye’nin hali sıkıntıya rağmen iyi gidiyor, savaşta değiliz ama etrafımız ateş çemberi bundan mutlaka çıkmamız gerekiyor. Sizin de CHP olarak gereğini yapacağınıza inanıyorum.

 

“GÖSTERGELER CHP’NİN YÜKSELDİĞİNİ GÖSTERİYOR”

Göstergeler CHP’nin Haziran seçimlerinde yükseldiğini gösteriyor. Zaten çok muhalefette kalmanız da iyi değil, muhalefet alışkanlık yapar artık iktidar olmaya çalışın, iktidar olun. Türk halkı da bazı değişiklikleri istiyor. Ben inanıyorum ki yeni seçilecek arkadaşlarımız mecliste Türkiye’nin daha iyi noktalara gitmesi konusunda büyük çalışmalar yapacaklardır. Biz Deniz Ticaret Odası olarak İğneada ile Sinop arasındaki bölgeyiz. Karadeniz’in en büyük limanlarına hükmediyoruz, Ereğli, Zonguldak, Bartın, Çatalağzı, Karasu limanı da yakında açılıyor. Dünya ticaretinin yüzde 94.2’si denizden yapılıyor, maliyeti düşük olduğu için. Denizlere önem vermek zorundayız. Yelkencilikten tutun da denizciliğe, gemilerin boşaltılmasına kadar biz bütün koordinasyonları sağlıyoruz.

 

“KAZANDIĞIMIZIN YARISI EĞİTİME HARCANIYOR”

Kazandığımız paranın yüzde 50’sini eğitime harcarız. 100 TL’nin 50 lirası eğitime gider, 200’e yakın öğrenciye Ereğli olarak burs veririz. 10 Yıl uğraştık YÖK’ten müsaade almak için, Piri Reis’i kurduk. 10 Yıl uğraştık Denizcilik Üniversitesini kurmak için dünyada da 5’nci üniversiteyiz. Ereğli Hatice Erdem Denizcilik Lisesinde okuyup burada staj gören 255 kişi var, 100 kişilik yurdumuz var. Karslı, Ardahan, Erzurum, İzmir’li yani Türkiye’nin her yerinden gelen insanımız var. Bunları alıyoruz 4 yıl İngilizce okuyorlar yüzde 50 burs veriyoruz Piri Reis Üniversitesine gönderiyoruz. Eğer notları iyi birinci sınıftan itibaren ortalaması yüksek ise yüzde 80 burs veriliyor, pırıl pırıl gencimiz, gemide kaptanlık yapabilecek, liman işletmesi yapabilecek, herşeyimizi bunlara ayırıyoruz. Eğer eğitemez iseniz eğitim yok ise bilim yok ise başarı olamaz. Bu açık ve nettir.

 

“ZOR BİR TÜRKİYE ALACAKSINIZ”

Milletvekili adaylarıma başarılar diliyorum, zor bir Türkiye alacaksınız bunu da çok iyi bilin. Kolay bir Türkiye almıyorsunuz şunu söylemek istiyorum hem ekonomik hem askeri hem de coğrafi bakımından zor bir Türkiye alacaksınız, hem de çok zor bir Türkiye. Bıçak sırtında bir 7 Haziran seçimlerine giriyorsunuz, geçen gün de AK Partililer geldiklerinde söyledim araba viraja çok hızlı giriyor, fazla yükü de var .Biz ayrıca her ay Ereğli’deki tersanelerin ve liman işletmeciliği hakkında Başbakan, bakanlar, siyasi parti başkanlarına göndeririz. Her ay da gönderilir bizde herşey yazılı olur çünkü söz unutulur, gider.

 

HABERAL’A HİZMET TEŞEKKÜRÜ

YENİ LİMAN TALEPLERİNE RAKAMLI YANIT

Bundan önceki süreçte CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’a da hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl 2 bin 900 gemiye hizmet verdik, 11 milyon mal elleçledik, 21 milyon ton kapasitemiz var. Ereğli’de herkes diyor ki liman yapalım, 10 milyon ton kapasite boşluğu var. Liman garaja benzemez ki en az 250-300 milyon dolar. Devletin böyle harcayacak parası yok ki. Erdemir Limanına geçenlerde gittik teşekkür ettik, fiyatları düşürdük. Yetmez, kapasitemiz tutmaz açalım varım ama yüzde 50 kapasite fazlalığı var. Nereye liman yapacağız, kaç para harcayacağız? Hazır limanlar çalışmıyor ki bu parayı eğitimde kullanalım başka bir yerlerde değerlendirelim.

 

“EREĞLİLİ OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

CHP Zonguldak Milletvekili adayı Avukat Ünal Demirtaş da, İrfan Erdem’in bölgede tersanelerin, gemi sektörünün ve denizciliğin gelişmesine önemli katkılar sağladığını, yüzlerce insana da istihdam sağladığını belirterek, “Bir Ereğlili olarak bölgeye sağladığınız katkılardan ötürü size teşekkür ediyorum” dedi. Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası tarafından tersaneler ve liman hizmetlerine ilişkin hazırlanan raporların son derece önemli olduğunu 2009 yılından itibaren tersanecilik sektörünü çok iyi öğrendiğini ifade eden Demirtaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“RAPORLAR YOL HARİTASI OLDU”

“Onun kamuoyuna sunmuş olduğu raporlar devletin önemli kademelerine sunduğu raporlar hepimize bir yol haritası çizmiş durumda. Ondan çok şey öğrendik bugüne kadar bundan sonra da öğrenmeye devam edeceğiz. Kendisi sanayici olması nedeniyle yüzlerce kişiye de iş vermiş, aş vermiş bölgeye de önemli katkılar sağlamış birisi. Bugüne kadar bu hizmetlerinden ötürü ben bir Ereğlili olarak kendisine şükranlarımı sunuyorum. 2009 Yılında tersanecilik sektörü krize girdiğinde hepimizin gurur tablosu dediğimiz tersaneler bölgesi krize girdiğinde sorunları ile karşılaştım ve öğrenmeye başladım. İrfan Bey patron biz de işçi tarafında yer aldık. Bu sorun sadece işverenin veya işçinin sorunu değil tüm herkesin dünyanın sorunudur. Özellikle tersanecilik sektörü emek yoğun bir sektördür, işsizliği bir sünger gibi bir yapısı var.

 

“TERSANELER AYAĞA KALKAMADI”

Türkiye’de gemi ihracatında ikinci olan bir bölge artık bitmeye tükenmeye başlamıştı. Tersaneler konusunda işadamlarımız ciddi sıkıntıya girmişlerdi. İrfan Bey ile bir panele katılmıştık ben işçilerin sorunlarını İrfan Bey’de söylemişti, 2010 ile 2014’ü unutun, 2015’den sonra belki bir ihtimal demişti. Maalesef hala tersanelerimizi ayağa kaldıramadık, oradaki kaynak sesleri sustu, orada yetişen nitelikli Türkiye çapındaki kaynak ustalarımız başka yerlere göç etmek zorunda kaldılar.

 

“İŞGÜCÜMÜZÜ YİTİRDİK”

İşgücümüzü yitirmiş olduk, sanayicinin şevki kırıldı buna bir dur demek gerekiyor. Oraya milyon dolarlık yatırımlar yapıldı nerede ise çürümeye terkedilmiş. Bunun için CHP genel merkezimiz ekonomi ağırlıklı bir politika ortaya koydu, ilk defa iktidar hedefi ortaya koydu. Bölgenin ve Türkiye’nin sorunlarını çözeceğimize yürekten inanıyoruz.

 

“İKTİDARA GELMEMİZ GEREKİYOR”

 Bunun için iktidara gelmemiz, halkımızın bizi zirveye getirmesi gerekir. Zonguldak’ta birinci ülke genelinde de iktidarın bir noktasından tutup ülkeyi yöneteceğiz. İktidara hazırız. Bu sorunları da çözmeye talibiz. 2015 Haziranından sonra tekrar İrfan Erdem’i ziyarete geldiğimizde iktidarın bir ucundan tutmuş olarak geleceğiz ve bu şekilde tersaneler bölgemizin Deniz Ticareti ile uğraşan işadamlarımızın sorunlarını çözmek için sıfırdan başlamış olacağız. Tersaneler konusunda sektörel teşvik konusunda bir hedef konuldu. İktidara geldiğimizde öncelikli olarak tersanecilik, madencilik gibi sektörlerde, sektörel teşviği sağlayacağız. Bizim ranta dayalı bir ekonomiden üretime dayalı bir ekonomiye dönüşmemiz gerekiyor. Ne kadar çok üretir ne kadar çok çalışırsanız o kadar mutlu olur, paylaşırsınız zenginliği ve güzelliği”

 

“DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR”

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal da konuşmasında Erdem’in deneyimlerini örnek aldıklarını da belirterek, “Türkiye’nin değişime ihtiyacı var. Bu değişimi bugün itibariyle gerçekleştirecek tek güç CHP’dir. Sektörün temsilcileri olarak da birer insan olarak da destek bekliyoruz. Ereğli’nin, Zonguldak’ın, Türkiye’nin değişime yeni bir nefese başlangıca ihtiyacı var” sözleri ile konuştu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)